REAL TIME |

Weather Icon

Αυτό δεν παραβιάζει βάναυσα τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου; Η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε στρατιωτικό ορμητήριο

Αυτό δεν παραβιάζει βάναυσα τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου; Η Τουρκία μετατρέπει τα κατεχόμενα σε στρατιωτικό ορμητήριο

Φρίξος Δαλίτης

Σε ορμητήριο των παράνομων και επιθετικών δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θέλει να μετατρέψει τα κατεχόμενα η Τουρκία. Οι κινήσεις και ενέργειες στις οποίες προβαίνει, δείχνουν ότι η πρόθεση της Άγκυρας είναι να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε βάση των στρατιωτικών και κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μετά τη μεταφορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα κατεχόμενα και τις αναφορές για λειτουργία ναυτική βάσης, χθεσινά δημοσιεύματα στα κατεχόμενα έκαναν λόγο για σκέψεις από πλευράς Τουρκίας, χρησιμοποίησης του αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για προσγείωση και απογείωση πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Οι κινήσεις της Άγκυρας παρακολουθούνται στενά τόσο από τη Λευκωσία όσο και από άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίες θεωρούν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται και εναντίον τους. Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία σημείωναν στον «Φ» ότι όλες αυτές οι τουρκικές κινήσεις σκοπό έχουν να δυναμιτίσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα, δημιουργώντας ένταση και βάζοντας πίεση σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η Τουρκία σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Λευκονοίκου στα κατεχόμενα για την προσγείωση-απογείωση και τουρκικών μαχητικών F-16 σε περίπτωση ανάγκης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το κατεχόμενο αεροδρόμιο αναμένεται μάλιστα να διαμορφωθεί καταλλήλως, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρκικά F-16, με πρόβλεψη κατασκευής πίστας προσγείωσης/απογείωσης και μεγάλων υπόστεγων για να εισέρχονται τα αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο, όπως αναφέρεται, ήταν κλειστό για πολύ καιρό, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας που δημιουργούσε η γραμμή υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια στην περιοχή. Για τη χρήση ωστόσο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι γραμμές υψηλής τάσης δεν αποτελούν εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερσάι, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα κατεχόμενα. Η ανάγκη περιορίζεται επί του παρόντος σε drones μη οπλισμένα. Έπειτα από τη «στρατηγική», όπως τη χαρακτηρίζει η «Γενί Σαφάκ», κίνηση με τα τουρκικά μη επανδρωμένα στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, τώρα η Τουρκία επιταχύνει την ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα λιμάνι για τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κύπρο και να αυξήσει την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι και ο Ερσίν Τατάρ κλήθηκαν και μετέβησαν εκτάκτως στην Άγκυρα, όπου θα έχουν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα από πολιτικούς αντιπάλους των δύο. Ανακοινώθηκε ότι η μετάβασή τους στην Άγκυρα γίνεται μετά από επίσημη πρόσκληση του Φουάτ Οκτάι. Ο Οζερσάι σε ανάρτησή του ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συζητήσουν θέματα του πρόσφατου «οικονομικού πρωτοκόλλου», όπως χαρακτήρισε την οικονομική σχέση Τουρκίας – κατεχομένων. Η δήλωση Οζερσάι ήρθε ως απάντηση σε ανάρτηση στον «τοίχο» του Χουσεΐν Εκμεκτζί, διευθυντή ειδήσεων της Χαμπέρ Κίπρις. Σημείωσε ακόμα ότι ο Φουάτ Οκτάι είναι ο υπεύθυνος της τουρκικής κυβέρνησης για θέματα Κύπρου. Ο Οζερσάι έγραψε επίσης ότι θα συζητήσουν και κάποιες περιφερειακές εξελίξεις, όπως η χρήση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

>>Ιδιαίτερα προκλητικός παρουσιάστηκε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στάλθηκε στα κατεχόμενα, είπε ότι «αν χρειαστεί θα αυξήσουμε τον αριθμό τους». «Όλα με βάση τις ανάγκες, όλα ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν», ανέφερε ο προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία με την ίδια ταχύτητα. «Ελπίζω ο κ. Κιλιτσντάρογλου από δω και πέρα να μην ρωτά αν είμαστε ή όχι στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε. «Είναι δυνατόν να μην είναι εκεί η Τουρκία που έχει τόσο μεγάλη ακτογραμμή; Αλλά αυτά τα θέματα στρατιωτικής ασφάλειας για εκείνους είναι ξένα. Γι’ αυτό είναι κρίμα αλλά θα συνηθίσουν δυστυχώς», ανέφερε.

Επανέλαβε επίσης τις απειλές του για κλείσιμο των βάσεων Ιντσιρλίκ και Κιουτετσίκ και πρόσθεσε μετά από ερώτηση αν θα γίνουν και άλλα βήματα στην ανατολική Μεσόγειο, ότι «αυτά είναι βήματα που μπορούν να γίνουν ανάλογα με τις εξελίξεις. Ειδικά μετά τη συμφωνία μας με τη Λιβύη θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα», σημείωσε.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube