Weather Icon
Διεθνή 23 Δεκεμβρίου 2019

Δολοφονία Κασόγκι: Πέντε από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν εις θάνατον

Δολοφονία Κασόγκι: Πέντε από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν εις θάνατον

Συνολικά 11 άτομα κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον στυγερό φόνο του δημοσιογράφου που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη – Σε τρία ακόμη άτομα επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε πέντε άτομα εις θάνατον για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας. Την εξέλιξη αυτή μεταδίδουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το BBC.

Ο Κασόγκι, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δολοφονήθηκε το 2018 μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, από μια ομάδα πρακτόρων. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τον φόνο του δημοσιογράφου κάθισαν συνολικά 11 άτομα για τη συμμετοχή τους στο έγκλημα, σύμφωνα με Reuters.

Εκτός από τους καταδικασθέντες εις θάνατον, σε τρεις από τους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης συνολικά 24 ετών, προσθέτει το πρακτορείο. Όλοι οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Η δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post πυροδότησε τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση στη Σαουδική Αραβία από τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου, με παγκόσμιους ηγέτες και επιχειρηματικούς κολοσσούς να λαμβάνουν αποστάσεις από το Ριάντ. Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είπαν ότι πιστεύουν πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έδωσε την εντολή για τον θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είχε κανέναν ρόλο σε αυτήν.

Όσο για τον ίδιο τον Μπιν Σαλμάν, παρότι έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, τον περασμένο Οκτώβριο είπε ότι, ως ηγέτης της χώρας, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη.

Στην ανακοίνωσή του, ο δημόσιος κατήγορος επισήμανε επίσης ότι μετά από έρευνα για τον Σαούντ αλ-Καχτάνι, πρώην σύμβουλο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος του Αλ Καχτάνι έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τον φερόμενο ρόλο του στην επιχείρηση. Επίσης, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, αθωώθηκε.

Ο Κασόγκι διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ και επέκρινε συχνά τον πρίγκιπα Μοχάμεντ για τις πρακτικές του με τα άρθρα του. Τελευταία φορά εθεάθη ζωντανός στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018, όπου είχε μεταβεί για να πάρει ορισμένα έγγραφα που χρειαζόταν για τον επικείμενο γάμο του.

Σύμφωνα με όσες αποτρόπαιες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως, μετά τη δολοφονία από τους πράκτορες η σορός του δημοσιογράφου διαμελίστηκε. Στη συνέχεια οι δολοφόνοι μετέφεραν τα κομμάτια εκτός του κτιρίου, ενώ δεν αποκαλύφθηκε ποτέ τι απέγιναν.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube