REAL TIME |

Weather Icon

Δεν πάμε καλά – Λύση δύο κρατών «μαγειρεύουν» για Κύπρο οι Βρετανοί Συντηρητικοί;

Δεν πάμε καλά – Λύση δύο κρατών «μαγειρεύουν» για Κύπρο οι Βρετανοί Συντηρητικοί;

Μια πολύ περίεργη και επικίνδυνη αναφορά για το Κυπριακό υπάρχει στο μανιφέστο του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, αφού φαίνεται να «μαγειρεύεται» λύση «δύο κρατών».

Διατυπωμένη με διφορούμενο τρόπο, στην σελίδα 53 του μανιφέστου για τις εκλογές του 2019 που φέρει τον τίτλο «Get Brexit Done: Unleash Britain’s Potential», και κάτω από τον υπότιτλο «Προωθώντας τις αξίες μας» («Promote our values»), αναφέρεται επί λέξει:

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε διεθνείς πρωτοβουλίες για επίτευξη συμφιλίωσης, συμβιβασμού, σταθερότητας και δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο και σε τωρινές ή προηγούμενες ζώνες συγκρούσεων όπως η Κύπρος, η Σρι Λάνκα και η Μέση Ανατολή, όπου διατηρούμε την υποστήριξή μας για μια λύση δύο κρατών».

Στο αυθεντικό αγγλικό κείμενο: «We will continue to support international initiatives to achieve reconciliation, stability and justice across the world, and in current or former conflict zones such as Cyprus, Sri Lanka and the Middle East, where we maintain our support for a two-state solution».

Ο τρόπος που είναι διατυπωμένο το κείμενο αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών, σε σημείο που να δημιουργούνται εύλογες απορίες αν αυτό έγινε εσκεμμένα.

Εκ πρώτης όψεως, η αναφορά σε «δύο κράτη» μπορεί να θεωρηθεί πως σχετίζεται με την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αφού η πρόταση ακολουθεί τον όρο «Μέση Ανατολή». Βεβαίως, γεωγραφικά η Κύπρος ανήκει και αυτή στη Μέση Ανατολή.

Η ελληνική εφημερίδα «Ελευθερία» του Λονδίνου, χαρακτηρίζει την αναφορά αυτή στο μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος ως προσπάθεια «πακετοποίησης» και συνεπώς «καθόλου τυχαία». Σχετικά με τη Σρι Λάνκα, η εφημερίδα αναφέρει πως «οι αντάρτες Ταμίλ, που είναι μειοψηφία στη χώρα, εξακολουθούν να επιζητούν ανακήρυξη κράτους στο βόρειο μέρος της Σρι Λάνκα, παρόλο που το 2009 ηττήθηκαν στις αποσχιστικές τους ενέργειες από τον εθνικό στρατό της χώρας».

Η «πακετοποίηση» των τριών προβλημάτων με την έμμεση υπόδειξη ότι η Βρετανία υποστηρίζει λύση δύο κρατών σχετικά με το τελευταίο, της Μέσης Ανατολής, αφήνει να αιωρείται πως στηρίζει παρόμοια λύση και για τα άλλα, δηλαδή Κύπρου και Σρι Λάνκας.

Η διατύπωση αυτή διαστρέφει την ουσία του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος τουρκικής εισβολής, εθνοκάθαρσης και συνεχιζόμενης κατοχής μιας χώρας–μέλους της Κοινοπολιτείας και όχι ως «ζώνης συγκρούσεων» («conflict zone») μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων.

Να σημειωθεί πως η πρόταση για «λύση δύο κρατών» είχε προταθεί ως «τελική λύση» του Κυπριακού από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Φαζίλ Κουτσιούκ το 1957 (έτος κατά το οποίο στη Βρετανία κυβερνούσαν και πάλι οι Συντηρητικοί) στο βιβλίο του «The Cyprus Question, a permanent solution», πολύ πριν τα γεγονότα του 1958, του 1963-64 και του 1974.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube