Weather Icon
Εθνική Άμυνα 14 Δεκεμβρίου 2019

Διεθνή καταγγελία για τα τουρκικά drones στα Κατεχόμενα εξετάζει η Κύπρος

Διεθνή καταγγελία για τα τουρκικά drones στα Κατεχόμενα εξετάζει η Κύπρος

Το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους όρισε το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στην κατεχόμενη Κύπρο ως βάση για τουρκικά drones ώστε αυτά να απογειώνονται και να συνοδεύουν πλωτά γεωτρύπανα που διενεργούν έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε χθες το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Demiroren.

Τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), και άοπλα και οπλισμένα, θα ξεκινήσουν να απογειώνονται από το αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκόνοικου από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εἰχε προηγηθεί το αίτημα της Τουρκικής Αεροπορίας για την βάση αυτή το οποίο ικανοποιήθηκε εντός 24 ωρών.Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει πως στόχος της Άγκυρας είναι η αποτελεσματικότερη επιτήρηση της ανατολικής Μεσογείου και η συνεχόμενη καταγραφή των εξελίξεων στην περιοχή.

Μια ομάδα ειδικών από την Άγκυρα θεώρησε κατάλληλη επιλογή το αεροδρόμιο για τον σκοπό αυτό.

Επιπλέον επενδύσεις θα γίνουν επίσης στο λεγόμενο αεροδρόμιο, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, ο Ερσί Τατάρ, έπειτα από την απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους.

«Η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι βασική προτεραιότητα», είπε ο Τατάρ, σύμφωνα με το Demiroren.

Σημειώνεται πως χθες (13/12), δημοσίευμα της Kibris Postasi ανέφερε πως η δημιουργία της η εν λόγω βάσης έγινε, στην βάση του “κατεπείγοντος.

Πάντως, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο λεγόμενος ο “υπουργός έργων και μεταφορών” των κατεχομένων, Τόλγκα Ατακάν, δήλωσε στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον “προϋπολογισμό” του λεγόμενου “υπουργείου” ότι η “αρχή πολιτικής αεροπορίας” θα ελέγχει τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε συνεργασία με το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου και τις μονάδες εναέριου ελέγχου.

Ανέφερε πως η “σύμβαση” για το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου “που βρίσκεται ήδη σε ισχύ προβλέπει την παραχώρηση άδειας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο και στις ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο όταν θέλουν”.

Υποστήριξε, επίσης, πως “οι δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ για μη επανδρωμένα αεροσκάφη επηρέασε τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης”

Νέα αποσταθεροποιητική ενέργεια η δημιουργία βάσης για τουρκικά drones

Ως ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση την εξαγγελθείσα λειτουργία βάσης στο παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση στα κατεχόμενα πως η “κυβέρνηση” του ψευδοκράτους ενέκρινε τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου ως βάσης για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αυτή “είναι προφανώς ακόμα μια αποσταθεροποιητική ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας”.

“Είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη δυνατότητα για να απαμβλύνουμε την ήδη τεταμένη κατάσταση και είναι και μια απόδειξη ότι η Τουρκία όχι μόνο παρεμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές μας αλλά στην ουσία καθορίζει η ίδια τι γίνεται στα κατεχόμενα”, πρόσθεσε.

“Πρόκειται για άλλη μια ενέργεια που επιβαρύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή και δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση”, είπε ο κ. Κούσιος.

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει διεθνώς τη νέα αυτή τουρκική ενέργεια, ο κ, Κούσιος είπε πως «αυτό θα το μελετήσουμε γιατί είναι μια νέα εξέλιξη. Θα συζητηθεί το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών και θα ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube