Weather Icon
Ιστορία , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 14 Δεκεμβρίου 2019

Η μετανάστευση των Ελλήνων Ηπειρωτών και ο αγώνας τους για επιβίωση κατά τον 16ο αιώνα

Η μετανάστευση των Ελλήνων Ηπειρωτών και ο αγώνας τους για επιβίωση κατά τον 16ο αιώνα

Η εγκαθίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνεχόμενη πίεση την οποία άσκησαν οι ίδιοι οι Τούρκοι – Οθωμανοί, αλλά και οι συν αυτώ πρώην χριστιανοί (εξισλαμισμένοι πια), δημιούργησε ένα μεταναστευτικό κύμα το οποίο οδήγησε πολλούς Βορειοηπειρώτες σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, αλλά και σε χώρες της βόρειας Βαλκανικής.

Το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα που απέπνεε στυγνή υποδούλωση, συνδέθηκε άμεσα με την ασιτία, τις μαζικές ληστρικές επιδρομές των νέων κατακτητών, αλλά και τις πολλές ασθένειες που μεταδίδονταν στον μαραζωμένο λαό.

Όσον αφορά την περιοχή μας, η μετανάστευση πολλών κατοίκων είχε την έναρξή της σε «καραβάνια» πεινασμένων ανδρών, οι οποίοι δεν ήτανε σε θέση να βιοποριστούν και να συμβάλλουν οικονομικά στην οικογενειακή τους εστία. Γύρω από τη Νίβιτσα, την εξισλαμισμένη Κονίσπολη πλησίον των Αγίων Σαράντα, αλλά και στο Δέλβινο, οι χριστιανοί τριγυρνούσαν ως καλαντζήδες (γανωτές), ως αγωγιάτες και ως μισθωτοί αγρότες στα χωράφια και στα κτήματα των αγάδων, λαμβάνοντας έναν πενιχρό εισόδημα.

Σημαντικός αριθμός Βορειοηπειρωτών μετοικεί μόνιμα, ήδη από τις αρχές του 16ου αιώνα στην Ανατολική Ρωμυλία, όπου και συμβάλλει στην οικονομική ανόρθωση ενός τόσο ιστορικού εθνικού κέντρου.

Διαβάστε το θέμα στο dervitsani.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube