REAL TIME |

Weather Icon
Βόρειος Ήπειρος 12 Δεκεμβρίου 2019

Η ημέρα που έφυγε ο «Υψιπετής Αετός» της Βορείου Ηπείρου

Η ημέρα που έφυγε ο «Υψιπετής Αετός» της Βορείου Ηπείρου

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κονίστης κυρός Σεβαστιανός είναι ένας Ιεράρχης του οποίου το όνομα συνδέθηκε άμεσα με το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα.

Γεννημένος στα Καλογρηανά Καρδίτσας το 1922, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Ιωαννίνων από το 1957 ως το 1967.

Τον Ιούνιο του 1967 θα εκλεγεί Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.

«Κατά την στιγμήν αυτή καθ’ ην το πρώτον ανέρχομαι τον θρόνο τούτον, η σκέψις μου στρέφεται… προς τους αλύτρωτους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου, τους στενάζοντας υπό τον ζυγόν της πικράς δουλείας, διά να τους διαβεβαιώσωμεν ότι όχι μόνο αι προσευχές μας θα τους συνοδεύουν καθημερινώς, αλλά και παν το δυνατόν θα πράξωμεν, όπως λυτρωθούν των δεσμών της δουλείας…» ανέφερε στον ενθρονιστήριο λόγου του.

Και πράγματι η βιωτή του ως Αρχιερέως, υπήρξε ένας ανιδιοτελείς αγώνας για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Το 1982 ίδρυσε και οργάνωσε τη Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ).

Το 1987 ίδρυσε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ) με έδρα την Κόνιτσα, σύνδεσμο στον οποίο συμμετέχουν επιστήμονες και στελέχη του διπλωματικού χώρου. Υπήρξε επίσης εκδότης της εφημερίδας «Βορειοηπειρωτικό Βήμα».

Ο αγώνας του για την Βόρειο Ήπειρο έφτασε μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Θεσμοθέτησε τον εορτασμό της επετείου της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου του 1914.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία και τη μαζική φυγή των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα, από τη πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα τους. Παράλληλα αγωνίστηκε για τον επαναπατρισμό τους με τη βασική αρχή να μην ερημώσει η αρχέγονη περιοχή.

Ο «Υψιπέτης Αετός» παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Δεκεμβρίου 1994, εμπνέοντας με τον αγώνα του και την αγάπη του για τον Χριστό και την Ελλάδα.

Παρακολουθήστε μια σπάνια συνέντευξη του μακαριστού Σεβαστιανού στην οποία αναφέρεται στη μαζική φυγή των Βορειοηπειρωτών μετά το άνοιγμα των συνόρων το 1991.

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube