REAL TIME |

Weather Icon
Γεωπολιτική , Λιβύη 21 Δεκεμβρίου 2019

Λιβύη: Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη γεωπολιτική σκακιέρα

Λιβύη: Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη γεωπολιτική σκακιέρα

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη Λιβύη, με το γεωπολιτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις του εμφυλίου πολέμου, αλλά και την είσοδων νέων «παιχτών» στην περιοχή.

Νωρίτερα, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε από πέντε «φιλικές» χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες» χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Σκοπός είναι να απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ.

Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».

Την ίδια ώρα την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη επανέλαβε η Γερμανία, την ώρα που συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις.

«Η διαδικασία του Βερολίνου πάνω στην οποία εργαζόμαστε έχει ως στόχο την κατάπαυση του πυρός και συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων σε όλες τις πλευρές και αυτό περιλαμβάνει όλες τις πλευρές», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπάρ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Παράλληλα, στον λογαριασμό της στο Twitter, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) αντέδρασε στην ανακοίνωση της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας με την Άγκυρα, εκφράζοντας λύπη για την «αυξανόμενη ξένη ανάμιξη στη Λιβύη» εκτιμώντας ότι μια «πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση στην κρίση».

Καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη μέρα θα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν και αποφασίστηκε να μεταβεί στη Μόσχα, με επιτροπή αποτελούμενη από τον υφυπουργό Εξωτερικών, τον υφυπουργό Άμυνας και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών για διαβούλευση με αντίστοιχη ρωσική.

Όπως είναι γνωστό η Μόσχα στηρίζει τον Χαφτάρ που προελαύνει προς την Τρίπολη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Αίγυπτος είναι έτοιμη να στείλει προς στήριξη του τεθωρακισμένα ρωσικής κατασκευής.

Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι ευαίσθητες και η ένταση που αυξήθηκε με τις συμφωνίες ΑΟΖ και στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραφε ο αμερικανοτραφής, τουρκικής καταγωγής, Σάρατς με την Άγκυρα, τώρα κορυφώνεται επικίνδυνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, DW, Anadolu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube