Weather Icon
Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 18 Νοεμβρίου 2019

Η “αρμενική βίζιτα” του Ερντογάν: Ο αξιότιμος κ. Τραμπ και οι S-400 που θα “κάψουν” και τους δύο



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στο Λευκό Οίκο, μπορεί να μην κατέληξε στον θρίαμβο που ανέμενε, αλλά σίγουρα έχει κάθε δικαίωμα να είναι ικανοποιημένος.

  • Ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, τον αποθέωσε ως ένα διεθνή ηγέτη, φρόντισε μέσω του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να σταματήσει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τη Γερουσία, που θα αποτελούσε κόλαφο για τον Ταγίπ Ερντογάν και γενικά προσπάθησε να τον πλασάρει στην αμερικανική κοινή γνώμη για κάτι που ΔΕΝ είναι.

Βεβαίως, «σταύρωσε» τον Τούρκο πρόεδρο με την πλάκα που έκανε στη δημοσιογράφο της Σαμπάχ, όταν απαντώντας στην ερώτησή της, αναρωτήθηκε εάν εργάζεται για την τουρκική κυβέρνηση… Ήταν μία κίνηση που σίγουρα δεν είχε σχεδιαστεί, διότι ήταν φανερό ότι αυτοσχεδίασε, αλλά αποτελούσε “χαριστική βολή” για το τουρκικό αυταρχικό σύστημα.
Όπως και με την απάντηση του στο ερώτημά της για τους «τρομοκράτες Κούρδους». Σίγουρα δεν αρέσει καθόλου στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί ακόμα να τον πείσει ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν διαφέρουν από τους δήθεν «δολοφόνους» του κουρδικού αντάρτικου, που δρα μέσα στην Τουρκία.
Όμως, γεγονός είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος απολαμβάνει της απόλυτης προστασίας του Αμερικανού Πλανητάρχη και κατανοεί, φαντάζομαι, ότι δεν μπορεί «να τα έχει όλα δικά του».
Ο Ερντογάν έκανε «αρμένικη» βίζιτα την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο. Εισήλθε στις 12 το μεσημέρι, μετά τιμών και της λευκοφορούσας κ. Εμινέ, η οποία δεν μπορούσε βεβαίως να συγκριθεί με την εντυπωσιακή Μελάνια Τραμπ. Και αποχώρησε λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα.

  • Είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλα τα θέματα του -και τα επιχειρηματικά φαντάζομαι- σε ένα τετ-α-τετ με τον κ. Τραμπ και στην παρουσία των κυριών τους και των πιστών μεταφραστών τους. Συμμετείχε σε γεύμα που του παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπου εκεί συζητήθηκαν τα «καυτά» ζητήματα, στα οποία και διαφώνησαν, χωρίς ο κ. Τραμπ να πράξει το αυτονόητο -αυτό που κάνει σε κάθε ηγέτη, ο οποίος δεν δέχεται τις εντολές του.

Στο θέμα της απόκτησης των S-400, ο Ερντογάν δεν έδειξε κανένα φόβο, όπως συμφωνούν αμερικανικές και τουρκικές πηγές. Δεν δέχθηκε την αμερικανική πρόταση να μην ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα, ακόμα και αν ο κ. Τραμπ του πρόσφερε τον ουρανό με τ’ άστρα. Κέρδισε χρόνο δίνοντας την καυτή πατάτα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και στους συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, αλλά επιστρέφοντας στην Τουρκία από την Ουάσιγκτον, εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψει τους S-400 δηλώνοντας ετοιμότητα να αγοράσει και τους αμερικανικούς Patriot. Υπό κανονικές συνθήκες θα ομιλούσαμε για παραλογισμό, αλλά επειδή πρόεδρος της Αμερικής είναι ο κ. Τραμπ, όλα πλέον είναι πιθανά. Μπορεί να του χαρίσει και τον …Λευκό Οίκο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

    Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
    Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

    Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

    Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

    Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

    Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube