Weather Icon

Ισραηλινές ιστορίες κατασκοπείας με επίκεντρο την Κύπρο

Ισραηλινές ιστορίες κατασκοπείας με επίκεντρο την Κύπρο
Το ζήτημα με το κατασκοπευτικό βαν του Ισραηλινού πρώην μυστικού πράκτορα δεν είναι η πρώτη ιστορία κατασκοπείας που συνδέει τη γειτονική χώρα με την Κύπρο. 11 χρόνια πίσω, τέτοια εποχή, δύο άλλοι Ισραηλινοί συγκέντρωναν τα φώτα της δημοσιότητα για την κατασκοπευτική τους δράση. 
Ήταν Παρασκευή 6 Νοεμβρίου όταν δύο Ισραηλινοί έφθαναν στην Κύπρο από το Τελ Αβίβ. Το επόμενο βράδυ, οι κινήσεις ενός νεαρού άνδρα με ξυρισμένο κεφάλι, θα ξυπνούσαν τις αστυνομικές αρχές της ΚΔ. Ο άνδρας τέθηκε υπό παρακολούθησε, καθώς κατευθυνόταν σε τηλεφωνικό θάλαμο κοντά στη στρατιωτικά ευαίσθητη περιοχή του Ζυγίου, πλησίον στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς.
Ο άγνωστος μετέβη από τον θάλαμο σε τουριστικό διαμέρισμα και μαζί με δεύτερο άνδρα, βρήκαν έξω για να παρακολουθήσουν αυτοκινητοπομπή της Εθνικής Φρουράς. Οι πληροφορίες ενός εστιάτορα και άλλες πληροφορίες, οδήγησαν την Αστυνομία στο διαμέρισμα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 7ης Νοεμβρίου.
Στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν δύο υπερσύγχρονοι ανιχνευτές συχνοτήτων, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, σκληροί δίσκοι και δισκέτες καθώς και φορητά τηλέφωνα GSM. Στο περιεχόμενό τους, δεν υπήρχαν απλώς συνομιλίες μεταξύ περιπολικών της αστυνομίας, αλλά και η επικοινωνία ενός μεταγωγικού πλοίου που θα εκφόρτωνε οπλισμό στο παραπλήσιο λιμάνι του Βασιλικού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αθηναϊκής εφημερίδας «Το Βήμα».
Αργότερα, ο τότε αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημήτριος Δήμου αποκάλυπτε ότι τις μέρες που προηγήθηκαν της σύλληψης των δύο Ισραηλινών, ο στρατός είχε σοβαρή δραστηριότητα στην περιοχή. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν επίσης τουριστικοί χάρτες με σημειωμένες διάφορες τοποθεσίες, οι οποίες συμπίπτουν με ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε πολλά σημεία του νησιού.
Εν πάση περιπτώσει, ο 37χρονος Ούντι Αργκόβ και ο 49χρονος Ιγκόλ Νταμάρ αρνήθηκαν ότι οι χάρτες και ο εξοπλισμός τους ανήκουν, ενώ κατά την προσαγωγής τους στο δικαστήριο εμφανίστηκαν αμίλητοι και ψύχραιμοι. Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, τους επισκέφθηκαν αξιωματούχοι της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία.
Οι Αργκόβ και Νταμάρ, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα της εποχής, ήταν jumbers, δηλαδή πράκτορες της Μοσάντ που έχουν έδρα το Ισραήλ και μεταβαίνουν σε άλλες χώρες για σύντομο χρονικό διάστημα με αποστολή την άμεση συλλογή πληροφοριών για άτομα ή στρατιωτικές δραστηριότητες. 
Το 1992, συνελήφθηκαν στη Λευκωσία τέσσερις Ισραηλινοί, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που προσπαθούσαν να εγκαταστήσουν μηχανισμό υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην πολυκατοικία που στέγαζε την ιρανική πρεσβεία.
Πάντως, ο τότε υπουργός Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου είχε συνδέσει την υπόθεση με την τουρκοϊσραηλινή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία περιλάμβανε ανταλλαγή πληρφοριών, καθώς είχε προηγηθεί η μεγάλου βεληνεκούς άσκηση «Νικηφόρος».


Κύπριος κατάσκοπος στο Τελ Αβίβ;
Τον Ιανουάριο του 1978, οι ισραηλινές αρχές είχαν συλλάβει έναν Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο ως ύποπτο για κατασκοπεία. Ο Παναγιώτης Πασχάλης, απεσταλμένος της «Χαραυγής» και ανταποκριτής του τότε κρατικού πρακτορείου ειδήσεων και τηλεόρασης της Ανατολικής Γερμανίας είχε μεταβεί στο Ισραήλ και είχε βγάλει έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών κατά την παραμονή του εκεί.
Το ισραηλινό δικαστήριο επέβαλε στον Πασχάλη φυλάκιση πέντε χρόνων, αλλά εξέτισε τη μισή ποινή και του δόθηκε χάρη για καλή διαγωγή.

Πηγή: Philenews/tovima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube