REAL TIME |

Weather Icon

Καβάζογλου & Τουρκανταρσία: Μια δράκα φασίστες εναντίον της Κύπρου το 1963…

Καβάζογλου & Τουρκανταρσία: Μια δράκα φασίστες εναντίον της Κύπρου το 1963…

ΠΕ Ν Η Ν Τ Α ΕΞΙ χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, 21η Δεκεμβρίου, από την έναρξη της Τουρκανταρσίας του 1963.

Της προμελετημένης ένοπλης τουρκικής επίθεσης του 1963-64 για τη διάλυση της ζυριχικής Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διχοτόμησης, ως δεύτερου προσχεδιασμένου σταδίου του επεκτατισμού της Άγκυρας σε βάρος της Κύπρου.

Το πρώτο στάδιο ήταν η οιστρηλατημένη από τους Βρετανούς αποικιοκράτες και καθοδηγημένη από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο,

(α) τρομοκρατική δράση των δολοφόνων της ΤΜΤ για την καθυπόταξη της τουρκικής μειονότητας, και

(β) το «πόδι» που έβαλε ξανά (μετά το 1878) στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός (ΤΟΥΡΔΥΚ) το 1960, με το έκτρωμα της Ζυρίχης και μία των «εγγυητριών», την Τουρκία.

ΕΝΑ από τα πιο κρίσιμα κεφάλαια
της αιματηρής ιστορίας που εξυφάνθηκε,
προκειμένου Εγγλέζοι και Άγκυρα να καταπνίξουν τον αντιαποικιακό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου και να εξοντώσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού, είναι το κεφάλαιο καθυπόταξης των Τουρκοκυπρίων στην ελεγχόμενη από την Άγκυρα φασιστική ηγεσία Ντενκτάς-ΤΜΤ.

– Με τις δολοφονίες Τουρκοκυπρίων συνδικαλιστών και την ένοπλη τρομοκρατική δράση σε βάρος κάθε διαφωνούντα, από το 1957-58, η ΤΜΤ επέβαλε τη σιωπή, τη «συμμόρφωση» και τον πλήρη, σχεδόν, έλεγχο της φασιστικής ηγεσίας Ντενκτάς και Κουτσιούκ, επί της τουρκοκυπριακής μειονότητας.

– Στην προετοιμασία της Τουρκανταρσίας του 1963-64, άνανδροι εκτελεστές της ΤΜΤ δολοφόνησαν εν μιά νυκτί, 23 Απριλίου 1962, τους αντιφρονούντες δικηγόρους, δημοσιογράφους και εκδότες της τ/κ «Τζιουμχουριέτ», Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Γκιουρκάν, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει πως θα αποκάλυπταν τους Τούρκους δράστες της ανατίναξης στα τεμένη Μπαϊρακτάρη και Ομεριέ την 26η Μαρτίου 1962.

ΠΩΣ επιβλήθηκε
ο πλήρης έλεγχος της Άγκυρας
επί των Τουρκοκυπρίων πρόλαβε
να το καταγγείλει, προτού κι ο ίδιος δολοφονηθεί
μαζί με τον σύντροφό του Κώστα Μισιαούλη,
11 Απριλίου 1965, από τους δολοφόνους της ΤΜΤ,
ο αριστερός αγωνιστής συνδικαλιστής
Ντερβίς Καβάζογλου,
μέλος ο ίδιος και της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ:

«Μια δράκα φασίστες, βοηθούμενοι από τους ιμπεριαλιστές και χρησιμοποιώντας όπλα και φασιστικές μέθοδες άρπαξαν την ηγεσία της τουρκικής κοινότητας (…) Στο σκοτάδι της νύκτας πυροβολούν και δολοφονούν δημοκρατικούς δημοσιογράφους και προοδευτικούς παράγοντες της κοινότητάς μας. Συλλαμβάνουν, απάγουν και φυλακίζουν όσους τολμούν να μιλήσουν ελεύθερα. Τους βασανίζουν με μεσαιωνικά όργανα χιτλερικής επινόησης (…) Με τη βοήθεια των πρακτόρων τους ξεσπίτωσαν κάπου 20 χιλ. Τούρκους και τους μάντρισαν σε τόπους που δεν διαφέρουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ο ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ δολοφονήθηκε
προτού μάθει και συνειδητοποιήσει ότι
η εν λόγω δράκα φασίστες,
ήσαν εκτελεστικά όργανα
του βαθέος τουρκικού κεμαλικού κράτους – του Γραφείου Ειδικού Πολέμου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Του πιο σκληρού πυρήνα
του τουρκικού επεκτατισμού,
με έναν εκ των επικεφαλής τον φασίστα συνταγματάρχη Αλπασλάν Τουρκές, υπό την εύνοια και την κρατική στοργή των υποτιθέμενων «δημοκρατικών κεμαλιστών», οι οποίοι με το πραξικόπημα της 27ης Μαϊου 1960 είχαν ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση Αντνάν Μεντερές απαγχονίζοντας και τον ίδιο…

Τ.Μ.Τ. & «Ανάκτηση Κύπρου»

Ε Ν Α Ν Τ Ι Ο Ν του αντιαποικιακού αγώνα των Κυπρίων, η Βρετανία εξώθησε την ανάμειξη της Τουρκίας. Η «Τριμερής του Λονδίνου» (Βρετανία – Τουρκία – Ελλάς), Αύγουστο 1955, και το Πογκρόμ των Σεπτεμβριανών 1955 σε βάρος των Ελλήνων της Κων/πόλεως ήσαν βρετανικής επινόησης. Το πρώτο της κυβέρνησης, το δεύτερο της Intelligence Service.

Ο Ρ Γ Α Ν Ο της τουρκικής πολιτικής,
υπήρξε από το 1957-58 στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο
η μυστική οργάνωση ΤΜΤ.

Συγκροτήθηκε
από το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (Ozel Harp Dairesi),
του τουρκικού Γενικού Επιτελείου,
με βάση το σχέδιο «Ανάκτηση Κύπρου»
και την έγκριση των Μεντερές και Ζορλού,
τότε πρωθυπουργού και υπ. Εξ. αντιστοίχως.

– Αρχηγός της ΤΜΤ εστάλη, υπό κάλυψη, ο συνταγματάρχης Ριζά Βουρουσκάν, μαζί με δύο ταγματάρχες, οκτώ λοχαγούς και άλλους 17 ανθυπολοχαγούς.

– Με επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας τον Ραούφ Ντενκτάς.

– Πρώτο επίτευγμα της ΤΜΤ,
η βίαιη καθυπόταξη της τ/κ μειονότητας
στην πολιτική «από Τούρκο σε Τούρκο»
και στην εκτόξευση αιμοβόρων όχλων
εναντίον του άμαχου ελληνικού πληθυσμού.

Το βρετανο-τουρκικό επίτευγμα
των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου
δεν σήμανε τη λήξη, αλλά την περαιτέρω
ανάπτυξη της ΤΜΤ.
Εξελίχθηκε, μετά τις συμφωνίες,
προ και μετά την εγκαθίδρυση
της Κυπριακής Δημοκρατίας,
σ’ έναν καλά εξοπλισμένο μυστικό τ/κ στρατό.

– Για τον οποίο γνώριζε έγκαιρα κάθε λεπτομέρεια και ΟΥΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ η τότε κυβέρνηση των Αθηνών. Το επαληθεύουν οι αναφορές της ελλαδικής ΚΥΠ προς τους Καραμανλή και Αβέρωφ, του 1959-60, που έφερε στο φως το 2007 το βιβλίο του Μάνου Ηλιάδη «Το Απόρρητο Ημερολόγιο της Κ.Υ.Π. για την Κύπρο».

– Η αναφορά της 21.10.1960 συνοψίζει ότι:
Ενώ μέχρι τη σύναψη των συμφωνιών η ΤΜΤ διέθετε μόνον 950 πιστόλια και περίστροφα, το πρώτο εξάμηνο 1959 «εισήχθησαν λαθραίως υπό των Τ/κ 6.000 όπλα, ήτοι βαρέα πολυβόλα, οπλοπολυβόλα, τυφέκια, πιστόλια και περίστροφα, ως και όλμοι των 2 και 3 ιντσών». Και «από τον Ιούλιον 1959 μέχρι 2.9.1960 εσυνεχίσθη εις μεγάλην κλίμακα η λαθραία εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών υπό Τ/κ, ώστε σήμερα να πιστεύεται ότι οι Τ/κ διαθέτουν όπλα ανερχόμενα εις 10.000 περίπου τεμάχια».

– Πλείστες από τις 80 αναφορές της ΚΥΠ
περιέχουν λεπτομέρειες εξοπλισμού και εκπαίδευσης
των Τ/κ σε όλες τις επαρχίες, καθώς και την αποστολή δεκάδων Τ/κ στην Τουρκία επίσης για στρατιωτική εκπαίδευση (π.χ. Νοέμβριο 1960, σελ.351).

Σ Α Β Β Α Τ Ο 21.12.1963,
ένα «τυχαίο» αιματηρό γεγονός αστυνομικού δελτίου
οδήγησε στην έκρηξη της καλά προετοιμασμένης, ένοπλης Τουρκανταρσίας του 1963-64, κατά της Κύπρου.

Εάν κάποιος δεν μελετήσει
τις εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ του 1956
και το επιτελικό σχέδιο «ΚΙΡ»
(Kibris Istirdat Plani) «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου»
που εκπόνησε το 1957 και εφήρμοσε από το 1958
με την ΤΜΤ, το Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ)
του τουρκικού Γενικού Επιτελείου,
είναι μοιραίον ότι δεν πρόκειται να αντιληφθεί,
πώς και γιατί εκτοξεύθηκε η ένοπλη τουρκική επίθεση
του 1963-64.

Σ Τ Α ΕΓΓΡΑΦΑ του «χρηματοκιβωτίου Μπλουμέρ» της τ/κ ηγεσίας, Οκτ. 1960 και Σεπ. 1963 τεκμηριώνεται ο επιτελικός σχεδιασμός για την εκτόξευση της Τουρκανταρσίας, ως προϊόντος της τουρκικής πολιτικής, τη λεπτομερή κλιμάκωση της οποίας περιέγραψε ο, από το 1957, ιθύνων επιτελικός νους του ΓΕΠ και της ΤΜΤ, συνταγματάρχης Ismail Tansu, σε συνεντεύξεις του το 1996 στη “Halkin Sesi”, όπως και στο βιβλίο του, “Aslinda Hic Kimse Uyumuyordu” 2001.

Τα έγγραφα προετοιμασίας του «ένοπλου αγώνα», με τις υπογραφές Κιουτσούκ και Ντενκτάς, περιέχουν και τα εξής:

«Όταν ξεκινήσει ο αγώνας, η τουρκική κοινότητα, που είναι διασπαρμένη σε όλο το νησί, θα συγκεντρωθεί με το ζόρι σε μια περιοχή, την οποία θα αναγκαστεί να υπερασπισθεί. Η επιλογή της περιοχής θα γίνει βάσει στρατηγικού σχεδίου. Πριν από την έναρξη του αγώνα είναι αναγκαίο να εκπονηθούν λεπτομερή σχέδια, προκειμένου να αυξηθεί η δυνατότητα επιστράτευσης της τουρκικής κοινότητας, αλλά και σχετικά με τον εξοπλισμό, τα αποθέματα, καθώς και την αποστολή προμηθειών και ενισχύσεων από την ηπειρωτική χώρα» (σ.σ. την Τουρκία).

Τ Η Ν ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ υλοποίηση, «με το ζόρι», αυτών των σχεδίων, μπορεί κανείς να διαβάσει στα δημοσιεύματα (και) της «Χαραυγής» του ΑΚΕΛ το 1963-64, με την υπογραφή και αειμνήστων δημοσιογράφων, όπως του Παναγιώτη Πασχάλη, απ’ όπου, μικρό μόνο δείγμα, οι τίτλοι, όλοι της «Χ»:

«Η στασιαστική βία εξετόπισε Τούρκους και από άλλα χωριά».

«Οι βίαιες μετακινήσεις τουρκικών πληθυσμών».

«Με δάκρυα και κραυγές απόγνωσης μετοίκησαν οι Τούρκοι Βασίλειας και Πραστειού Αυδήμου κάτω από την βία των εξτρεμιστών».

«Τι να κάνουμε, αφού μας απειλούν;».

«Συνεχίζεται η βίαιη μετακίνηση Τούρκων χωρικών από φανατικούς».

«Διά της βίας των όπλων εξακολουθούν να ξεσπιτώνουν πληθυσμούς οι στασιαστές – Μονιάτη, Κοιλάνι, Διόριος, Αγ. Ειρήνη – Για να πλήξουν την ειρηνική συμβίωση».

Και, βέβαια, οι μαστιγωτικές καταγγελίες
κατά της φασιστικής τ/κ ηγεσίας,
από τον ηρωικό Ντερβίς Αλί Καβάζογλου
και τον ιατρό Ιχσάν Αλή, 1964-1966…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
ΕΙΡΗΣΘΩ ΣΗΜΕΡΙΝΗ 22.12.2019

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube