Weather Icon

Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, με βάση την Κύπρο

Η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, με βάση την Κύπρο

Όμηρος Φωτιάδης

Σύμφωνα με ασφαλείς και αξιόπιστες πηγές πληροφοριών και διασταυρωμένα δεδομένα πληροφοριακών προϊόντων γνωστοποιούνται τα κάτωθι.-
1.- Με προσωπική επιμέλεια του Τούρκου ΥΠ.ΑΜ. Χουλουσί Ακάρ, αποφασίσθηκε η σταδιακή χρονικά, απόσυρση όλων των αρμάτων μάχης, από κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα άρματα μάχης των τύπων Leopard 1-A3 T1 – Leopard 2 A4 και Μ 60T- Sabra (συνολικός αριθμός αρμάτων προς αντικατάσταση 287).
-Μέχρι το τέλος του 2019, θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η εγκατάσταση των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 A4, συνολικού αριθμού 42 μονάδων, και η Διοικητική και Επιχειρησιακή υπαγωγής τους, στην 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (Κυθρέα) στα περίχωρα της Λευκωσίας.
– Οι λοιποί τύποι αρμάτων μάχης που θα αντικαταστήσουν τις 287 αρματικές μονάδες των κατοχικών δυνάμεων, τύπου M48A5T2 ( πυροβόλο 105 mm), θα ξεκινήσουν αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2020. Θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2021.
.-Η υιοθέτηση νέου πυροβόλου των 120 m m που θα φέρουν όλα τα νέα άρματα μάχης, αναβαθμίζει ποιοτικά τις επιχειρησιακές και βλητικές ικανότητες των υπαρχόντων πυροβόλων των 105 m m .
-Η αντίστοιχη ανανέωση, των πυρομαχικών των νέων τύπων αρμάτων μάχης, θα γίνεται παράλληλα με την επιχειρησιακή ενσωμάτωσή τους στην 14η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία.
– Κλιμάκιο των ΤΕΔ ηλεκτρομηχανολογικής συντήρησης για τα LEO 2 A4, έχει εγκατασταθεί στην έδρα της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
– Σημειώνεται πως η Τουρκία, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση από τα πλεονάσματα της Γερμανίας ισάριθμων αρμάτων μάχης του ίδιου τύπου LEO 2 A4 ( 120 αρματικών μονάδων) για αναπλήρωση αυτών που διατίθενται στις δυνάμεις κατοχής.

Άρμα μάχης LEOPARD-2A4 εκτός υποστέγου στην έδρα της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην κατεχόμενη Κυθρέα Λευκωσίας. Συντεταγμένες: 35°14’3.59″N, 33°27’28.32″E

2.- Το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να μεταφέρει προς μόνιμη διάθεση αδιευκρίνιστο αριθμό οχημάτων μάχης τύπου «Cobra» , αναβαθμισμένης έκδοσης τύπου «MARS-V» ηλεκτρονικού πολέμου, από τα αποθέματα της Στρατοχωροφυλακής.
3.- Μεταφέρθηκαν από την Τουρκία δύο ζεύγη – φορείς του Τουρκικής κατασκευής συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου «Koral» στα μέσα Ιουλίου 2019 (Το Koral αποτελείται από δύο αυτόνομες μονάδες τοποθετημένες επί τροχοφόρων οχημάτων 8 x 8. Η πρώτη μονάδα ενσωματώνει συστήματα συλλογής πληροφοριών (ELINT : Electronic Intelligence) και συστήματα Ηλεκτρονικών Μέσων Υποστήριξης (ESM : Electronic Support Measures), ενώ η δεύτερη μονάδα ενσωματώνει έναν ενεργό παρεμβολέα. επί θωρακισμένου φορτηγού οχήματος BMC 285 του Τουρκικού Στρατού).
Σύμφωνα με τεκμηριωμένες ασφαλείς καταγραφές του ηλεκτρονικού ίχνους στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, οι ΤΔΚ χρησιμοποίησαν, τουλάχιστον 4 φορές το σύστημα «Coral» σε αποστολές παρεμβολών, ( Σεπτέμβριο του 2019), που εξέπεμπαν από υψίπεδα του Πενταδάκτυλου. Αυτές αφορούσαν, κατευθυνόμενες παρεμβολές δέσμης, με στόχους μικροκυματικές κεραίες (τύμπανα σε πυργίσκους λήψης – εκπομής της CYTA) σταθερής τηλεφωνίας καθώς και σε συχνότητες GPS.
Τα συστήματα «Coral» έχουν πιστοποιηθεί και διασυνδεθεί από το 2017, για συνεργασία (ζεύξη δεδομένων) με αδιευκρίνιστο αριθμό και τύπο των εγχώριας παραγωγής UAV΄S, της ΤΠΑ. Η μόνη τεκμηριωμένη αναφορά (2016) είναι η συνεργασία τους και επίτευξη ζεύξης δεδομένων με τα Ισραηλινής κατασκευής UAV «Harpy» σε ασκήσεις καταστολής αεράμυνας.
Θεωρείται βέβαιο, πως στις προθέσεις των ΤΔΚ είναι, η συνεργασία και από κοινού επιχειρησιακή δράση των συστημάτων «Coral» με τα UAV΄S που χρησιμοποιούν στην Κύπρο. Τα «Coral» θα ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των ΤΔΚ και πιθανότατα θα εγκατασταθούν στην υπό κατασκευή βάση των UAV΄S στο Λευκόνοικο.

Πιθανή Μεταφορά των S 400 στα κατεχόμενα της Κύπρου
1.- Στις εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Τούρκων Επιτελών και του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερτογάν, σε ότι αφορά του Ρωσικής κατασκευής Α/Α πύραυλους τύπου S 400, καταγράφηκε στις προθέσεις των Τούρκων η μεταφορά και εγκατάστασή τους σε Στρατιωτική Βάση (αποθήκευση) πλησίον και βορείως του Λιμένα της Μερσίνας.
Ως γνωστόν και με βάση της Συνθήκη CFE (Παράρτημα CFE/1 A) η Τουρκία θεωρείται «Πλευρική Χώρα» και με αυτό το δεδομένο τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης και συμμετοχής στην Συνθήκη CFE.Με βάση το «Παράρτημα CFE/1 A», μια τεράστια περιοχή της Ν/Α Τουρκίας εξαιρείται πλήρως από την Συνθήκη CFE.
Η Τουρκία έχει συμπεριλάβει παρανόμως κι έχει δηλώσει αυτοβούλως και εξαίρεση από την Συνθήκη CFE, και όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, χωρίς ποτέ να λάβει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς ή δεν έγινε αντιληπτό από Ελληνικής και Ελληνοκυπριακής πλευράς η Τουρκική παράνομη ενέργεια.
Στην χαρτογραφημένη ως άνω περιοχή της Ν/Α Τουρκίας, πρότεινε η Τουρκία εάν και εφόσον επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ, να μεταφέρει τους Ρωσικούς πύραυλους S 400, οπόταν φρονεί, πως λόγο εξαίρεσής της περιοχής από την Συνθήκη CFE, δεν θα τους κατέχει παράτυπα, αφού δεν θα είναι επισήμως καταγεγραμμένοι.
-Ως υπόθεση εργασίας επίσης τέθηκε η μεταφορά και αποθήκευσή τους σε στρατιωτικές αποθήκες της Κατεχόμενης Κύπρο.
-Οι αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της Τουρκίας, για παρομοίωση της περίπτωσης των S 400 με τους Ελληνικούς S 300, είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση και η κατάληξη της υπόθεση αυτής, είχε την σύμφωνο γνώμη και της Τουρκίας, πέραν των άλλων. Έτσι οι Ελληνικοί S 300, βρίσκονται στην Κρήτη.
-Με δεδομένο το ότι, οι S 400, δεν θα είναι επιχειρησιακοί πριν το θέρος του 2020, θεωρείται αδύνατο να προωθήσουν αυτούς στην Κατεχόμενη Κύπρο, καθώς δεν θα επανδρώνονται μέχρι τότε αποκλειστικά από Τούρκους χειριστές.
Μέχρι τότε, θα επιχειρούν στα συστήματα αυτά και Ρώσοι «Τεχνικοί Σύμβουλοι», οπόταν θεωρείται βέβαιο, πως η Ρωσία δεν θα επέτρεπε την παρουσία δικού της στρατιωτικού προσωπικού στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς αυτό θα της δημιουργούσε πλήθος διεθνή διπλωματικά αυτονόητα προβλήματα.
-Δυνητικά, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο διασύνδεσης των S 400, από την κατεχόμενη Κύπρο με τα αντίστοιχα συστήματα της Ρωσίας στην Συρία και τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο αεράμυνας περιοχής εκ μέρους της Τουρκίας και Ρωσίας, ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, ζήτημα πολύ σοβαρό, το οποίο ήδη απασχολεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά τίθεται σοβαρό θέμα ασφαλείας και για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.
2.- Δεν αποκλείεται παρά όλα τα προαναφερόμενα, η μεταφορά των Ρωσικών Α/Α πύραυλων S 400, στην κατεχόμενη Κύπρο, για ευρύτερους γεωπολιτικούς σκοπούς της Τουρκίας τους οποίους επί του παρόντος, δεν μπορεί να ελέγχουν ούτε οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΑΣΕ κλπ διεθνείς οργανισμοί.
3.- Ως γνωστόν, η Τουρκία διαθέτει πλούσιο οπλαστάσιο χημικών όπλων, όπως πρώτο το D&FA είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2006. Στην λεπτομερή και τεκμηριωμένη αναφορά του D&FA, έρχονται να προστεθούν και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Βόρεια Κατεχόμενη Κύπρο, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, έχει αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες χημικών όπλων, εδώ και χρόνια. Πρόσφατα έγιναν εκτεταμένες εργασίες βελτίωσης των υποδομών, των σημαντικότερων αποθηκών πυρομαχικών των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής, ικανές να φιλοξενήσουν υλικά και όπλα ΑΡΒΧ Πολέμου.

Οι εγκαταστάσεις του 48ου Λόχου Πυρομαχικών της Διοίκησης Λογιστικής Υποστήριξης των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής περιλαμβάνουν 42 ενισχυμένα καταφύγια για αποθήκευση πυρομαχικών. Συντεταγμένες: 35° 19′ 29″ N, 033° 25′ 15″ E

Αποθήκευση Υλικών Ατομικού Ραδιοβιολογικού Χημικού Πολέμου (ΑΡΒΧΠ) στα κατεχόμενα της Κύπρου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες χημικά όπλα έχει αποθηκεύσει η Τουρκία διαπιστωμένα, στις κάτωθι περιοχές της Κατεχόμενης Κύπρου.-
1.- Περιοχή Κλεπίνης δίπλα στο Μαρωνίτικο Μοναστήρι της Παναγίας του Μάκρι.
Βρίσκονται μεταξύ των χωριών Μύρτου και Καμπύλης.
2.- Το Μοναστήρι κατεδαφίστηκε για να μην είναι επισκέψιμο. Στην θέση ανεγέρθηκε αποθήκη με ανάλογες προδιαγραφές φύλαξης και ασφαλείας αρβχπ υλικών.
3.- Υπάρχουν αποθηκευμένα ΑΡΒΧΠ υλικά και σε άλλες 17 αποθήκες – κρύπτες στην λοιπή επικράτεια των Κατεχομένων.
4.- Κύριες αποθήκες αποθήκευσης στις ορεινές περιοχές του ακρωτηρίου της Καρπασίας.

Κατάλογος Υλικών ΡΒΧΠ
(Ράδιο – Βιολογικού – Χημικού Πολέμου)

Η λίστα περιλαμβάνει 112 προϊόντα. Από αυτά τα Τουρκικής κατασκευής (TS) είναι τα κάτωθι:

ΚΩΔΙΚΟΣ -ΤΥΠΟΣΕΠΕΞΗΓΗΣΗ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ
TS ISO 12794*Όργανο που μετρά τον επηρεασμό από την ακτινοβολία σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου.
TS 10685Μίγμα οξέων ουρανίου και πλουτωνίου – Απλούστευση (απεμπλουτισμός) πυρηνικού. Μερίδα πλουτωνίου – Κουλομετρική μέθοδος (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος) με εμπλουτισμένο πλουτώνιο.
TS 10686Μίγμα οξέων ουρανίου και πλουτωνίου – Απλούστευση (απεμπλουτισμός) πυρηνικού. Μερίδα πλουτωνίου – Κουλομετρική μέθοδος (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος) με εμπλουτισμένο πλουτώνιο.
TS11081Διοξείδιο πλουτωνίου – Απλούστευση (απεμπλουτισμένο) πυρηνικού σε σκόνη και σε πολτό. Μερίδα πλουτωνίου. Όρος αντιβίωσης με τιτριμετρική μέθοδο (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος με απεμπλουτισμένο πλουτώνιο.)
TS 11082Διοξείδιο πλουτωνίου – Απεμπλουτισμένο πυρηνικό σε σκόνη και σε πολτό. Μερίδα θείου. Σπεκτροφωτομετρική μέθοδος μετά από απόσταξη (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος με πλουτώνιο).
TS 11995Εγχειρίδιο προειδοποίησης για αποθήκες υλικών εφοδιασμού για υλικά, για επικίνδυνες και μολυσμένες περιοχές (εκπαίδευση του προσωπικού για αναγνώριση ειδικής σηματοδότησης).
TS 12203*Στολές προστασίας από πυρηνικές βιολογικές – χημικές ουσίες, φερόμενες από προσωπικό που ν’ αναγνωρίζεται ο φέρων αυτές (Έχουν δοκιμαστεί, κατά την κατασκευή τους, από προσωπικό ότι παρέχουν προστασία).
TS 12249Αρχές προστασίας σχετικά με το επίπεδο απειλής από πυρηνικό – βιολογικό – χημικό πόλεμο (εγχειρίδιο).
TS 12316Σχετικά κριτήρια για πυρηνικές ιατρικές υπηρεσίες (εγχειρίδιο).
TS 2200Δοσίμετρα τσέπης τύπου ηλεκτροσκοπίου, δυνάμενα να αναγνώσουν απευθείας.
TS 1215*Δοσίμετρα τσέπης τύπου ηλεκτροσκοπίου, δυνάμενα να αναγνώσουν από την περιφέρεια και σχετικά ηλεκτρόμετρα (κατά το πειραματικό στάδιο της κατασκευής τους πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ανθρώπινος οργανισμός, μολυσμένος με ραδιενέργεια).
TS 6491*Για δοσίμετρα, γρήγορους μετρητές διαμετρήματος και αναφοράς ακτινοβολίας. ΒΗΤΑ και αντιδράσεις αυτών σε συνάρτηση με ενέργεια ΒΗΤΑ και προσδιορισμός, δοσίμετρα τσέπης τύπου ηλεκτροσκοπίου, δυνάμενα ν’ αναγνώσουν απευθείας.
TS 6492Όργανο από το εσωτερικό της καρδιάς, το οποίο χρησιμοποιείται για το μέτρημα ροής νετρονίου στη δυναμική αντίδραση πυρηνικής ενέργειας (όργανο για ιατρική γνωμάτευση).
TS 6492Όργανο από το εσωτερικό της καρδιάς, το οποίο χρησιμοποιείται για το μέτρημα ροής νετρονίου στη δυναμική αντίδραση πυρηνικής ενέργειας (όργανο για ιατρική γνωμάτευση).
TS 6493Συσκευές παρακολούθησης ραδιενέργειας, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε κανονική λειτουργία ή, σε περίπτωση βλάβης της ψύξης της πυρηνικής αντίδρασης, σε ελαφρά υδάτινη διάλυση (συσκευές χρησιμοποιούμενες στις έρευνες).
TS 8027Διοξείδιο ουρανίου δυνάμενο να αποκρυβεί σε απεμπλουτισμένο πυρηνικό (χρησιμοποιείται για ενίσχυση βλήματος).
TS8660Χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρονικές συσκευές πυρηνικών – διαστάσεις (συσκευές για έρευνα).
TS 8661 – 1 ISO 4037 – 1*Για το διαμέτρημα μετρητών δόσεων και μετρητών ταχύτητας δόσεων και για τον ορισμό της συνάρτησης ενέργειας φωτονίου, συσχετισμένου με ραδιενέργεια Χ και Γάμα. Υποδιαίρεση 1: Χαρακτηριστικά ακτινοβολίας και μέθοδοι επίτευξης.
TS 8661 – 3 ISO 4037 – 2*Για το διαμέτρημα μετρητών δόσεων και μετρητών ταχύτητας δόσεων και για τον ορισμό της συνάρτησης ενέργειας φωτονίου, συσχετισμένης με ραδιενέργεια Χ και Γάμα. Υποδιαίρεση 2: Δοσίμετρα για προστασία από ακτινοβολία στα διαστήματα ενέργειας από 9MEV-4MEV-1,3 MEV και 2,8MEV.
TS 8661 – 3 ISO 4037 – 3Για το διαμέτρημα μετρητών δόσεων και μετρητών ταχύτητας δόσεων και για τον ορισμό της συνάρτησης ενέργειας φωτονίου, συσχετισμένης με ραδιενέργεια Χ και Γάμα. Υποδιαίρεση 3: Για το διαμέτρημα ατομικών δοσομετρητών και για τα διαμετρήματα πεδίου και σε συνάρτηση ανοίγματα και η ενέργεια αντίδρασης.
TS IEC 61455Πυρηνικά μηχανήματα – τυποποιημένη αλλαγή αμοιβαίων πολυκάναλων αναλυτών δοτών ιστογράμμισης, για φασματοσκόπηση πυρηνικής ενέργειας (εργαστηριακή έρευνα).
TS IEC 61874/T1Πυρηνική ενέργεια – προστασία από ακτινοβολία. Ατομικά δοσόμετρα μέτρησης επηρεασμού ακτινοβολίας σε μάτια, χέρια και πόδια.
TS IEC 15366*Διαχωρισμός και απλούστευση χημικής του πλουτωνίου και ουρανίου στους επιλυτές κιτρικού οξέος, για τις αναλύσεις ισότοπων και seyrettme.
TS IEC 7476*Προσδιορισμός ουρανίου στους επιλυτές uranil nitrat στην ποιότητα ραδιονεργού υγείας.

 

Χημικές και Εκρηκτικές Ύλες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ενδεικτικός κατάλογος των βιολογικών χημικών πυρομαχικών, βρετανικής, αμερικάνικης, γερμανικής και τουρκικής κατασκευής που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.

ΚΩΔΙΚΟΣ – ΤΥΠΟΣΕΠΕΞΗΓΗΣΗ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑ
STANAG 4527 29/3/00Εκρηκτικά χημικής σταθεροποίησης, βασισμένο στην προώθηση νιτροκυτταρίνης στη διαδικασία προσδιορισμού χημικής ενέργειας και αντίστασης θερμοκρασίας αμυνόμενο στις αναλογίες σταθεροποίησης.
TS 11904 12/12/1995Χημική αναλυτική μέθοδος μικτής μερίδα σιλισίου, φωσφόρου, θείου, μολύβδου για σίδηρο και χάλυβα (στόχος).
TS 9096 3/4/1991Εκρηκτικό με γόμωση νατρίου και βαρίου.
TS 9329 25/4/1991(τουρκικής κατασκευής) Εκρηκτικό με γόμωση αμμωνίας και νατρίου
BWB -TL 6665-0026[Ημερομηνία κατασκευής Ιούνιος 1991] Σωλήνες ελέγχου για εντοπισμό χημικών.
BWB – TL 9905-0041, 04/1991Κυτίον τονισμού Ραδιοβιολογικού – Χημικού πολέμου για καταμέτρηση ραδιενέργειας σε οχήματα PBX πολέμου.
IEC 1018 1991 (USA)Όργανο προστασίας ακτινοβολίας. Φορητό όργανο προστασίας φωτονίου.
DEFSTAN 08-41, 22/8/1997 (BRITISH)Ενδυνάμωση στρατιωτικού εξοπλισμού για χημικού και βιολογικού πολέμου. Γενικές εκτιμήσεις για ανάγκες και έλεγχο.
DEFSTAN 08-41, 15/12/1998Ενδυνάμωση στρατιωτικού εξοπλισμού για χημικό και βιολογικό πόλεμο, κατάλληλο για πολύπλευρα υλικά.

Τουρκικά Άρματα Μάχης LEO 2A 4 Γεμρναικής Κατασκευής στα κατεχόμενα της Κύπρου

1.- Σαράντα δύο (42) άρματα μάχης τύπου LEO 2A 4, μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο σαράντα δύο (42) όπως αναφέρει και η πλειονότητα των ΜΜΕ.
2.- Στα προαναφερόμενα Τουρκικά άρματα προστέθηκε σύστημα ενεργού αυτοπροστασίας τύπου Pulat . (Σημειώνεται πως σύστημα ενεργού αυτοπροστασίας Pulat, είχε τοποθετηθεί σε 42 άρματα μάχης τύπου LEO 2A4, το πρώτο εξάμηνο του 2018, από την εταιρεία ASELSAN. To ΤΤS (Tank Thermal Sight) Pulat, είναι ακριβής αντιγραφή, χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις του Ουκρανικού συστήματος τύπου Zalslon-L (Light).
3.- Tα Τουρκικά άρματα φέρουν διατρητικά βλήματα τύπου DM33A2 (παλαιού τύπου πυρομαχικό με μειωμένες διατρητικές δυνατότητες και δραστικό βεληνεκές εως 2.200 μέτρα). Στο Αφρίν της Βορείου Συρίας τα άρματα αυτά έφεραν πυρομαχικά τύπου DM63A1/APFSDS (δραστικό βεληνεκές τάξεως 6.000). Σημειώνεται πως η Τουρκία παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2007, συνολικά 15.000 βλήματα αυτού του τύπου και δεν έχει προμηθευτεί από τότε παρόμοιου τύπου βλήματα. Εκτιμάτε πως ο αριθμός των βλημάτων αυτών έχει πέσει από τα 9.000.
4.- Τα άρματα LEO 2A4, θα πλαισιωθούν μέσα στον Μάρτιο του 2020, από ικανό-ανάλογο αριθμό ΤΟΜΑ AIFV, τα οποία αποτελούν οργανικό-επιχειρησιακό όπλο υποστήριξης των αρμάτων, για την προστασία τους από Α/Τα ομάδες της Εθνοφρουράς.

5.- Το σχέδιο και ο προγραμματισμός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, είναι ως εξής.-
α) Δεδομένης της αρχικής παράδοσης 25 νέων αρμάτων μάχης εγχώριας Τουρκικής κατασκευής τύπου ALTAY, τον Αύγουστο του 2019 (Η αρχική σύμβαση προβλέπει την παράδοση 15 Τεθωρακισμένων Μονάδων, στα τέλη του 2020 αρχές του 2021). Την σταδιακή μεταφορά στην κατεχόμενη Κύπρο, τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου LEO 1A3T1 (184 υπάρχοντα τον αριθμό), αφού αναβαθμιστούν με νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός τύπου Volkan II των Τουρκικών εταιρειών Aselsan και Zeiss.(Το σύστημα Volkan II αποτελεί την βελτιωμένη έκδοση του ήδη υπάρχοντος συστήματος Volkan το οποίο φέρουν τα Τουρκικά άρματα μάχης τύπου LEO 1A1TU (171 υπάρχοντα τον αριθμό).
Προβλέπεται η μεταφορά στην κατεχόμενη Κύπρο συνολικά 100 αρμάτων μάχης τύπου LEO A3T1 με σύστημα ελέγχου πυρός τύπου Volkan II
6.- Στόχος του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, είναι η σταδιακή δημιουργία μιας νέας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Κατεχόμενη από αυτούς Κύπρο, με ισχύ πυρός Μεραρχίας, καθώς τα 100 άρματα μάχης που προγραμματίζει να μεταφέρει στην Κύπρο μέχρι το 2021, θα πλαισιωθούν και από άλλες Τακτικές Επιχειρησιακές Μονάδες, κυρίως σε αντιαρματικό ρόλο, για την αντιμετώπιση των ανταγωνιστών τους, κυρίως των αρμάτων Τ80U της Εθνικής Φρουράς.
7.- Ως έδρα της υπό Επιτελικό Σχεδιασμό Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, προκρίνει, την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Βατιλή, βορείως του χωριού Λύση, δυτικά της Αμμοχώστου, με κύριο ΑΝΣΚ, την επιθετική ενέργεια στον κάθετο άξονα που ορίζεται από τα χωριά, Λύση-Πύλα, στην ευθεία που ορίζει ο κάθετος οδικός άξονας Ε902 και ξεκινά από το χωριό Προαστιό και τέμνει την κεντρική περιφερειακή λεωφόρο Α3, Λάρνακας- Αραδίπου- Αγία Νάπα, στο ύψος των ορίων της Βάσης της Μεγάλης Βρετανίας. Η υποτιθέμενη προέλαση των Τουρκικών αρμάτων μάχης, ορίζεται παραπλεύρως και εφαπτόμενη με τα δυτικά όρια της Βάσης της Μεγάλης Βρετανίας, με ΑΝΣΚ την έξοδο στην θαλάσσια περιοχή, όπου ο επαρχιακός δρόμος Ε 902, τέμνει τον παραλιακό δρόμο Β 3, της Λάρνακας.
10.- Κύριος στόχος προθέσεων των Τουρκικών Κατοχικών Δυνάμεων, η απομόνωση πεδίου μάχης της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας, η πλήρης εκμετάλλευσης του αρματικού πεδίου της Μεσαορίας με κατεύθυνση τον κάθετο άξονα, Βατίλη – Λύση – Πύλα – διέξοδος στην θάλασσα. Χωρίς να αποκλείεται η χρήση της οδού Ε 902, ως κύριας ενέργειας στον άξονα Λύση – Κοντέα – Πέργαμος – Πύλα, με διέλευση εντός των ορίων της Βάσης της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς η παράκαμψή της από τα δυτικά, προκαλεί επιχειρησιακό πρόβλημα, λόγο του ημιορεινού περιβάλλοντος και απουσίας ικανού οδικού δικτύου (πέραν της φυσιολογίας της περιοχής όπου ευνοεί την ανάληψη δράσης Α/Τ Ομάδων της Ε.Φ..
11.- Στις ασκήσεις επί χάρτου και τα πολεμικά παίγνια του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, το ως άνω προαναφερόμενο σενάριο – σχέδιο, συνοδεύεται και από γεωπολιτική διάσταση, σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και την αποκοπή της νήσου από τα ανατολικά με τις Χώρες της Μέσης Ανατολής.
12.- Εν κατακλείδι, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας, σχεδιάζει ή αφήνει να διαρρεύσει πως σχεδιάζει την δημιουργία μιας νέας Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας αποτελούμενης από άρματα μάχης LEO A3T1 συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα μιας ΕΑΝ αποτελούμενης από άρματα μάχης τύπου LEO 2A4.

Τουρκία – Κύπρος 0- Μέση Ανατολή

Όλα όσα προαναφέρθηκαν, αποτελούν ένα μέρος της αναβάθμισης των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής στο Βόρειο παράνομα Κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Πλήθος πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και σε Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, κάνουν αναφορά για την δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής βάσης κοντά στις κατεχόμενες περιοχές της Αμμοχώστου και μιας νέας αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο, όπου ήδη λειτουργεί μεγάλη βάση επιχειρήσεων για διαφόρους τύπους UAV, του Τουρκικού Στρατού, τα οποία συχνά – πυκνά παραβιάζουν το FIR Λευκωσίας δημιουργώντας πλήθος προβλήματα.
Η απόλυτη και πλήρης στρατικοποίηση του συνόλου των παρανόμως κατεχομένων εδαφών στην Βόρεια Κύπρο, από την Τουρκία, δείχνει και τις προθέσεις της τόσο για την λύση του Κυπριακού προβλήματος όσο και τις στρατηγικές της επιδιώξεις για πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου με απώτερο στόχο των έλεγχο των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων της Κύπρου αλλά και τον έλεγχο των ροών τους, από τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και Ισραήλ.
Οι συνεχείς δηλώσεις, του Τ. Ερτογάν για «προσάρτηση» του Βορείου Κατεχομένου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία, φαίνεται πως εκφέρονται βάση σχεδίου, καθώς όπως ο ειδικός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Καθηγητής Γιουργκάν Κουμπάρογλου στο πλαίσιο της ατζέντας «Ανατολική Μεσόγειος 2019», αποκάλυψε πως η Τουρκία προετοιμάζεται να δημιουργήσει καθεστώς ανάλογο με το Μονακό και την θεσμική του διασύνδεση με την Γαλλία.
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ όλες οι Χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, θα πρέπει να αντιληφθούν πως η Τουρκία, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα ελέγχει σε λίγα χρόνια απόλυτα ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Δύση, από την οποία η Τουρκία έχει απομακρυνθεί απόλυτα και την βλέπει ως εχθρό της.
Την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα εγκαταλείψει μόνη της μέσα στα επόμενα χρόνια, υποχρεωτικά από την γεωγραφία της περιοχής και τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις θα λάβει η Κύπρος.
Η Τουρκία γνωρίζει την προοπτική αυτή, και εξασκεί πλήρως αναθεωρητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως όμως στην Κύπρο, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο της στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν τίθεται καν θέμα, διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας – Μειονότητας, για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, καθώς οι Τούρκοι καθορίζουν τα πάντα και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δική τους άποψη αλλά δεν τολμούν ούτε να την εκφράσουν.
Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Βόρειο Κατεχόμενο Τμήμα της Κύπρου και να ολοκληρώσει το αρχικό της σχέδιο από τις αρχές του 1960, αυτό της κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου.
Οι διεθνείς οργανισμοί, η Δύση γενικότερα θα πρέπει να αντιμετωπίσει με απόλυτο ρεαλισμό τις προθέσεις της Τουρκίας και να ενισχύσει άμεσα την άμυνα της Κύπρου για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα στην ευρύτερη περιφέρεια.
Είναι ουτοπία να απαιτείται πιεστικά από την Κυπριακή Δημοκρατία, να είναι ελαστική και υποχωρητική στον διάλογο με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ως ενεργούμενα της ΄Αγκυρας συνεχώς ζητούν περισσότερα με αποτέλεσμα να μην προχωρεί ο διάλογος, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Είναι εντελώς ανεδαφική η συνολική πολιτική της Δύσης, να απαιτεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση να βρει κοινές βάσεις συνεργασίας με την μειονοτική Κοινότητα των Τουρκοκυπρίων.
Η Τουρκία εξοπλίζει το Βόρειο Κατεχόμενο Τμήμα, οι δυνάμεις κατοχής του Στρατού της, έχουν άκρως επιθετική διάταξη και απειλεί συνεχώς για προσάρτηση το παράνομα κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Οι προθέσεις της για κατάληψη ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας , βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στις δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου και των αξιωματούχων της Κυβέρνησης του.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κανένα διάλογο σχετικό με το Κυπριακό πρόβλημα, παρά μόνο το πώς η Δύση θα διασφαλίσει τα μελλοντικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, στηρίζοντας εμπράκτως και με απόλυτο τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία, απέναντι στην ακραία Τουρκική επιθετικότητα.
Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί να διαπραγματεύεται για τον μέλλον ολόκληρης της περιοχής με μια Τουρκία, η οποία ήδη έχει μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο Ιράν, κάτι που η Δύση δεν θέλει να πιστέψει ή να αντιληφθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντά της.

Ομηρος Φωτιάδης

Δεκέμβριος 2019

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube