Weather Icon
Διεθνή , Σκοπιανό 12 Δεκεμβρίου 2019

Βουλγαρική Ακαδημία: Ψευδείς και απαράδεκτες οι θέσεις του ‘Χάρτη της Μακεδονικής Γλώσσας’

Βουλγαρική Ακαδημία: Ψευδείς και απαράδεκτες οι θέσεις του ‘Χάρτη της Μακεδονικής Γλώσσας’

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών ξεκινά μια εκστρατεία για να εκθέσει τις ψευδείς δηλώσεις στον «Χάρτη της Μακεδονικής Γλώσσας», ο οποίος υιοθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες από το ομόλογο ίδρυμα στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τους Βουλγάρους Ακαδημαϊκούς, η αναφορά του «Χάρτη» για τη γενεαλογία της μακεδονικής γλώσσας δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά και απαράδεκτη και καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών- της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, όπως σημειώνεται.

Στις 3 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας και υιοθέτησε τον «Χάρτη της Μακεδονικής Γλώσσας».

Σε αυτόν, αναλύονται ιστορικά και γλωσσικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της επίσημης φιλολογικής γλώσσας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως ξεχωριστής, ανεξάρτητης γλώσσας με συνέχεια και γενεαλογία που καθορίστηκε στα Σκόπια ως «μακεδονική», γράφει το δημοσίευμα.

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, ανακοίνωσε ότι το έγγραφο έθεσε πολλές σοβαρές επιστημονικές αντιρρήσεις, όταν ο «Χάρτης» συζητήθηκε στην Βουλγαρική Ακαδημία.

Μάλιστα, γνωμοδοτήσεις παρουσιάστηκαν από τρία ιδρύματα της Ακαδημίας- το Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσας, το Επιστημονικό Κέντρο Κυρίλλου και Μεθοδίου και το Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας.

Οι υποβληθείσες γνωμοδοτήσεις υποστηρίχθηκαν επίσης από μεμονωμένα μέλη των τριών ιδρυμάτων με ξεχωριστές παρεμβάσεις.

«Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και η Συνέλευση των Ακαδημαϊκών και τα αντίστοιχα μέλη εξετάζοντας τις θέσεις που εκφράζονται στο υπό συζήτηση έγγραφο της Συνέλευσης της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας, τις χαρακτηρίζουν ως ψευδείς, απαράδεκτες και επιζήμιες στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Με την έννοια αυτή, η θέση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών καθορίζει ομόφωνα και αμετάβλητα ότι : η γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα γραπτό – περιφερειακό πρότυπο της βουλγαρικής γλώσσας».

Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών υπογραμμίζει ότι αυτό το επιστημονικό γεγονός θα τονιστεί από μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν ευρεία κάλυψη από το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: https://www.echedoros-a.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube