Weather Icon

Επιστολές διαμαρτυρίας από ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ προς Πρόεδρο του Ευρωβουλής Σασόλι, για απαράδεκτη συνάντηση με Τσαβούσογλου

Επιστολές διαμαρτυρίας από ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ προς Πρόεδρο του Ευρωβουλής Σασόλι, για απαράδεκτη συνάντηση με Τσαβούσογλου
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Επιστολές διαμαρτυρίας εισέπραξε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι από τους ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ, υπό το φως της προκλητικά απαράδεκτης ενέργειάς του, να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «ξεχνώντας» τις πολιτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. κατά της Άγκυρας, για τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.  
Στην επιστολή των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά, την οποία εξασφαλίσαμε (βλέπε φωτοτυπία), οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ εκφράζουν «δυσφορία» (strong dissatisfaction) για την απόφαση του Νταβίντ Μαρία Σασόλι να συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζουν στον Πρόεδρο της Ευρωβουλής τις πολιτικές κυρώσεις που ομόφωνα αποφάσισαν τα 28 κράτη-μέλη στις 15 Ιουλίου και στις οποίες περιλαμβάνεται και η αναστολή όλων των υψηλών πολιτικών ευρωτουρκικών διαλόγων, υπό το φως των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Λουκάς Φουρλάς επισημαίνουν μάλιστα ότι «το κλίμα ήταν εξαιρετικά αρνητικό έναντι στην Τουρκία» κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στη μίνι ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 13 Νοεμβρίου, όπου «όλες οι πολιτικές ομάδες καταδίκασαν τις εν λόγω τουρκικές ενέργειες» και προσθέτουν ότι «παρόλα αυτά» ο κ. Σασόλι επέλεξε να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ καταλήγουν επισημαίνοντας ότι «συνεπώς θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσφορία μας για την πραγματοποίηση της συνάντησης (σ.σ. με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και θα θέλαμε τις απόψεις σας επί του ζητήματος».  
 
Επιστολή προς τον κ. Σασόλι απέστειλε και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, χαρακτηρίζοντας «λάθος» την απόφαση του Προέδρου της Ευρωβουλής να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου, εν μέσω των ομόφωνων κυρώσεων της Ε.Ε. Στην επιστολή την οποία εξασφαλίσαμε (σ.σ. βλέπε φωτοτυπία), ο κ. Παπαδάκης συγχαίρει μεν τον κ. Σασόλι για τις επικριτικές του δηλώσεις σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, αλλά υποδεικνύει ότι ως Πρόεδρος της Ευρωβουλής θα έπρεπε να αποφύγει να συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και να ευθυγραμμιστεί με το πνεύμα των θέσεων των πολιτικών ομάδων του Σώματος, οι οποίες ζήτησαν ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Την ίδια ώρα, όπως πληροφορούμαστε, κατόπιν εισήγησης του Δημήτρη Παπαδάκη, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν στο Στρασβούργο και επεχείρησαν να συντονιστούν, προκειμένου εάν ήταν δυνατόν να καθορίσουν κοινή γραμμή στο ζήτημα Σασόλι.  
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προοπτική συντονισμού μεταξύ των Κυπρίων ευρωβουλευτών δεν φαίνεται να είναι εφικτή, κάτι που επεσήμανε ο «Φ» από το περασμένο Σάββατο, κάνοντας λόγο για κατακερματισμένο σκηνικό στην Ευρωβουλή. Άλλωστε, το ΑΚΕΛ, βρίσκεται στο ακριβώς αντίθετο ρεύμα, σε σχέση με τα διαβήματα και τις επιστολές διαμαρτυρίας προς τον κ. Σασόλι. Το ΑΚΕΛ διά των δύο ευρωβουλευτών του Γιώργου Γεωργίου και Νιαζί Κιλζίγκιουρεκ, δεν θεωρεί μεμπτή τη στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, υποστηρίζοντας ότι «τυπικά δεν υπήρχε οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο που να απαγόρευε στον κύριο Σασόλι αυτού του τύπου τη συνάντηση». Η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς αν και ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής δεν έχει νομική υποχρέωση να εφαρμόζει τις κυρώσεις, εντούτοις, η πολιτική και ηθική του δέσμευση να τις ακολουθεί είναι προφανώς δεδομένη, κάτι που δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει ούτε ο ίδιος ο Ιταλός αξιωματούχος.  
Σημειώνουμε ότι η στάση του κ. Σασόλι, εξυπηρετεί την Άγκυρα στην προσπάθεια ροκανίσματος των κυρώσεων, τραβώντας το χαλί κάτω από τα πόδια της Λευκωσίας, σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης δίνει μάχη για να ενισχύσει και να συγκεκριμενοποιήσει τη λίστα στοχευμένων μέτρων, τοποθετώντας νομικά και φυσικά πρόσωπα, που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο, κατόπιν οδηγιών του Κυπρίου ΥΠΕΞ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ε.Ε., Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, προέβη σε αυστηρό διάβημα προς τον Νταβίντ Σασόλι για την προκλητικά απαράδεκτη ενέργειά του.  
Σημειώνουμε ότι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής επιδιώκει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό με πτυχές, που όπως είπε, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί. 

 Πηγή: Φιελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube