REAL TIME |

Weather Icon
Απόψεις 15 Δεκεμβρίου 2019

Για το «Ουδαμά προδώσομεν την Ελλάδα»

Για το «Ουδαμά προδώσομεν την Ελλάδα»

ΕΚΕΙΝΗ η αρχαία φράση, την οποία επέλεξε για προμετωπίδα της ημερίδας για την Άμυνα που οργάνωσε την Πέμπτη στην Λευκωσία το Κίνημα Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους, προέρχεται από του Ηροδότου την Ιστορίη, 9ο βιβλίο, ονόματι «Καλλιόπη», κεφάλαιο 7:
«Το ημέτερον φρόνημα σαφέως, ότι ουδαμά προδώσομεν την Ελλάδα».
Δεν χρειάζεται καμιά μετάφραση. Και στ’ αρχαία και στα νέα και σε όλες τις ελληνικές διαλέκτους, όλων των έκτοτε ελληνικών αιώνων, είναι απολύτως σαφείς και απ’ όλους κατανοητές, μία προς μία, όλες του οι λέξεις.

Η ΦΡΑΣΗ αυτή περιέχεται στην αγανακτισμένη επιστολή την οποία έστειλαν το 480 προ Χριστού, οι Αθηναίοι προς τους Σπαρτιάτες που αργούσαν να στείλουν τα στρατεύματά τους και έγραψαν στους Λακεδαιμονίους Εφόρους (ηγέτες) της Σπάρτης, προσκαλώντας τους να τους συνδράμουν στην ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κατά των Περσών εισβολέων.

– Κι όταν έλεγαν τότε οι αρχαίοι Αθηναίοι ότι το δικό τους φρόνημα ήταν να μην προδώσουν ουδαμά την Ελλάδα, εννοούσαν, κατενάντιοι στο εξ αντιθέτου τότε πασίγνωστο, ότι:

– Πολλοί άλλοι Έλληνες είχαν ήδη προδώσει την Ελλάδα. Και είχαν συνταχθεί με τον Ξέρξη, για την περσική κατάκτηση της Ελλάδας.

ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ με πλήθος λεπτομέρειες ο Αλικαρνασεύς πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος, ποιοί και πόσοι Έλληνες πρόδωσαν την Ελλάδα:

– Ποιοί και πόσοι και πώς και γιατί μήδισαν.

– Ποιοί και πόσοι έσπευσαν προσφέροντας «γην τε και ύδωρ» στον Πέρση βασιλέα.

– Ποιοί και πόσοι συντάχθηκαν και υποβοήθησαν την εισβολή του Ξέρξη Κατακτητή στην Ελλάδα.

– Ποιοί και με πόσα έκαστος πλοία, από ποιούς ελληνικούς τόπους, συστρατεύθηκαν στον περσικό στόλο.

– Ποιοί και πόσοι προτίμησαν – κατά πως το έγραψε ο Ηρόδοτος – ότι, «κερδαλεώτερόν εστι ομολογέειν τω Πέρση μάλλον ή περ πολεμέειν» (είναι πιο κερδοφόρα η συνθηκολόγηση με τον Πέρση, παρά αν τον πολεμούμε).

Και όχι μόνο αυτό.
Αλλά και πιο πριν:

– Ο πατέρας του Ξέρξη, ο Δαρείος, είχε επιχειρήσει το 490 π.Χ. την εισβολή στην Ελλάδα, με στρατηγούς του τον Δάτη και τον Αρταφέρνη και συνοδό καθοδηγητή τους τον αυτοεξόριστο ανατραπέντα τύραννο των Αθηνών Ιππία του Πεισίστρατου. Ηττήθηκαν, βέβαια, στον Μαραθώνα, από τους Αθηναίους και τους Πλαταιείς, μ’ επικεφαλής στρατηγό τον Μιλτιάδη.

– Θανόντος όμως του Δαρείου, ποιοί Έλληνες παρότρυναν τον Ξέρξη να εκστρατεύσει και του λόγου του εναντίον της Ελλάδας μια δεκαετία αργότερα; Τους κατονομάζει κι αυτούς ο Ηρόδοτος:

– Οι Αλευάδες βασιλείς της Θεσσαλίας,
– οι ανατραπέντες τύραννοι των Αθηνών Πεισιστρατίδες και
– ο έκτωτος συμβασιλεύς της… Σπάρτης Δημάρατος, αμφισβητούμενος υιός του τεθνεώτος Λακεδαιμονίου βασιλέως Αρίστωνος (Ηροδότου Ιστορίη VII-5&6 «Πολύμνια»).

ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ τα αίτια, πολλά και συγκεκριμένα, μαζί και οι διαφορετικοί λόγοι, για τους οποίους πολλοί Έλληνες, από διάφορα μέρη, πρόδωσαν την Ελλάδα και είχαν συνταχθεί με τους Πέρσες εισβολείς εναντίον των άλλων Ελλήνων της Αντίστασης, όπως περιγράφονται λεπτομερώς από τον Ηρόδοτο, είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον, ξεχωριστό και πολύ χρησιμότερο για βαθύτερες διαχρονικές μελέτες, κεφάλαιο.

– Το οποίο, δύναται κιόλας να εξηγήσει και να ερμηνεύσει όχι μόνο τα καθέκαστα των Μηδικών Πολέμων του 5ου αιώνα προ Χριστού, αλλά και τα έκτοτε διαχρονικά και τα εντελώς σύγχρονα του Ελληνισμού. «Κατά το ανθρώπινον τοιούτων και παραπλησίων έσεσθαι», όπως συναφώς πρόβλεψε και στο Α-22 της Ξυγγραφής του και ο Θουκυδίδης.

– Και, αποτελούν, εν τινι τρόπω, μίαν ακόμη, επιπρόσθετη και ασφαλή απόδειξη της τοιούτης και τοσαύτης… ελληνικότητας των συγχρόνων:

– ΑΛΛΟΙ της Αντίστασης,
– ΑΛΛΟΙ της Προδοσίας και
– ΑΛΛΟΙ στο… Ενδιάμεσο.

– Και τα τρία, απολύτως… ελληνικότατα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, διά μέσου των αιώνων, σε κάθε εποχή, τηρουμένων των αναλογιών και των εκάστοτε διαφορετικών συνθηκών…

– Από τους τότε μηδίζοντες έως και τους νυν ερντογανίζοντες.

ΙΔΟΥ ΓΑΡ και τώρα. Στις μέρες μας. Εκπνέοντος του 2019 μετά Χριστόν. Τώρα που ο Ξέρξης – Ερντογάν εκστρατεύει κατά των θαλασσών της Ελλάδας και της Κύπρου, ακόμη και μέσω των υπολειμμάτων της Λιβύης.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ήδη, οι αμετανόητοι από το 2004 και… απαρηγόρητοι έκτοτε ηττημένοι από το παλλαϊκό 76% του Δημοψηφίσματος της 24.4.2004 «Αναν-ιστές», στην αρθρογραφία τους στις αθηναϊκές εφημερίδες, με «επιστημονικές», «δημοσιογραφικές», «ειδημονικές», «γνωμοδοτικές» «αναλύσεις» τους. Διά των οποίων δημοσίως έχουν αποφανθεί ανερυθρίαστα ότι: Για το πώς και γιατί φθάσαμε στη συγκρουσιακή κλιμάκωση με την Τουρκία του Ερντογάν και τη νέα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά:

(α) ΦΤΑΙΕΙ το γεγονός ότι δεν υποταχθήκαμε το 2004 στις τουρκικές απαιτήσεις «λύσης» του Κυπριακού που πρότεινε το Σχέδιο Ανάν,

(β) ΦΤΑΙΕΙ που δεν υποταχθήκαμε στις απαιτήσεις των Τούρκων στο Κράν Μοντάνα το 2017,

(γ) ΦΤΑΙΕΙ η έτσι και τοιουτοτρόπως «μη επίλυση του Κυπριακού»,

(δ) ΦΤΑΙΕΙ κιόλας το ότι η Λευκωσία… συμπαρέσυρε την Αθήνα στις Τριμερείς Συνεργασίες με την Αίγυπτο και τον Ισραήλ,

(ε) ΦΤΑΕΙ το ότι «η Αθήνα σύρεται πίσω από τις επιπόλαιες κινήσεις της Κύπρου… στις επικίνδυνες Τριμερείς».

ΚΑΙ ΑΥΤΟ είναι το απόσταγμα της αρθρογραφίας των απαρηγόρητων Αναν-ιστών, εσχάτως, στην Αθήνα, οι οποίοι… ουδαμά έδειξαν στοιχειώδες ίχνος θάρρους και εντιμότητας να ομολογήσουν, ν’ απολογηθούν και πολύ περισσότερο να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη, για τις τόσες πολλές ψευδαισθήσεις που έτρεφαν και τις πολύ περισσότερες παραπλανήσεις που καλλιεργούσαν τόσα χρόνια, από το 2002, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στον δήθεν «προοδευτικό» και «εκσυγχρονιστή» και «ισλαμοδημοκράτη» Ερντογάν τους, δεκαεπτά ήδη συναπτά έτη στην τουρκική εξουσία.

ΔΙΟΤΙ, προφανώς, αντί της Εθνικής Αντίστασης, επέλεξαν να εκτρέφουν στα Ηττημένα Μυαλά τους τον φενακισμό ότι «κερδαλεώτερόν εστι ομολογέειν τω Τούρκω μάλλον ή περ πολεμέειν»…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΙΡΗΣΘΩ 15.12.2019

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube