REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ποντιακό Ζήτημα , Τουρκία 14 Νοεμβρίου 2019

Αμερικανός γερουσιαστής μπλόκαρε το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Αμερικανός γερουσιαστής μπλόκαρε το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής και συνεργάτης του Τραμπ, μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έδωσε το «παρών» στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, φέρεται, στη συνέχεια, να μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων που είχε εγκρίνει τον Οκτώβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ζήτησε συγκατάθεση προκειμένου να περάσει το ψήφισμα που θα παρείχε «επίσημη αναγνώριση και υπενθύμιση» της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντικατοπτρίζει την ειλικρινή καταγραφή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εθνοτικών εκκαθαρίσεων και της γενοκτονίας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στα θύματα γενοκτονίας των Αρμενίων», δήλωσε.

Ωστόσο, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ διαφώνησε με το να περάσει το ψήφισμα στη Γερουσία, δηλώνοντας ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει «να ωραιοποιήσουν την ιστορία ή να επιχειρήσουν να την ξαναγράψουν», όπως μετέδωσε το thehill.com.
Με βάση τους κανόνες της Γερουσίας, οποιοσδήποτε γερουσιαστής μπορεί να ζητήσει συγκατάθεση για να περάσει ένα νομοσχέδιο ή ψήφισμα, αλλά οποιοσδήποτε γερουσιαστής μπορεί να επίσης να το μπλοκάρει.
Σημειώνεται ότι η διαφωνία του Γκράχαμ ήρθε μερικές ώρες αφότου παρευρέθηκε μαζί με μερικούς ακόμη γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν σύντομα να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε, μιλώντας στη Γερουσία.

Ο Γκράχαμ πρόσθεσε ότι αντιτίθεται «όχι εξαιτίας του παρελθόντος αλλά λόγω του μέλλοντος».

Τι είπε ο Ερντογάν για το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το αμερικανικό ψήφισμα ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά της αρχεία σε όποιον ενδιαφέρεται.
Αργότερα, ο Ερντογάν επανήλθε στο ζήτημα, δηλώνοντας σε ΜΜΕ ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν «επονείδιστη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».
Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου με 405 ψήφους υπέρ και 11 κατά.

sputniknews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube