Weather Icon

Επιτέλους ο Ελληνισμός ξύπνησε – Επιχειρούν κίνηση «ματ» Λευκωσία – Αθήνα

Επιτέλους ο Ελληνισμός ξύπνησε – Επιχειρούν κίνηση «ματ» Λευκωσία – Αθήνα

Φρίξος Δαλίτης

Οι κινήσεις και η όλη συμπεριφορά και στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκαλεί προβληματισμό γενικότερα. Ανησυχία επιδεικνύεται ειδικότερα από πλευράς Βρυξελλών, οι οποίες καθημερινώς γίνονται δέκτες των τουρκικών απειλών σε σχέση με το μεταναστευτικό. Με αρνητικό μάτι αντιμετωπίζει την όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν και ο αραβικός κόσμος.

Τα μηνύματα τα οποία εισπράττουν Αθήνα και Λευκωσία είναι ότι υπάρχει έντονη ανησυχία σε σχέση με την πολιτική της Άγκυρας, η οποία θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε μπαρουταποθήκη προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της σε σχέση με το φυσικό αέριο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed στην Αθήνα με τη χαραυγή του νέου έτους είναι μόνο η αρχή των διπλωματικών αντεπιθέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι των τουρκικών ενεργειών και της υπογραφής μνημονίου με τη Λιβύη. Η χρονική συγκυρία της υπογραφής σε νόμο της αμερικανικής κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Τραμπ του νομοσχεδίου που αφορά την ενέργεια και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, ενθαρρύνει τις κινήσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Ελλάδα και Κύπρος θέλουν πλέον αυτή την ανησυχία και δυσφορία που υπάρχει έναντι της Τουρκίας από πλευράς αραβικού κόσμου αλλά και από πλευράς πολλών ευρωπαϊκών κρατών, να τη μετουσιώσουν σε πολιτική πράξη.

Τις επόμενες μέρες αναμένονται σημαντικές διπλωματικές επαφές οι οποίες θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Μάλιστα σε δηλώσεις του χθες στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε μία σημαντική άφιξη εντός των ημερών. Από το Προεδρικό δεν αφήνουν να διαρρεύσει οτιδήποτε περαιτέρω προκειμένου να μην δοθεί το περιθώριο να μεσολαβήσει οτιδήποτε που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς. Αυτό το οποίο επιδιώκεται είναι όπως το πρόβλημα που έχουν τα γειτονικά με την Τουρκία κράτη, να γίνει πρόβλημα της Ευρώπης στο σύνολό της.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία τόνιζαν ότι θα πρέπει η Άγκυρα να πάψει να χρησιμοποιεί ως όπλο την απειλή της σε σχέση με το μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται διάφορες κινήσεις και επαφές σε διάφορα επίπεδα. Ήδη, από τουρκικής πλευράς γίνονται πιο έντονες οι απειλές. Δεν θεωρείται τυχαία χρονικά η άφιξη του πλοιαρίου με άτυπους μετανάστες στο Λατσί. Ευθέως απείλησε χθες την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για νέο κύμα μετανάστευσης. Λευκωσία και Αθήνα θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα η Άγκυρα ενδέχεται να αυξήσει τη ροή των μεταναστών προκειμένου να αυξήσει την πίεση τόσο προς Ελλάδα και Κύπρο όσο και γενικότερα προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θέλουν να κινηθούν προληπτικά, αντιστρέφοντας την πίεση προς την Τουρκία.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι διεργασίες για την υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή του EastMed μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ στις 2 Ιανουαρίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για την Αθήνα από τις 28 Δεκεμβρίου. Οι εξελίξεις το διάστημα που προηγήθηκε ήταν ραγδαίες, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών την Κυριακή να επιδίδεται σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών επαφών οι οποίες ολοκληρώθηκαν με τη συνάντησή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης το βράδυ της Κυριακής ανέφερε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπιστούν ενέργειες αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed δεν αποτελεί αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες, αλλά συνέχεια των προσπαθειών των Κυβερνήσεων των χωρών που την υπογράφουν για προαγωγή της ευημερίας των λαών τους. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, απηύθυναν πρόσκληση συνεργασίας προς όλα τα κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο να ενώσουν τις προσπάθειές τους, ώστε αυτό να διασφαλιστεί και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Στήριξη από Ιορδανία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε τον Βασιλιά της Ιορδανίας για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι καθημερινές προκλήσεις της Τουρκίας και το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β’ ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του προς την Κύπρο, καθώς και την επιθυμία του για στενή συνεργασία και περαιτέρω από κοινού δράση προς την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας εξέφρασαν εκατέρωθεν ευχές για το νέο έτος και συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή και επικοινωνία, επεσήμανε ο κ. Κούσιος.

Επίσκεψη Προέδρου Βουλής Λιβύης

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη. Η επίσκεψη Ίσα στην Κύπρο γίνεται λίγες μέρες μετά το ταξίδι του στην Αθήνα όπου και εκεί είχε επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του Κωνσταντίνο Τάσουλα. Ως γνωστόν, η λιβυκή Κυβέρνηση είναι ενάντια στην Κυβέρνηση της Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Αθήνα ο Πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είχε καταγγείλει ως παράνομη τη συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση της χώρας του με την Τουρκία.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube