Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 23 Νοεμβρίου 2019

Το νομικό καθεστώς των οικισμών στη Δυτική Όχθη

epa08007437 (FILE) – A general view of the Israeli settlement of Ofra, in the West Bank, 07 February 2017 (reissued 19 November 2019). US Secretary of State Mike Pompeo declared on 18 November 2019 that US effectively backed Israel’s right to build Jewish settlements on the occupied West Bank by abandoning its four-decade position that they were ‘inconsistent with international law’. EPA/ABIR SULTAN
Του Δρα ΑΝΤΩΝΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*
Η αλλαγή της στάσης των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, σε σχέση με το νομικό καθεστώς των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, σηματοδοτεί σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, σε μια περίοδο μάλιστα όπου υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης στη γείτονα χώρα, λόγω του αποτελέσματος των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2019 και την αδυναμία των δυο μεγάλων κομμάτων να δημιουργήσουν κυβέρνηση.

Τονίζεται ότι από το 1978, η κυβέρνηση Κάρτερ διεκήρυξε ότι η εγκατάσταση οικισμών στη Δυτική Όχθη αποτελεί παρανομία στη βάση του διεθνούς δικαίου, διακήρυξη η οποία αναθεωρήθηκε το 1981 από τον Ρίγκαν, ο οποίος διατύπωσε των άποψη ότι οι οικισμοί δεν ήταν εν τη γενέσει τους παράνομοι, με τις ΗΠΑ έκτοτε, να διακηρύττουν ότι η εγκάτασταση Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη δεν είναι παράνομοι αλλά αθέμιτοι, υποβαθμίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την έκνομη πράξη.
  • Το διεθνές δίκαιο ορίζει συγκεκριμένα τις υποχρεώσεις κατοχικών δυνάμεων σε σχέση με τα υπό κατοχή εδάφη. Οι κανόνες αυτοί είναι τόσο συμβατικοί όσο και εθιμικοί και δεσμεύουν ανεξαιρέτως όλα τα κράτη. Η αποτύπωση των κανόνων ευρίσκεται στην Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949, η οποία οριοθετεί τις υποχρεώσεις των κατοχικών δυνάμεων. Επί του προκειμένου, σχετικό είναι το άρθρο 49 της Σύμβασης που απαγορεύει ρητά τον εποικισμό κατεχόμενων περιοχών. Η Σύμβαση έχει υπογραφεί από 192 κράτη – μέλη του ΟΗΕ και θεωρείται εκ των πραγμάτων ότι αντικατοπτρίζει κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου.
Σε σχέση με τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη υπομνίσκεται, ότι τόσο η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και το Διεθνές Δικαστήριο έκριναν ότι αυτοί αποτελούν πράξη παράνομη στο διεθνές δίκαιο κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης αλλά και του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που αναφέρεται στις εν λόγω πράξεις ως εγκλήματα πολέμου.
Το Ισραήλ και ως διαφαίνεται και οι ΗΠΑ πλέον, δεν θεωρούν ότι οι οικισμοί στη Δυτική Όχθη και η εγκατάσταση στην περιοχή Ισραηλινών εποίκων αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφού δεν θεωρεί τον εαυτό του ως κατοχική δύναμη λόγω της αμυντικής του επέμβασης στην περιοχή το 1967 αλλά και του ότι η περιοχή κατοικείτο από το εβραϊκό στοιχείο για χιλιάδες χρόνια. Η επιχειρηματολογία αυτή έχει απορριφθεί από το Διεθνές Δικαστήριο σε γνωμοδότησή του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2004, με την οποία έκρινε ότι οι πράξεις του Ισραήλ στην περιοχή παραβιάζουν αρχές του διεθνούς δικαίου, που δημιουργούν μάλιστα υποχρεώσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας ως προς τη μη αναγνώριση του στάτους κβο στην περιοχή.
Τονίζεται, καταληκτικά, ότι η αναθεώρηση της απόφασης των ΗΠΑ, σε σχέση με το καθεστώς των οικισμών στη Δυτική Όχθη, αποτελεί μονομερή απόφαση των ΗΠΑ που δεν τυγχάνει, εν τοις πράγμασι, αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα ή από τους κείμενους κανόνες του διεθνούς δικαίου όπως έχουν συνομολογηθεί και συμφωνηθεί αλλά και δικαστικώς οριοθετηθεί.
Η μεταλλαγή της στάσης των ΗΠΑ ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο της διακυβέρνησης Τραμπ, πoυ έχει ήδη αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και το καθεστώς των υψωμάτων Γκολάν για τα οποία υπάρχει διεθνής αντίδραση.
*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law –International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

apopseis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube