Weather Icon
Διεθνή 8 Δεκεμβρίου 2019

Κατάρριψη ρωσικού Su-24 από Τουρκία: Έχει ο καιρός γυρίσματα

Κατάρριψη ρωσικού Su-24 από Τουρκία: Έχει ο καιρός γυρίσματα

Στις 24 Νοεμβρίου 2015, ένα τουρκικό αεροσκάφος F-16 της κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος Sukho Su-24 που συμμετείχε σε αποστολή στη Συρία.

Ένας από τους δύο πιλότους σκοτώθηκε, ενώ ο άλλος διασώθηκε μετά από 12ωρη επιχείρηση που διεξήγαγαν ρωσικά και συριακά στρατεύματα. Ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, και ένα Mil Mi-8 ελικόπτερο καταστράφηκε.

Η Μόσχα (πλέον) θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε τη διαταγή για την κατάρριψη του Su-24 στη Συρία το 2015, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι “άλλοι” έδωσαν την εντολή.

Αν όμως ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε πως η ρητορική των ρωσικών ΜΜΕ ήταν ιδιαιτέρως εχθρική κατά της Τουρκίας. Κλασικό παράδειγμα η κατάρριψη του Su-24, που προκάλεσε κύμα οργής στη ρωσική κοινή γνώμη και μετουσιώθηκε μέσω “εμπρηστικών” δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων που έτυχαν την ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ. Ανάμεσα σε αυτές, η δήλωση του Ντ. Μεντβέντεφ πως η Τουρκία υποθάλπει το ISIS.

Η ρωσοτουρκική μιντιακή “κόντρα” συνεχίστηκε και ως τα μέσα του 2016, με το Russia Today να αποστέλλει ανταποκριτές στη νοτιοανατολική Τουρκία για να καταγράψουν τα εγκλήματα εις βάρος των Κούρδων και να καλεί σε υιοθέτηση ανεπίσημου ψηφίσματος για τη καταγγελία των σφαγών που επιτέλεσε ο Τουρκικός Στρατός.

 

Από τον Ιούνιο του 2016 και τη συγνώμη του Ερντογάν προς τον Πούτιν για το περιστατικό με το Su-24, οι σχέσεις των δυο χώρων εισέρχονται σε περίοδο σύσφιξης. Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα τον ίδιο χρόνο, δεν είχε καμία επίπτωση στις σχέσεις των δυο χωρών που πλέον συνεργάζονται στενά στο θέμα της Συρίας και έχουν υπογράψει μια σειρά αμυντικών και οικονομικών συμφωνιών. Τα ρωσικά ΜΜΕ ακολούθησαν το κλίμα ευφορίας που είχε σχηματιστεί και όχι μόνο ξέχασαν τη παλαιότερη σφοδρή κριτική τους κατά του Ερντογάν, αλλά πολλάκις έπλεξαν το εγκώμιο της Τουρκίας. Πλέον, οι επικριτικές αναφορές εις βάρος της Άγκυρας είναι κάτι που συναντάται εξαιρετικά σπάνια στα ρωσικά ΜΜΕ.

Συνεπώς, η επίσημη γραμμή της Ρωσίας έκανε στροφή 180ο, ένεκα της τρέχουσας κατάστασης που βολεύει και τις 2 πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, η “κωλοτούμπα” δεν τιμά το Κρεμλίνο.

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube