Αραβικός Κόσμος , Διεθνή 31 Δεκεμβρίου 2019

Έμμεσο ράπισμα του Αραβικού Συνδέσμου σε Ερντογάν: Οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη διευκολύνουν την εισροή τρομοκρατών

Έμμεσο ράπισμα του Αραβικού Συνδέσμου σε Ερντογάν: Οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη διευκολύνουν την εισροή τρομοκρατών

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, έκρινε αναγκαίο «να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις στη Λιβύη», όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) υπέγραψε πρόσφατα μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, ο παναραβικός οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».

Οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής».

Όπως παρατηρεί το πρακτορείο Bloomberg, παρότι το ψήφισμα δεν αναφέρεται ονομαστικά στις παρεμβάσεις της Τουρκίας, ο Ερντογάν πρόσφατα ζήτησε εντολή διάρκειας ενός χρόνου από το Τουρκικό Κοινοβούλιο για να στείλει στρατιώτες και εξοπλισμό στην ετοιμόρροπη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του Αλ Σαράτζ, η οποία δέχεται επίθεση από τα στρατεύματα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η πιθανή είσοδος της Τουρκίας σε ένα πεδίο μάχης που έχει ήδη γεμίσει με διάφορες πολιτοφυλακές, μισθοφορικές δυνάμεις και αντάρτες, απειλεί να εμβαθύνει τον πόλεμο μεταξύ πληρεξουσίων που λαμβάνει χώρα στη Λιβύη.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει συμμάχους της Σύρους αντάρτες στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής υποστήριξης που θα προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι πηγές αυτές, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο, είπαν ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη στείλει Σύρους μαχητές στη Λιβύη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης στρατευμάτων. Οι πηγές του Reuters είναι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και δύο στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι προς το παρόν δεν έχουν σταλεί Σύροι αντάρτες μαχητές στη Λιβύη. «Όμως γίνονται αξιολογήσεις και διεξάγονται συναντήσεις για το θέμα αυτό και υπάρχει μία τάση να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας: «Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το πόσα μέλη τα πάνε εκεί».

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube