REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία 6 Νοεμβρίου 2019

Αμερικανός διπλωμάτης αλλάζει την κατάθεσή του και επιβαρύνει τη θέση του Τραμπ για την εμπλοκή του στην Ουκρανία

© AFP 2019 / SAUL LOEB
Την Τρίτη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκόρντον Σόντλαντ αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με κορυφαίο αξιωματούχο της Ουκρανίας λέγοντάς του ότι η κυβέρνηση Τραμπ πιθανότατα θα απέσυρε τη βοήθειά της δεν γινόταν έρευνα για τον πρώην αντιπροέδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Στις τέσσερις νέες σελίδες από τις μαρτυρίες  προς το Κογκρέσο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκόρντον Σόντλαντ περιέγραψε πώς πέρασε το μήνυμα περί «δούναι και λαβείν» της κυβέρνησης Τραμπ σε κορυφαίο σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζέλενσκι: Η βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο κινδύνευε αν δεν δεσμευόταν για την έρευνα για τον Μπάιντεν.

Η κατάθεση του Σόντλαντ βασίστηκε σε ανασκόπηση άλλων καταθέσεων που δόθηκαν σε μια σειρά από επιτροπές, από τον Γουίλιαμ Τέιλος, υπεύθυνο για την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, και τον Τιμ Μόρισον ανώτερο αξιωματούχο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ο Πρέσβης Τέιλορ θυμάται ότι είπα στον κ. Μόρισον στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 ότι η επαναφοραά της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είχε συνδεθεί με μια δημόσια δήλωση που θα εκδοθεί από την Ουκρανία και που θα συμφωνεί να ερευνήσει τη Μπουρίσμα. Είπα στον κ. Μόρισον ότι είχα διαβιβάσει αυτό το μήνυμα στον κ. Γιέρμαρκ την 1η Σεπτεμβρίου 2019, σε σχέση με την επίσκεψη του αντιπροέδρου Πενς στη Βαρσοβία και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Ο κ. Μόρισον θυμάται ότι του είπα στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η επαναφορά της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε να εξαρτηθεί από μια δημόσια δήλωση που θα ανοίξει ξανά την έρευνα στη Μπουρίσμα», αναφέρει η μαρτυρία του Σόντλαντ.

Ο Σόντλαντ ανέφερε ότι, ενώ στην προηγούμενη μαρτυρία του ισχυριζόταν ότι είπε στον Τέιλορ ότι δεν υπήρχε μήνυμα για «δούναι και λαβείν» από τον Τραμπ, διαβάζοντας τις δηλώσεις του Τέιλορ και του Μόρισον  αυτές, «φρέσκαραν τη μνήμη μου για συζητήσεις που αφορούν την αναστολή της βοήθειας των ΗΠΑ».
READ: Sondland submitted this amendment to his testimony, saying other witnesses refreshed his recollection tha tmilitary aid was withheld as part of Trump’s push to get a Biden investigation going.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
​Αρκετά άλλα έγγραφα και τηλεφωνικές συνομιλίες δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της μαρτυρίας του πρώην ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Ουκρανία Κερτ Βόλκερ.
Σε δήλωση που συνοδεύει τη δημοσίευση των εγγράφων, οι υπεύθυνοι των επιτροπών που ερευνούν την υπόθεση αναφέρουν πως έχουν πλέον εστιάσει στο σχέδιο του Τραμπ.
Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube