Weather Icon

Βρυξέλλες για μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης: Να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Βρυξέλλες για μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης: Να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζήτησε Ευρωπαίος αξιωματούχος από την Τουρκία με σχόλιο που έκανε ερωτηθείς σχετικά με την τελευταία συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Άγκυρας.

Το δικό του σχόλιο που αντικατοπτρίζει την στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, έκανε στο πλαίσιο του καθημερινού briefing της Κομισιόν αρμόδιος εκπρόσωπος

Υπενθυμίζεται πως Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο αφορά μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ και των θαλασσίων συνόρων, αυξάνοντας έτσι την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και Ελλάδας.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το skai.gr δήλωσε.

«Γνωρίζετε ότι η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές.
Στη συνέχεια υπενθύμισε τα όσα είχε δηλώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 Ιουλίου για τη στάση της Τουρκίας.

«Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος», δήλωσε αναφερόμενος και στα όσα είχαν ειπωθεί τότε.
Μάλιστα, ερωτηθείς για τη θέση της Κομισιόν επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί σχετικά με το ζήτημα ο εκπρόσωπος δήλωσε:

«O,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τιςδιαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».
Να σημειωθεί πως σήμερα Τούρκος διπλωμάτης έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα όρια της υφαλοκρηπίδας, όπως προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας το ζήτημα ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς έκανε λόγο για «τεχνάσματα της Τουρκίας».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube