Weather Icon

Συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας σε τεχνικά θέματα για τους S-400

© Sputnik / Ruslan Krivobok
Η Ρωσία θα δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα αγοράς μιας δεύτερης συστοιχίας S-400, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχέεφ.
«Σε ό,τι αφορά τη νέα επιλογή, εδώ μιλάμε για τη δεύτερη συστοιχία. Μεταφέραμε τα τεχνικά καθήκοντα στην τουρκική πλευρά για το τρίτο στάδιο της εργασίας (την τρίτη παρτίδα των S-400)», ανέφερε ο κ. Μιχέεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όροι αναφοράς προβλέπουν την τεχνική υποστήριξη του έργου από την τουρκική πλευρά.

«Μπορεί να σημειωθεί ότι επί του παρόντος έχουν επιλυθεί τα τεχνικά ζητήματα με την τουρκική πλευρά και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, η σύμβαση, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα παραδώσει στην Τουρκία τη δεύτερη συστοιχία των πυραυλικών συστημάτων S-400, αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη χρονιά.

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε κοντά στο να υπογράψουμε τα έγγραφα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία δεν περιορίζεται στις παραδόσεις των S-400» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχουμε μεγάλα σχέδια».

Φέτος η Ρωσία, ολοκλήρωσε μια σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία αντί 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ – Επιμένει η Τουρκία

Οι παραδόσεις των συστημάτων S-400, οι οποίες πυροδότησαν μια κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου.
Τα συστήματα αναμένεται να καταστούν πλήρως λειτουργικά μέχρι τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι S-400 είναι ασυμβίβαστοι με τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ και ανέστειλε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 τον Ιούλιο, προειδοποιώντας με πλήρη απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020.

Ωστόσο, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην προμήθεια των S-400 παρά τις απειλές.
Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube