Weather Icon
Διεθνή 16 Δεκεμβρίου 2019

Θέλει να αγοράσει ελβετικά μαχητικά F-5 Tiger το αμερικανικό ναυτικό

Θέλει να αγοράσει ελβετικά μαχητικά F-5 Tiger το αμερικανικό ναυτικό

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον τομέα των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών στην Ευρώπη, καθώς το αμερικανικό Ναυτικό (USN / US Navy) ενδιαφέρεται να προμηθευτεί 22 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-5 Tiger από αυτά που έχει αποσύρει η ελβετική Αεροπορία, για να τα αξιοποιήσει σε εκπαιδευτικό ρόλο για τη Ναυτική Αεροπορία.

Η προμήθεια θα συμπληρώσει παρόμοια που είχε πραγματοποιηθεί προ ετών και αφορούσε 44 F-5 Tiger, τα οποία και εξειδίκευσε στο να παίζουν τον ρόλο του επιτιθέμενου στις εκπαιδεύσεις των πιλότων τους.

Το αίτημα έχει διατυπωθεί προς τους Ελβετούς προ αρκετού καιρού και επιτροπή του US Navy συζητά – διαπραγματεύεται το θέμα. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η πρόθεση των Αμερικανών έχει συνδεθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την προμήθεια εκ μέρους της ελβετικής Αεροπορίας μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II της Lockheed Martin.

Η πιθανότητα να ισχύει αυτό είναι μάλλον χαμηλή, κυρίως διότι το αεροσκάφος αντιμετωπίζει το μειονέκτημα ότι δεν διαθέτει διθέσια έκδοση, με αποτέλεσμα οι Ελβετοί πτέραρχοι να μην μπορούν να πετάξουν για να διαμορφώσουν άποψη για τις πραγματικές δυνατότητες του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα για το θέμα, το αμερικανικό Ναυτικό φέρεται να έχει εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 40 εκατ. δολαρίων για την ολοκλήρωση της προμήθειας. Αυτό συνεπάγεται την πώληση των αεροσκαφών με τιμή μονάδας αρκετά κάτω του μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Η ελβετική υπηρεσία που χειρίζεται τα θέματα εξοπλισμών, η Armasuisse, επιβεβαίωσε συνομιλίες με τους Αμερικανούς το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς όμως να έχει υπογραφτεί ακόμα σχετικό συμβόλαιο.

Το πρόβλημα πιθανότατα βρίσκεται στις ΗΠΑ, καθώς η έγκριση του προϋπολογισμού του 2020 όπου περιέχεται το κονδύλι, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η παράδοση των αεροσκαφών στο US Navy αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2021.

Η Ελβετία είχε προμηθευτεί 100 μαχητικά αεροσκάφη F-5 Tiger, εκ των οποίων διαθέτει σήμερα 53, αλλά παραμένουν μόλις 26 επιχειρησιακά, επειδή το ελβετικό Κοινοβούλιο απέρριψε την προμήθεια σουηδικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Gripen, το 2014.

ΠΗΓΗ: defence-point.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube