Weather Icon
Ανατολική Μεσόγειος 30 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί ο EastMed είναι στρατηγικός αγωγός και για τη Γαλλία

Γιατί ο EastMed είναι στρατηγικός αγωγός και για τη Γαλλία

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα αρχικά η τριμερής συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία θα συμπεριλάβει σύντομα και την Ιταλία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στρατηγικής σημασίας EastMed. Και μπορεί οι τέσσερις χώρες να εμφανίζονται ως επισπεύδουσες των εξελίξεων γύρω από την μεγάλη αυτή ενεργειακή υποδομή, που σχεδιάζεται να συνδέσει την πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τη διψασμένη για το “γαλάζιο καύσιμο” αγορά της νότιας Ευρώπης, εντούτοις υπάρχει και μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα και αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό ατού στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ευρύτερης συμμαχίας υποστήριξης του EastMed. 

Αυτή ακριβώς η γαλλική συμμετοχή στην ανάπτυξη και κατασκευή του αγωγού EastMed προσφέρει έναν ακόμη  πρόσθετο λόγο για το έντονο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total έχει παρουσία τόσο στην Κύπρο όπου έχει μερίδια και συμμετέχει στις κοινοπραξίες εκμετάλλευσης των τεμαχίων  7 (50%), 8 (40%), 3 (30%), 2 (20%) και 9 (20%). Στις Κυπριακές παραχωρήσεις η Total συμμετέχει σε κοινοπραξίες με τις εταιρείες Eni (Ιταλία) και Kogas (Κορέα).

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube