REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις 29 Δεκεμβρίου 2019

Η… Χάγη, οι δειλοί και οι αδηφάγοι

Η… Χάγη, οι δειλοί και οι αδηφάγοι

Λάζαρος Μαύρος

Ξ Α Ν Α  ΚΑΙ πάλι μεθοδεύεται ο ίδιος παλιός εκβιασμός: «Μα θέλετε να έχουμε πόλεμο;» Είναι η ίδια μέθοδος δια της οποίας η Τουρκία, ιδίως μετά το 1974, μέσω πλειάδας ημετέρων καλλιεργητών του… ρεαλισμού της δειλίας, του ενδοτισμού και της υποχωρητικότητας, προωθεί φέτα-φέτα τις βουλιμικές επιδιώξεις της σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, χωρίς να ρίξει ούτε φυσίγγιο.

ΕΤΣΙ και τώρα. Δεν εξαγγέλλεται ευθέως, αλλά καλλιεργείται κλιμακωτά, υφέρποντας, με αλλεπάλληλα σχήματα: «Είναι δίκαιο ν’ αφήσουμε έξω από τον υποθαλάσσιο πλούτο την Τουρκία;».  «Δεν βλέπετε που οι Τούρκοι στέλνουν τον πολεμικό τους στόλο, μ’ ένα δικής τους επινόησης διεθνές δίκαιο Pax Othomana;». «Έφτιαξαν και στο σκλαβωμένο Λευκόνοικο αεροπορική βάση, ναυτική βάση ετοιμάζουν επίσης και στην Αμμόχωστο, εξόπλισαν τον Αττίλα και μ’ άλλα πυροβόλα 155 χιλιοστών και γερμανικά άρματα Λέοπαρτ, καταβροχθίζουν την ΑΟΖ του Καστελλόριζου μέχρι της Κρήτης, στέλνουν στρατό και στη Λιβύη, παίζουν στα δάκτυλα του Ερντογάν τον Πούτιν της Ρωσίας και τον Τραμπ των ΗΠΑ, γονατίζουν με το προσφυγικό την Ευρωπαϊκή Ένωση» κ.ο.κ.

– Καθημερινός καταιγισμός στα ΜΜΕ. Ώστε να λαμβάνει σαφέστατη υπόσταση το «μα θέλετε πόλεμο;»…

ΥΦΕΡΠΕΙ τούτο εντεινόμενο, καθ’ όν χρόνον, δραστήρια η διπλωματία Αθηνών και Λευκωσίας επιχειρεί διπλωματική πανστρατιά με Ισραήλ, Αίγυπτο, την «υπόλοιπη» Λιβύη, Γαλλία, Ιταλία και τις αποφάσεις της Ε.Ε., προς αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Και υφέρπει ώστε να προλειάνει στη λαϊκή συνείδηση πώς θα πρυτανεύσει το… «ε, δεν είμαστε τρελλοί να θέλουμε και πόλεμο».

– Έτσι ανασύρθηκε από τη ναφθαλίνη και η …προσφυγή στην Χάγη.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καινούργιο. Θα το υπενθυμίσουμε προσφεύγοντας στα αρχεία μας. Με αναφορά και στον αείμνηστο ΠτΔ Κωστή Στεφανόπουλο. Εκείνος είχε προτείνει, ξανά τότε, με άρθρο του στην «Καθημερινή» 27 Μαΐου 2006 την… προσφυγή στη Χάγη. Πολύ πριν υπάρξει θέμα ΑΟΖ, Ερντογανικής «γαλάζιας πατρίδας» και μνημόνιο Άγκυρας – Λιβύης.

– Παραθέτουμε «εις μνήμην» τις τότε απαντήσεις της ημετέρας στήλης στη «Χάγη Στεφανόπουλου»:

ΕΙΡΗΣΘΩ 31ης Μαΐου 2006:

Δ Ι Κ Α Ι Ο Υ Μ Α Σ Τ Ε οι Έλληνες – εντός και εκτός Ελλάδος – να σεμνυνόμεθα για τον υποδειγματικά άψογο τρόπο που άσκησε τα καθήκοντα του ΠτΔ ο κ. Στεφανόπουλος. Από την άλλη, όμως, με το άρθρο του στην «Καθημερινή», περί παραπομπής των ελλαδο-τουρκικών «διαφορών» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μας δημιουργεί τη σκέψη ότι:

Ε Υ Τ Υ Χ Ω Σ που ο κ. Στεφανόπουλος δεν είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος! Κατά τον ίδιο λόγο που αποτελεί ευτύχημα το ότι, το εν Ελλάδι εκλογικό μας σώμα απάλλαξε από την πρωθυπουργία του κ. Σημίτη των Ιμίων 1996, του κ. Σημίτη της Μαδρίτης 1997, του Ελσίνκι 1999, της εξορίας των S-300 1998, της κατάργησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος – Κύπρου 2001 και του Σχεδίου Ανάν 2002-2004…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ Στεφανόπουλου αποτελεί, βέβαια, μια σαφέστατη παραδοχή της αποτυχίας της πολιτικής των ψευδαισθήσεων:

– Της πολιτικής της αυταπάτης και των ευσεβών πόθων των Αθηνών ότι, η ελλαδική υποστήριξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα εξημέρωνε, τάχα, το θηρίο.

– Και ότι η Άγκυρα θα εγκατέλειπε, δήθεν, τις επεκτατικές της ορέξεις σε βάρος του Αιγαίου.

– Το άρθρο ομολογεί ρητά την αποτυχία της πολιτικής των Αθηνών. Και οδύρεται ακόμα και για τη… Σχολή της Χάλκης, χωρίς ούτε λέξη για τον Αττίλα στην Κύπρο!

ΑΛΛ’ ω του θαύματος! Αντί στο δια ταύτα να προτείνει την εγκατάλειψη αυτής της αποτυχημένης πολιτικής, εισηγείται την… ουρά της!

– Αντί να ορθώσει η Ελλάς, επιτέλους και πειστικά, την αποφασιστική υπεράσπιση του εαυτού της στο Αιγαίο, ο κ. Στεφανόπουλος προτείνει τη νομιμοποίηση των τουρκικών επεκτατικών διεκδικήσεων. Και… αναθέτει στη Χάγη να αποφασίσει τον βαθμό και τον τρόπο που θα τις υποστεί η Ελλάς.

Α Υ Τ Ο, όμως, δεν είναι «ο τρόπος επιλύσεως των ελληνοτουρκικών διαφορών» και η «μόνη» δήθεν «διέξοδος». Είναι ο μεζές για ν’ ανοίξει περισσότερο τις ορέξεις της Άγκυρας. Ώστε να εγείρει, οσονούπω, τις επόμενες «διαφορές» στη Θράκη. Με τους Τούρκους επιτελείς βασίμως να ευελπιστούν ότι, οι ψοφοδεείς υποτελείς στην Αθήνα – δειλοί κι ανίκανοι να υπερασπίσουν αποτελεσματικά την πατρίδα τους – θα παραπέμψουν και το Θρακικό στη Χάγη. Γιατί να μην το κάνει μια τόσο τρανή Τουρκία, όταν απέναντί της βλέπει τόσα πολλά εκλιπαρούντα Στεφανοπουλάκια;

(ΣΗΜΕΡΙΝΗ 31.5.2006)

ΕΙΡΗΣΘΩ 5ης Ιουνίου 2006:

ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ «Αναν-ιστές», Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Κ. Μητσοτάκης, Ντ. Μπακογιάννη κ.ά., μαζί τους διακριτικά και ο κ. Κ. Στεφανόπουλος, ήθελαν να ξεφορτωθούν, «επιτέλους», το Κυπριακό. Για να τα… βρούνε με την Άγκυρα. Και για να ευχαριστήσουν την Ουάσιγκτον. Σαν το «ευχαριστώ» του Σημίτη προς τις ΗΠΑ για τα… Ίμια!

– Γι’ αυτό ξήλωσαν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου του Ανδρέα Παπανδρέου. Γι’ αυτό και ο εθνικός εξευτελισμός των S-300. Γι’ αυτό και η απαγόρευση του «Τοξότη» 2001.

– Και ούτε που τους έγνοιαζε ότι το Σχέδιο Ανάν – που έσπευσαν να υποστηρίξουν πριν καν το διαβάσουν – θα διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα μετέτρεπε την Κύπρο σε τουρκο-βρετανικό προτεκτοράτο.

– Άλλωστε, ούτε μετά το σωτήριο της πατρίδας 76% του λαού στο Δημοψήφισμα, είχαν το θάρρος και την εντιμότητα να ψελίσουν καν ένα mea culpa.

– Κατ’ ακρίβειαν είναι θυμωμένοι και δεν συγχωρούν τους Κυπρίους που τους χάλασαν τα… «ελλαδοτουρκικά» τους.

Τ Ω Ρ Α, οι ίδιοι, φαίνεται ότι θέλουν να ξεφορτωθούν και το Αιγαίο. Να απαλλαγούν από την υποχρέωση υπεράσπισής του απέναντι στην Τουρκία. Και εάν η «φόρμουλα» της λιποταξίας τους στην Κύπρο βρέθηκε με το Σχέδιο Ανάν, η λιποταξία τους στο Αιγαίο ψάχνει τη «φόρμουλα» στη… Χάγη.

– Με την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της. Δική της αεροπορική επιδρομή την Τρίτη 23η Μαϊου 2006 έστειλε στον θάνατο τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη στα νερά της Καρπάθου μας. Κι αντί άλλης αθηναϊκής αντιδράσεως, οι Τούρκοι Επιτελείς παρακολουθούν, με ηδονή, τους εν Αθήναις Υποτελείς να αναζητούν τρόπους νέας υποχώρησης. Τρόπους νομιμοποίησης των τουρκικών επεκτατικών επιβουλών, βαφτίζοντάς τις ως «διαφορές». Επί των οποίων θα αποφανθούν κάποιοι… δικαστές της Χάγης! Όπως απειλείτο και ο κυπριακός λαός να μετατραπεί σε Αναν-ικό ανδράποδο της τουρκικής πολιτικής και της δικτατορίας των Τριών Ξένων Δικαστών!

Α Λ Λ Α επειδή οι όπου γης Έλληνες, εκτός από Κύπριοι, είμαστε και Αιγαιοπελαγίτες, γι’ αυτό και νάναι σίγουροι πως ΔΕΝ θα τους το επιτρέψει ο λαός. (ΣΗΜΕΡΙΝΗ 5.6.2006).

ΤΩΡΑ όμως, μετά από 13 χρόνια, εκπνέοντος του 2019, εξ ίσου «εις μνήμην», υπάρχει άλλο ένα ερώτημα. Το οποίο αφορά όχι μόνο το παρελθόν αλλά καί το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού:

– Γιατί οι Έλληνες (Αθήνα & Λευκωσία & Διασπορά) δεν αναλαμβάνουμε εκείνες τις σύντονες προσπάθειες – σαφέστατα γνωστές και συγκεκριμένες αρχαιόθεν, από τον Θουκυδίδη μας σαφέστερες – ώστε οι Τούρκοι να είναι εκείνοι που θα φοβούνται μην τους τύχει πόλεμος;

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube