REAL TIME |

Weather Icon

Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στο Δήμο Μεγαρέων για τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στο Δημαρχείο Μεγάρων
την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, ώρα 18.00,  με θέμα: 
«Οι Γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα – Κύπρο – Συρία Ενεργειακά, Προσφυγικό, Μεταναστευτικό»
Ο Δήμος Μεγαρέων διοργανώνει εκδήλωση με Ομιλία του γνωστού από την υπόθεση Οτσαλάν κ. Σάββα Καλεντερίδη, Αξιωματικού ε.α., Συγγραφέα και Γεωστρατηγικού αναλυτή με θέμα:
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα – Κύπρο – Συρία, Ενεργειακά, Προσφυγικό, Μεταναστευτικό».
Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο αφού κυριαρχεί τελευταία σχεδόν σε καθημερινή βάση στα ΜΜΕ και υπάρχει έντονη ανησυχία στους πολίτες σχετικά με τα τεκταινόμενα και τις συνέπειες και προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη.
Ποιός είναι ο Σάββας Καλεντερίδης:

Ο Σάββας Καλεντερίδης, κατάγεται από την Βέργη Σερρών, αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1981, υπηρέτησε σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες και φοίτησε σε όλα τα Σχολεία των τεθωρακισμένων και των καταδρομών. Επίσης υπηρέτησε επί σειρά ετών στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό.

Τον Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και η παραίτησή του αυτή οφείλεται στη διαφωνία του με τον χειρισμό από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης της υπόθεσης Οτζαλάν τον Ιανουάριο του 1999, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Ο ίδιος ως αξιωματικός της ΕΥΠ είναι γνωστό ότι συνόδευε τον Κούρδο ηγέτη κατά τη διάρκεια της περιπετειώδους μετακίνησής του στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κένυα και καταθέτοντας την ιστορική του μαρτυρία για τα γεγονότα συνέγραψε το βιβλίο “Παράδοση Οτζαλάν, η ώρα της αλήθειας” το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 15.000 αντίτυπα.
Συνάδελφοί του στρατιωτικοί μιλούν με θερμά λόγια γι αυτόν και η παραίτησή του  εκείνη την εποχή χαρακτηρίστηκε ως μεγάλη απώλεια από το Στράτευμα στο οποίο η πορεία του προδιαγραφόταν λαμπρή.

 Ο πτέραρχος ε.α. Παναγιώτης Μπαλές, ο οποίος χρημάτισε Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), στο βιβλίο του “Παρακαταθήκες Αετών”, αναφερόμενος στη θητεία του στην ΕΥΠ και στους συνεργάτες του, λέει για τον Σάββα Καλεντερίδη:
“Σάββας Καλεντερίδης: Αξιωματικός υψηλών επιδόσεων, προικισμένος με εξαιρετικά επιχειρησιακά και διοικητικά προσόντα, γλωσσομαθής, που εργάσθηκε άψογα και έφερε σε πέρας επιτυχώς όλες τις αποστολές που του ανετέθησαν. Εργάστηκε αθόρυβα, με πρωτόγνωρη ευρηματικότητα, θέτοντας αλλεπάλληλες φορές σε κίνδυνο τη δική του ζωή αλλά και της οικογένειάς του, προσφέροντας εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια της Πατρίδος μας. Και όλα αυτά κινούμενος χωρίς ίχνος φόβου σε ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον -την περίοδο εκείνη οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν πολύ τεταμένες- χωρίς να επιδιώκει την προβολή και χωρίς να στοχεύει την υπηρεσιακή του ανέλιξη.
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι ένας ιδεολόγος και οραματιστής αξιωματικός, ακούραστος και ανεξάντλητος και θεωρώ πως το γεγονός ότι η Υπηρεσία τον ενέπλεξε σε μια αποστολή που ήταν βέβαιο εξ αρχής πως θα αποτύχει, οδήγησε στη δημιουγία ασφυκτικών συνθηκών που τον οδήγησαν σε παραίτηση. Αξιοσημείωτη είναι η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό με το οποίο χειρίστηκε την Υπόθεση Οτζαλάν, στο Ναϊρόμπι, που ξέπλυνε μέρος της ντροπής από το όνειδος της παράδοσης ενός ηγέτη στα χέρια των διωκτών του και μάλιστα των Τούρκων(…).”

Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο “Ινφογνώμων Εκδόσεις” και από το 2008 το ιστολόγιο “Ινφογνώμων πολιτικά”.
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι από το 2011 τακτικός αρθρογράφος στις εφημερίδες  “Δημοκρατία” και “Κυριακάτικη Δημοκρατία” ενώ αναλύσεις του με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, “Παρόν” και “Μακεδονία” και στα περιοδικά “Επίκαιρα”, “Αμυνα και Διπλωματία”, “Στρατιωτική ισορροπία & Γεωπολιτική”, “Απόρρητο Δελτίο και Διπλωματία.
Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα Τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του Βιβλίου “Κράτος συμμορία” ενώ μετέφρασε από τα Τουρκικά και την “Έκθεση Σουσουρλούκ”. To 2016 εξέδωσε από τις εκδόσεις του το βιβλίο του “Κρίση και Πατριωτισμός”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube