Weather Icon

Με τον EastMed χτίζεται ένας συνασπισμός νομιμότητας και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου στην Αν. Μεσόγειο

Με τον EastMed χτίζεται ένας συνασπισμός νομιμότητας και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου στην Αν. Μεσόγειο
Ο EastMed «προάγει τη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο διαφόρων χωρών της ευρύτερης περιοχής», και με την υπογραφή για τον αγωγό, οι εμπλεκόμενες χώρες θα χτίσουν «ένα συνασπισμό νομιμότητας και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου» τόνισε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης.
«Εμείς λέμε ότι ο αγωγός αυτός είναι ένας αγωγός που προάγει τη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο διαφόρων χωρών της ευρύτερης περιοχής και αυτό είναι αλήθεια. Ο Ερντογάν είχε βγει και είπε ότι αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να γίνει γιατί περνάει μέσα από τα δικά μας χωράφια. Αυτό δεν ισχύει και βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Η υπογραφή αυτή είναι μια απόδειξη ότι οι εμπλεκόμενες χώρες προχωρούν μπροστά με αποφασιστικότητα χτίζοντας ένα συνασπισμό νομιμότητας και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο κύριος Χατζηδάκης είπε ότι «η ενέργεια σε πολλές και διαφορετικές περιοχές του πλανήτη είναι γέφυρα συνεργασίας και όχι εντάσεων, όπως έχει γίνει στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Με βάση το διεθνές δίκαιο» και εξέφρασε τη λύπη του «που η Τουρκία δεν το καταλαβαίνει. Εάν το αντιληφθεί δεν θα είναι μόνο προς το δικό μας όφελος αλλά και προς το δικό της».
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, τους στενούς ιστορικούς διμερείς δεσμούς Αιγύπτου και Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα επεσήμανε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Μπάσαμ Ράντι τόνισε ότι «οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, υποστηρίζοντας τη σημασία να ενισχυθεί ο συντονισμός των δύο κρατών στους τομείς αυτούς είτε σε διμερές επίπεδο, είτε στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου».
Η «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σύγκλιση των απόψεών τους σε κοινά συμφέροντα και θέσεις των χωρών τους στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το ρεπορτάζ του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων ΜΕΝΑ που καταγράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα, αναφέρει επίσης ότι «ο Πρόεδρος Αλ Σίσι και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξέτασαν τον τρόπο συντονισμού των κοινών προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καθώς και της παράνομης μετανάστευσης».
Τέλος, όπως επισημαίνεται, «ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επικρότησε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Αθήνας, λέγοντας ότι η Αίγυπτος προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ιδιαίτερα τα θέματα της ασφάλειας, της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube