Weather Icon

Αποκαλυπτική επιστολή ψευδοκράτους στον ΟΗΕ για χωριστή «κυριαρχία»

Αποκαλυπτική επιστολή ψευδοκράτους στον ΟΗΕ για χωριστή «κυριαρχία»
  Ανδρέας Πιμπίσιης  

Την ύπαρξη χωριστής «κυριαρχίας» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου επιχειρεί να περάσει εκ νέου το κατοχικό καθεστώς μέσω επιστολής του προς τα Ηνωμένα Έθνη. Με την επιστολή, την οποία μετέφερε εκ μέρους του ψευδοκράτους ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, το κατοχικό καθεστώς αναφέρεται σε «κυρίαρχο εναέριο χώρο» και μόνο αρμόδιο σώμα για έλεγχό του είναι οι «αρχές πολιτικής αεροπορίας της τδβΚ».
Η επιστολή, η οποία έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη στις 23 Οκτωβρίου 2019, θα τύχει σχετικής απάντησης από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός των προσεχών ημερών. Αποστολέας προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Το κείμενο το ετοίμασε ο Ισμέτ Κορούκογλου, ο οποίος εμφανίζεται ως «αντιπρόσωπος» του κατοχικού καθεστώτος στα Ηνωμένα Έθνη. Και αποτελεί απάντηση σε επιστολή διαμαρτυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου 2019, με την οποία καταγγέλλονται οι τουρκικές παραβιάσεις στον κυπριακό εναέριο χώρο.

Στο κείμενο των Τούρκων αναφέρονται τα εξής: «Σχετικά με τους ισχυρισμούς των λεγόμενων ‘’παραβιάσεων των κανόνων διεθνούς αεροπλοΐας’’ και τις ‘’παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου’’, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι πτήσεις εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου της τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου πραγματοποιούνται σε πλήρη γνώση και άδεια των αρμοδίων αρχών του κράτους, επί του οποίου η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου δεν έχει καμιά δικαιοδοσία ή δικαίωμα να πει οτιδήποτε».

«Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου είναι το μόνο αρμόδιο σώμα για να διευθετεί την εναέρια κυκλοφορία και υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών εντός του δικού τους εθνικού εναέριου χώρου, και τα μηνύματα προς τους αεροναυτιλλομένους εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 3 της Συνθήκης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπλοΐας (Συνθήκη του Σικάγο)».
Εξίσου σημαντικά, που αποτυπώνουν την επίσημη θέση του ψευδοκράτους, είναι και τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή σε σχέση με τις καταγγελίες για τη χρήση των κατεχόμενων λιμανιών της Αμμοχώστου και της Κερύνειας: «…σε σχέση με τη χρήση των τ/κ λιμένων και σ’ αυτή την περίπτωση όσα λέγονται είναι αβάσιμα, καθότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει καμιά δικαιοδοσία ή δικαίωμα λόγου επί της βορείου Κύπρου».
Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως «αυτοί οι ισχυρισμοί παραγνωρίζουν τις τρέχουσες πραγματικότητες επί του εδάφους, ειδικότερα, την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων αυτοκυβερνώμενων κρατών στο νησί της Κύπρου, με το καθένα να ασκεί κυριαρχία και δικαιοδοσία εντός της δικής του περιοχής».
Όσον αφορά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου αναφέρεται πως «το κέντρο ελέγχου του αεροδρομίου είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη τεχνολογία παρέχοντας συστηματική, έγκυρη και ασφαλή υπηρεσία στην εναέρια κυκλοφορία, αφότου υπήρξε άρνηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 1977 για παροχή υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας προς το βόρειο τμήμα, στη βάση της πολιτικής της για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων».
Επίσης, υποστηρίζεται πως η «νομοθεσία» του κατοχικού καθεστώτος είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας και τα «αεροδρόμια» στα κατεχόμενα λειτουργούν στη βάση διεθνών προδιαγραφών. Καταγράφονται επίσης στοιχεία που αφορούν στη χρήση του «αεροδρομίου Τύμπου» κατά το έτος 2018. Αναφέρεται ότι από το εν λόγω αεροδρόμιο διακινήθηκαν 4.020.229. Επίσης, αναφέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε από 218.065 αεροσκάφη. Αριθμοί που κατά τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος «αποδεικνύουν και τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας» του «αεροδρομίου Τύμπου».
Τέλος, ως προς την καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άρνηση της Τουρκίας να επικοινωνήσει απευθείας με τις κυπριακές Αρχές, το κατοχικό καθεστώς υποστηρίζει πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να σταματήσει αυτή την αντιπαραγωγική ρητορική» και να αντιληφθεί πως «το αντίστοιχο μέρος σ’ αυτό το θέμα είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η Τουρκία».


Αναλυτική καταγραφή παραβιάσεων 
Τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο είχε καταγγείλει με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. Η επιστολή, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ημερομηνία 11 Οκτωβρίου και κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αριθμό A/74/495-S/2019/809.
Στην επιστολή έχουν επισυναφθεί τέσσερα έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) Λευκωσίας και για την παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία. Καταγγέλλεται επίσης η συστηματική χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.
Ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε επισημαίνει ότι η τουρκική αυτή συμπεριφορά ανησυχεί ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της και αυξάνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της επικράτειάς της από την Τουρκία.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube