REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Νοεμβρίου 2019

Λίβανος: Χιλιάδες διαδηλωτές καλούν σε «μια νέα ανεξαρτησία» – Να δούμε πότε θα το φωνάξουμε εμείς στην Ελλάδα

Δεκάδες χιλιάδων Λιβανέζων γιόρτασαν χθες Παρασκευή την 76η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας τους από την Γαλλία, ενώ συνεπείς με το πνεύμα του ισχυρού κινήματος διαδηλώσεων που ταλανίζει το τελευταίο διάστημα την χώρα κατά της «διεφθαρμένης ελίτ» τόνισαν «την δίψα τους για «μια νέα ανεξαρτησία», σύμφωνα με το Reuters. Από τις 17 Οκτωβρίου ο Λίβανος συνταράσσεται από ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στο σύνολο της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν διεφθαρμένη και ανίκανη.

Οι συγκεντρωθέντες που γιόρταζαν και διαδήλωναν εκ παραλλήλου, κυμάτιζαν σημαίες του Λιβάνου, ενώ υπήρξαν σε διάφορα σημεία της Βηρυτού και αρκετές «παρελάσεις πολιτών», κυρίως πλησίον της πλατείας των Μαρτύρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας, που αποτελεί και προπύργιο του κινήματος διαμαρτυρίας.

Εκατοντάδες οικογένειες, πολλές με τα παιδιά τους, βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού. Πατεράδες και μητέρες μαζί με τα μικρά τους παιδιά τραγουδούσαν ένα παλιό πατριωτικό τραγούδι: «Ο Λίβανος θα ξαναχτιστεί».
Διαδηλωτές από όλο τον Λίβανο κατέφθαναν χθες στην πρωτεύουσα φωνάζοντας το σύνθημα «ο Θεός να ευλογεί τον στρατό μας», ενώ κάποιοι κρατούσαν πορτρέτα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον στρατό της χώρας ο οποίος μέχρι στιγμής έχει προστατεύσει τους διαδηλωτές.
Εξάλλου κάποιοι Λιβανέζοι που έχουν μεταναστεύσει στην Ευρώπη και σε χώρες του Κόλπου έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους προκειμένου να συμμετάσχουν «στις παρελάσεις των πολιτών» και να στηρίξουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. «Ήρθα από τις Βρυξέλλες για να είμαι στη χώρα με τους συμπατριώτες μου, τους Λιβανέζους, σήμερα», δήλωσε η Μίρα Τζιρμάνους στο Reuters.
Στην παρέλαση υπήρχαν και αυτοσχέδια τάγματα τα οποία εκπροσωπούσαν τις μητέρες, τους δασκάλους, τους εργάτες, τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γυναικών, τους άνεργους, ενώ μια μπάντα χρησιμοποιούσε κατσαρόλες για όργανα.
Πολλοί είναι αυτοί που φορούσαν μπλουζάκια τα οποία έγραφαν «Είμαι ένας ελεύθερος Λιβανέζος».
Ο Λίβανος γιορτάζει παραδοσιακά την ανεξαρτησία του από τη γαλλική κυριαρχία με στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Βηρυτού, την οποία παρακολουθούν πολιτικοί και στρατιωτικοί.
Φέτος η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στον περίβολο του υπουργείου Άμυνας, παρουσία του προέδρου Μισέλ Αούν, του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι.
«Είναι η πρώτη φορά που οι Λιβανέζοι, όλες οι κοινότητες μαζί, διαδηλώνουν μαζικά χωρίς να απαντούν στην έκκληση ενός κόμματος», σχολίασε η 21χρονη Ταμάρα. «Αυτή είναι η πραγματική ανεξαρτησία!».
«Φέτος θέλουμε να ανεξαρτητοποιηθούμε από τους διεφθαρμένους που μας κυβερνούν!», επεσήμανε ο 26χρονος Ουαζίντ. «Όταν έφυγαν οι Γάλλοι, μας κατέλαβαν άλλοι», σχολίασε αναφερόμενος στα κόμματα της εξουσίας.
Πηγή: Λίμπεραλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube