REAL TIME |

Weather Icon
Ιστορία , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 27 Δεκεμβρίου 2019

Η Ρωσία της 26.12.1991, όπως την έζησα

Η Ρωσία της 26.12.1991, όπως την έζησα

Την 26η Δεκεμβρίου του 1991, την θυμάμαι σα να ήταν χθες. Ήταν η ημέρα της επίσημης διάλυσης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Το προηγούμενο βράδυ, είχε αποχωρήσει ο Γκορμπατσόφ και είχε υποσταλεί για τελευταία φορά η Σοβιετική σημαία. Η παλαιά Ρωσική σημαία κυμάτιζε ξανά, μετά από σχεδόν 75 χρόνια στο Κρεμλίνο.

Εκείνη την ημέρα, η Άνω Βουλή του Ανώτατου Σοβιέτ ψήφιζε την κατάργηση της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης και Πρόεδρος της Ρωσίας ανακηρυσσόταν ο Μπορίς Γέλτσιν. Εκείνη την ημέρα, τέλειωνε η μακρά περίοδος της “περεστρόικα”, που ήταν το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που άρχισαν να εφαρμόζονται στην ΕΣΣΔ, από τον Απρίλιο του 1985 μέχρι το Δεκέμβριο του 1991. Το παλαιό σοβιετικό σύστημα είχε όμως καταρρεύσει, χωρίς να υπάρχει ένα νέο συγκροτημένο σύστημα να το διαδεχθεί.

Η πολιτική της “περεστρόικα”, μαζί με την πολιτική της “γκλασνόστ”, που σήμαινε διαφάνεια και ελευθερία του λόγου, είχαν ως στόχο την μετατροπή της στάσιμης και αναποτελεσματικής σοβιετικής οικονομίας, στην κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς, αλλά υπό την αιγίδα, τον σχεδιασμό και τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Γκορμπατσόφ πίστευε ότι η ανάπτυξη και η αύξηση της παραγωγικότητας, θα έδιναν μια ώθηση στο σοβιετικό σοσιαλισμό και παράλληλα θα βοηθούσαν στην προσαρμογή του συστήματος στις αλλαγές που ζητούσε η κοινωνία και η εποχή.

Ο σχεδιασμός της “περεστρόικα”, προέβλεπε σε πολιτικό επίπεδο την μείωση του ρόλου του κράτους, την καθιέρωση πολιτικού πλουραλισμού, την θέσπιση προεδρικών λειτουργιών και ελεύθερων εκλογών. Σε οικονομικό επίπεδο, προέβλεπε την δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, την μακροχρόνια μίσθωση της αγροτικής γης σε αγρότες, την μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των κρατικών δομών σε ένα μοντέλο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την αποκρατικοποίηση μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων.

Για τη συνέχεια Liberal

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube