Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα 4 Δεκεμβρίου 2019

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα χαρτιά – Οι τουρκικές προκλήσεις με αριθμούς

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα χαρτιά – Οι τουρκικές προκλήσεις με αριθμούς

Είτε “παγώνουν” είτε “ζεσταίνονται ” τα ΜΟΕ, οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν να υπηρετούν πιστά την απόφαση της Άγκυρας να αμφισβητεί συνεχώς τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Του Κώστα Σαρικά στο Newpost.gr

Ποτέ δεν άλλαξε ουσιαστικά όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα αλλά και οι αριθμοί, η προκλητική τακτική των Τούρκων στο Αιγαίο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από τότε που άρχισαν να “εφαρμόζονται” τα περιβόητα.

Είτε “παγώνουν” είτε “ζεσταίνονται” τα ΜΟΕ, οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν να υπηρετούν πιστά, άλλοτε έντονα και άλλοτε πιο συγκρατημένα-όπως πρόσφατα όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η εισβολή στη Συρία-την απόφαση της Άγκυρας να αμφισβητεί συνεχώς τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Και παραβιάσεις είδαμε από τους γείτονες κατά τη διάρκεια Εθνικών και Θρησκευτικών εορτών και υψηλή ένταση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Πολύ περισσότερο όπως τονίζουν Έλληνες επιτελείς οι οποίοι παρακολουθούν συνεχώς τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Τούρκων καταγράφεται όλο και πιο έντονα η διάθεση της Άγκυρας να σχεδιάζει ασκήσεις απομονώνοντας ολόκληρες περιοχές ή ακόμα και μικρά Ελληνικά νησιά όπως το Καστελόριζο ή να εκδίδει navtex και notam απλά και μόνο για να εγείρει δικαιώματα ‘’στοχεύοντας’’ περιοχές.

Κινήσεις ενάντια ακόμα και στις πιο βασικές αρχές των ΜΟΕ όπως είχαν συμφωνηθεί αμέσως μετά την κρίση του 1987 και τις συνομιλίες Παπούλια-Γιλμάζ. Και φυσικά μόνο εφαρμογή των ΜΟΕ δεν αποτελούσε η εγκληματική ενέργεια σε βάρος του Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο ή ακόμα και πρόσφατα η απόπειρα εμβολισμού του ‘’ΓΑΥΔΟΣ’’ κοντά στα Ίμια όπως και της κανονιοφόρου ‘’ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ’’.

Μόνο “Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης” δεν προσέφερε επίσης η άκρως επικίνδυνη παρενόχληση στα όρια του δυστυχήματος Ελληνικού Super Puma από ζεύγος Τουρκικών f-16 τον περασμένο Ιανουάριο στο Φαρμακονήσι κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης προσφύγων.

Ερωτήματα προκαλεί λοιπόν στους Έλληνες επιτελείς η επιμονή της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το ενδεχόμενο πίσω από την πίεση που ασκούν οι γείτονες για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων από τις δύο χώρες να κρύβεται η διάθεση τους να προσθέσουν και νέα θέματα στο τραπέζι φαίνεται να συγκεντρώνει βάσιμες πιθανότητες όπως εκτιμούν αξιωματικοί οι οποίοι στο παρελθόν συμμετείχαν σε ανάλογες συζητήσεις.

Την ώρα που συνεχώς κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους όχι μόνο σε λεκτικό επίπεδο αλλά και στην πράξη γιατί να επιθυμούν διάλογο αναρωτιούνται ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Μήπως για να θέσουν νέα παράλογα αιτήματα όπως έκαναν και στο παρελθόν όταν συναντήθηκαν Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι;

Τότε είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να επιτρέπει στα Τουρκικά μαχητικά να πετούν στο Αιγαίο χωρίς καν να καταθέτουν σχέδιο πτήσης και απλά να ενημερώνουν ότι θα κινηθούν δυτικά. Ακόμα και πρόταση προς την Πολεμική μας Αεροπορία να πετά με άοπλα μαχητικά στο Αιγαίο και στα Ανατολικά σύνορα της χώρας είχαν επιχειρήσει να περάσουν οι Τούρκοι σε συζήτηση για νέα ΜΟΕ στο πρόσφατο παρελθόν.

Παρά την προσπάθεια που έγινε για μια ακόμη φορά τα τελευταία δύο χρόνια για συμφωνία εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης οι αριθμοί των παραβιάσεων είναι ενδεικτικοί.

1891 παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων από Τουρκικά πολεμικά πλοία καταγράφηκαν μέσα στο 2019 έως και τον περασμένο Οκτώβριο. Θεωρείται δεδομένο ότι στο τέλος της χρονιάς θα έχουν ξεπεράσει τις 2000.

4367 φορές τα Τουρκικά αεροσκάφη-συνολικά 1884-παραβίασαν από τις αρχές του χρόνου τον Εθνικό Εναέριο χώρο. 327 φορές ενεπλάκησαν με Ελληνικά μαχητικά όταν οι Τούρκοι πιλότοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο.

80 φορές τα μαχητικά των γειτόνων πέταξαν προκλητικά πάνω από Ελληνικά νησιά ακόμα και κατοικημένα όπως μεταξύ άλλων στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, στις Οινούσσες, στο Αγαθονήσι και στους Φούρνους.

Όλες οι παραβιάσεις παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους δείχνουν σαφείς εντολές της Άγκυρας προς πιλότους και κυβερνήτες να προκαλέσουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σε βίντεο εμφανίζονται χάρτες πάνω στα πόδια των Τούρκων χειριστών την ώρα που βρίσκονται στον αέρα όπου διακρίνονται σχεδιασμένες από πριν οι προκλητικές πορείες τους στο Αιγαίο σε Ελληνικό εναέριο χώρο ακόμα και πάνω από Ελληνικά νησιά.

Η Αθήνα αποδεικνύει συνεχώς ότι θέλει να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας αλλά η Άγκυρα σπεύδει και τον ναρκοθετεί.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube