REAL TIME |

Weather Icon

Κατατίθενται ονόματα προσώπων και εταιρειών που παρανομούν στην ΑΟΖ της Κύπρου για κυρώσεις

Κατατίθενται ονόματα προσώπων και εταιρειών που παρανομούν στην ΑΟΖ της Κύπρου για κυρώσεις

Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες 

Υποβολή συγκεκριμένων ονομάτων νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δρομολογεί «τώρα» η Λευκωσία, προκειμένου να ενεργοποιηθούν εις βάρος τους οι εγκεκριμένες νομικές πράξεις, που προβλέπουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αναλόγως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με επιστολή προς τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ, καθιστά σαφές ότι η Λευκωσία βρίσκεται τώρα στη διαδικασία υποβολής συγκεκριμένων ονομάτων. Στην επιστολή Χριστοδουλίδη προς Μπορέλ, την οποία εξασφάλισε ο «Φ», ο ΥΠΕΞ αναφέρει: «Υπό το φως της περαιτέρω κλιμάκωσης, είμαστε τώρα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την καταχώρηση νομικών και φυσικών προσώπων» στο παράρτημα των νομικών πράξεων που έχουν εγκριθεί και εγκαθιδρύουν καθεστώς επιβολής στοχευμένων μέτρων. Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ήδη τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να συζητήσουν την επικείμενη υποβολή των ονομάτων από τη Λευκωσία, στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου Relex.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει ακόμη ότι «δυστυχώς και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι τουρκικές προκλήσεις όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά επίσης και τα συμφέροντα της Ε.Ε., στο σύνολό τους. Όπως έχει υπογραμμίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν άμεσο και σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας», τονίζει ο ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φροντίζει να επισημάνει με εύσχημο τρόπο ότι «είμαι αισιόδοξος ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να ενεργούν στη βάση του γράμματος και του πνεύματος των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου στην προσέγγισή τους έναντι της Τουρκίας».

Οι εύσχημες επισημάνσεις του ΥΠΕΞ δεν είναι προφανώς άσχετες με την απόφαση πολλών αξιωματούχων της Ε.Ε. να συναντηθούν τις τελευταίες μέρες με Τούρκους επισήμους, κόντρα στις πολιτικές κυρώσεις που ομόφωνα αποφάσισαν οι «28», για αναστολή όλων των υψηλών πολιτικών διαλόγων Ε.Ε.-Τουρκίας, λόγω των τουρκικών έκνομων ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθυμίζει μάλιστα ότι «το Συμβούλιο, σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, αποφάσισε τον Ιούλιο 2019 επί μιας σειράς (σ.σ. πολιτικών) μέτρων, περιλαμβανομένων της αναστολής των διαπραγματεύσεων επί της Περιεκτικής Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και αποφάσισε (σ.σ. επίσης) να μην πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Σύνδεσης ή περαιτέρω συναντήσεις των υψηλών πολιτικών διαλόγων Ε.Ε.-Τουρκίας. Επιπροσθέτως», αναφέρει ο ΥΠΕΞ, «η πρόταση της Κομισιόν να μειώσει την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για το 2020 υιοθετήθηκε και κλήθηκε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αξιολογήσει την παροχή δανείων προς την Τουρκία…».

Όπως πληροφορούμαστε, ο ΥΠΕΞ είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιοσέπ Μπορέλ, πριν τη συνάντηση του Υπάτου Εκπροσώπου με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην Μπρατισλάβα.

Αύριο Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να επιχειρήσει ένα ξεκαθάρισμα προθέσεων, αναφορικά με την ενεργοποίηση των στοχευμένων μέτρων και τη διαδικασία υποβολής συγκεκριμένων ονομάτων.

Στο πλαίσιο του ΣΕΥ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται επίσης να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για την περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Σε συνδυασμό και με το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, για το οποίο ο Γιοσέπ Μπορέλ ζητά ήδη από την Άγκυρα διευκρινίσεις, καθώς και αντίγραφο του μνημονίου που έχει υπογραφεί.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια Χριστοδουλίδη, αναφορικά με την ενεργοποίηση του πλαισίου στοχευμένων μέτρων κατά συγκεκριμένων νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, δεν φαίνεται να είναι μια απλή υπόθεση. Άλλωστε, κάποια κράτη-μέλη υποστηρίζουν ότι έφτασε η ώρα για αναθέρμανση των σχέσεων με την Άγκυρα, ενώ η Κομισιόν προκρίνει ένα νέο πακέτο στο μεταναστευτικό, το οποίο όπως διαφάνηκε, αποτελεί πρώτο και κύριο μέλημα του νέου σχήματος.

Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η αυριανή συζήτηση στο πλαίσιο του ΣΕΥ θα είναι γενική αναφορικά με την Τουρκία, ενώ το ζήτημα που αφορά πιο συγκεκριμένα τις ευρωτουρκικές σχέσεις και ενδεχομένως να αγγίξει και «το μέλλον» τους, παραπέμπεται σε μια πιο αναλυτική και διεξοδική συζήτηση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.

Ενώπιον της Relex οι προτάσεις

Στην ομάδα Εργασίας Relex θα συζητηθούν τα ονόματα νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που πολύ σύντομα αναμένεται να υποβάλει το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να περιληφθούν στο παράρτημα των εγκεκριμένων νομικών πράξεων και να τους επιβληθούν κυρώσεις, είτε για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, είτε για απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ε.Ε., αναλόγως.

Τα ονόματα, θα πρέπει να συμφωνηθούν σε επίπεδο Relex ομόφωνα από τα 28 κράτη-μέλη και εν συνεχεία να παραπεμφθούν προς έγκριση στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, Coreper, πριν τεθούν ενώπιον του Συμβουλίου σε υπουργικό επίπεδο, όπου θα πρέπει να εξασφαλίσουν τυπική υιοθέτηση, χωρίς συζήτηση (σημείο Α).

Δεν άρχισε καλά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ανοικτά η νέα Κομισιόν φλερτάρει με την Άγκυρα, προσβλέποντας σε αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, τακτική που προφανώς θεωρεί ότι θα αποδώσει καρπούς στην προσπάθεια για ένα νέο μεταναστευτικό πακέτο.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέλεξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πέντε μέρες αργότερα, στις 6 Δεκεμβρίου, έστειλε στην Άγκυρα τον πρόθυμο Αντιπρόεδρο, Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, στον οποίο μάλιστα αποδίδεται ο όλος σχεδιασμός της αποστολής στην Τουρκία.

Η νέα Κομισιόν επέλεξε επίσης να ξεχάσει τις πολιτικές κυρώσεις που ομόφωνα αποφάσισαν τα 28 κράτη-μέλη, τα οποία ανέστειλαν όλους τους υψηλούς ευρωτουρκικούς διαλόγους με την Τουρκία από τις 15 Ιουλίου, λόγω των έκνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κοινοτικοί κύκλοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν την αποστολή Σχοινά στην Τουρκία, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ως «υψηλή πολιτική συνάντηση» και όχι ως «υψηλό πολιτικό διάλογο», ερμηνεία που προφανώς δεν απέχει από την εύγλωττη παραδοχή του Όλι Ρεν ότι η Κομισιόν μπορεί, όταν θέλει, να τετραγωνίσει τον κύκλο. Εναπόκειται βεβαίως στον καθέναν να κρίνει εάν ο «κύκλος» της αποστολής της Κομισιόν στην Τουρκία είναι «τετράγωνος» ή όχι.

Σημειώνουμε ότι η αποστολή Σχοινά σχεδιάστηκε πριν καν αναλάβει καθήκοντα η νέα Κομισιόν, ενώ κανείς εκ των συντελεστών της αποστολής δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τη Λευκωσία πριν το ζήτημα δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, ο κ. Σχοινάς, ο οποίος συνοδευόταν από τη Σουηδέζα Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, πήγε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και κατέθεσε στεφάνι, ως φόρο τιμής στα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, κάτι που, όπως πληροφορούμαστε, τέθηκε ως προϋπόθεση από την Κυβέρνηση Ερντογάν, προκειμένου να του ανάψει το πράσινο φως για την ευρωπαϊκή αποστολή.

Πέρα από τον Τούρκο Πρόεδρο που -όπως αναφέραμε- έκανε δεκτούς τον Μαργαρίτη Σχοινά και την Ίλβα Γιόχανσον, οι δύο αξιωματούχοι της Κομισιόν έγιναν επίσης δεκτοί από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και τον ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Τυπικά πάντως, αν μη τι άλλο, η ευθύνη για όσα έχουν διαδραματισθεί ανήκει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, πριν από την επίσκεψη Σχοινά-Γιόχανσον στην Τουρκία, άκουσε τηλεφωνικώς τα αιτήματα του Τούρκου Προέδρου, με τον οποίο επικοινώνησε, κάτι που πάντως έπραξε με όλους τους ηγέτες του «G20».

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε ευκαιρία να αναφέρει στην κ. Φον ντερ Λάιεν τις υποχρεώσεις που σύμφωνα με τον ίδιο απορρέουν από την Κοινή Δήλωση με την Τουρκία, περιλαμβανομένης της επανενεργοποίησης της ενταξιακής διαδικασίας της υποψήφιας χώρας, κάτι που εκ των πραγμάτων προϋποθέτει το ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Σημειώνουμε ότι το ζήτημα ανοίγματος/κλεισίματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων αποφασίζεται από τα κράτη-μέλη, τα οποία έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας, ανεξαρτήτως των όποιων ενδεχόμενων μελλοντικών θέσεων ενδέχεται να διατυπώσουν κοινοτικοί κύκλοι, περιλαμβανομένων της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και του Μαργαρίτη Σχοινά.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube