REAL TIME |

Weather Icon
Εξοπλισμοί 22 Δεκεμβρίου 2019

Ελληνικό UAV: 30 χρόνια ξοδεύτηκαν άσκοπα χρήματα με πενιχρά αποτελέσματα

Ελληνικό UAV: 30 χρόνια ξοδεύτηκαν άσκοπα χρήματα με πενιχρά αποτελέσματα

Γράφει ο Γιάννης Τσαμάνδουρας

Η ανάπτυξη μή επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ελλάδα για πολλά χρόνια θεωρούταν ένα θέμα «εξωτικό» με μεγάλο κόστος και αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Τραγική ειρωνεία το 1979 προτάθηκε στη ΕΑΒ απο τις ΗΠΑ η ανάπτυξη του αεριωθούμενου UAV TELAMON ( TΕLevision Area MONitor), το οποίο βασιζόταν στον ιπτάμενο στόχο Chukar-3 και το UAV NV-144. Το ΤΕLAMON θα παρείχε δυνατότητα απεικόνισης στόχων (TV/video) σε πραγματικό χρόνο και εικόνες υψηλής ευκρίνειας απο ειδική πανοραμική φωτογραφική μηχανή που θα αποθηκεύονταν για περαιτέρω ανάλυση στο έδαφος. Υπήρχε δυνατότητα προγραμματισμένης πτήσης πέρα απο τον ορίζοντα με INS/GPS και μελλοντικής προσθήκης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Το TELAMON θα εκτοξευόταν από αέρος, ξηρά και θάλασσα με μέγιστη ταχύτητα 500 κόμβους και εμβέλεια 400 ν.μ. Για τα τεχνολογικά δεδομένα του 1980 το ΤELAMON ήταν πραγματικά πρωτοποριακό και προχωρημένο. Δυστυχώς το πρότζεκτ δέν προχώρησε λόγω υπερβολικού κόστους και μή ώριμης τεχνολογίας. Τουλάχιστον αυτή ήταν η επίσημη δικαιολογία των πολιτικών της εποχής όπου επέλεξαν να «επενδύσουν» τα χρήματα των Ελλήνων σε άλλους «τομείς»..

Η επιλογή της Ελλάδας το 1980 ήταν το ελληνικής κατασκευής UAV ΠΗΓΑΣΟΣ-1 το οποίο ήταν σκέτη αποτυχία λόγω έλλειψης τεχνικής εμπειρίας, κακής οργάνωσης και θεσμικών προβλημάτων. Το 2003 συστάθηκε ειδική επιτροπή για την επίλυση των προβλημάτων και αγοράστηκαν τα όργανα ελέγχου και ο βιομηχανικός εξοπλισμός για τις πτητικές δοκιμές. Το 2005 ξεκίνησε η προσπάθεια της πιό σύγχρονης έκδοσης UAV MALE (Medium Altitude Long Endurance) ΠΗΓΑΣΟΣ-2 και το 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης των αεροχημάτων και σταθμών ελέγχου τους. Το 2007 το ΠΗΓΑΣΟΣ-2 δοκιμάστηκε σε διακλαδικές ασκήσεις και το 2008 συγκροτήθηκε στη Πολεμική Αεροπορία η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με ΠΗΓΑΣΟΣ-2. Να σημειώσουμε ότι το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε με τεχνογνωσία UAV απο το Ισραήλ ενώ οι αισθητήρες των αεροχημάτων είναι ισραηλινής προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις του ΠΗΓΑΣΟΣ-2 είναι κατώτερες των αντίστοιχων τουρκικών UAV MALE Anka και Bayraktar. Επιπλέον η Τουρκία έχει αναπτύξει διάφορα UCAV (οπλισμένα drones) όπως Akıncı και Karayel ενώ η Ελλάδα δέν έχει τίποτε αντίστοιχο. Τέλος αγοράστηκαν απο τη Γαλλία τα UAV Sperwer τα οποία αποσύρθηκαν σε χρόνο ρεκόρ απο άλλες χώρες λόγω ανυπέρβλητων κατασκευαστικών προβλημάτων!

Για τη συνέχεια Proelasi

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube