Weather Icon

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδίκη της Τουρκίας για τους τρεις δικηγόρους του Οτζαλάν

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδίκη της Τουρκίας για τους τρεις δικηγόρους του Οτζαλάν

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία, στο πλαίσιο της ανάκρισης που είναι σε εξέλιξη για την υπόθεση του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

Το ΕΔΑΔ, που αποτελεί όργανο απονομής δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταδίκασε την Τουρκία επειδή το τουρκικό κράτος παραβίασε το πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις του κατηγορουμένου με τους συνηγόρους του, υποκλέπτοντας την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, άρνησης επιστροφής της στους δικηγόρους και στη συνέχεια καταστροφής της από το κράτος.

Το ΕΔΑΔ, στην απόφασή του αναφέρει ότι η κατάσταση αυτή ” δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία” και ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 8, της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία να πληρώσει 3.500 ευρω σε καθέναν από τους τρεις δικηγόρους που προσέφυγαν σ’ αυτό και συνολικά άλλες 3.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Τον Νοέμβριο του 2011 το τουρκικό κράτος εισέβαλε στα σπίτια Κούρδων σε 16 πόλεις της Τουρκίας, για να βρει στοιχεία μυστικών επαφών του Οτζαλάν με το ΡΚΚ.

Στη διάρκεια των εισβολών στα σπίτια διαφόρων πολιτών, οι τουρκικές αρχές έκαναν κατάσχεση διαφόρων αντικειμένων καθώς και σκληρών δίσκων ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης, Mehmet Ali Kırdök, Mihriban Kırdök και Meral Hanbayat, κατέφυγαν στο ΕΔΑΔ, επειδή το κράτος αρνήθηκε να τους παραδώσει τα κατασχεθέντα αντικείμενα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube