REAL TIME |

Weather Icon

Η Μέρκελ λύνει τον «γόρδιο δεσμό» του μεταναστευτικού στην ΕΕ;



Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Και όμως κάτι κινείται στο “καυτό” θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τί μέλλει γενέσθαι, ειδικά όταν η Ευρώπη δείχνει να έχει στυλώσει τα πόδια της και να μην δέχεται κανέναν επιμερισμό των βαρών. Παρότι λοιπόν επισήμως οι ευρωπαίοι εταίροι δηλώνουν ανυποχώρητοι, στο παρασκήνιο φαίνεται πως η εικόνα είναι μάλλον διαφορετική. Λίγες εβδομάδες μετά την πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού εσωτερικών Ζεεχόφερ , μία νέα πρόταση πάλι το Βερολίνο έκανε την εμφάνισή της στις Βρυξέλλες.
Με την μορφή non paper, η Γερμανία διακινεί στην βελγική πρωτεύουσα, η οποία αποτελεί το κέντρο των διαβουλεύσεων, μία νέα πρόταση. Σύμφωνα με το περιοδικό politico πρόκειται για ένα 4σελίδο έγγραφο που ουσιαστικά δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από μία “βάση προς συζήτηση”. Οπως επισημαίνει το περιοδικό η πρόταση αυτή περιλαμβάνει υποχρεωτικό σύστημα κατανομής προσφύγων με πληθυσμιακή αναλογικότητα και οικονομικά φίλτρα. Η Γερμανία πάντως δεν κρύβει την πρόθεσή της να θέσει το θέμα σε διαβούλευση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων τον Φεβρουάριο του 2020. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Βερολίνο αναλαμβάνει το επόμενο εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube