Weather Icon

Βουλή της Λιβύης: Πολύ στενή η συνεργασία με τους Έλληνες – «Όχι» στις απειλές της Τουρκίας

Βουλή της Λιβύης: Πολύ στενή η συνεργασία με τους Έλληνες – «Όχι» στις απειλές της Τουρκίας
© AFP 2019 / ETIENNE LAURENT

Ο Αρέφ Αλί Ναγέντ απέρριψε εκ νέου τη συμφωνία Άγκυρας – Λιβύης, αποδοκίμασε τις απειλές του προέδρου Ερντογάν και επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία με την Ελλάδα.

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης στερείται εγκυρότητας, επανέλαβε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), δια στόματος του Αρέφ Αλί Ναγέντ, στενού συνεργάτη του άτυπου «πρωθυπουργού» της Λιβύης, Αμπντουλάχ αλ Θινί.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Λίβυος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι παράνομη, καθώς η Βουλή της Λιβύης δεν την έχει εγκρίνει.

«Ο Σάρατζ (σ.σ. επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης – GNA) δεν έχει καμία εξουσία να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες, επειδή δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής» τόνισε, παράλληλα.

Και πρόσθεσε: «Το Κοινοβούλιο ούτε έχει δει αυτές τις συμφωνίες, ούτε τις έχει εγκρίνει (…) Οι συμφωνίες θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, δεν υπάρχει Κύπρος. Πρόκειται για μία τεράστια γεωγραφική καταστροφή»

Πυρά εξαπέλυσε και προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάναπορρίπτοντας τις απειλές περί αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

«Οι Λίβυοι είναι ενάντια σ’ αυτού του είδους τις απειλές χρήσης στρατιωτικής δύναμης, προκειμένου να μας επιβάλλει ένα ισλαμικό καθεστώς» υποστήριξε, χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Δυστυχώς, φαίνεται ότι βρίσκεται σε μία χρονοκάψουλα και νομίζει ότι είναι Σουλτάνος. Ενεργεί σαν Οθωμανός Σουλτάνος, προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου περιόδου»

Ειδική μνεία έκανε και στις σχέσεις με την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μία «πολύ στενή» συνεργασία με την Αθήνα, όπως και με το Παρίσι.

Αρέφ Αλί Ναγέντ
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOHAIL NAKHOODA/KRM
Αρέφ Αλί Ναγέντ

Επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση

Ο Ναγέντ, αυτή την περίοδο, βρίσκεται στη Μόσχα, όπου έχει επαφές με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης και της ρωσικής διπλωματίας.

«Είμαι εδώ για να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λιβύη. Ήρθα για να διαβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, ότι η Ρωσία απορρίπτει σθεναρά αυτές τις παράνομες συμφωνίες».

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπέγραψαν προσφάτως, δύο μνημόνια συνεννόησης: Το ένα αφορά τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο και το άλλο τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών. Μάλιστα, η Αθήνα έχει κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Βουλή της Λιβύης, η οποία στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Άλλωστε, η Λιβύη βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, με την αφρικανική χώρα να κυβερνάται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις: Η κυβέρνηση του LNA, η οποία ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και η – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube