REAL TIME |

Weather Icon

Κατασκοπευτικό βαν: Την άλλη βδομάδα στην Κύπρο ο Ισραηλινός διευθυντής

Κατασκοπευτικό βαν: Την άλλη βδομάδα στην Κύπρο ο Ισραηλινός διευθυντής
Μιχάλης Χατζηβασίλης   

Πολυδαίδαλες αποδεικνύονται οι έρευνες στους σέρβερ και το κατασκοπευτικό βαν από ειδικούς της Αστυνομίας, για να φανεί κατά πόσο παρακολουθούνταν τηλέφωνα στην Κύπρο, ενώ το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά με τα κόμματα να ζητούν πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών.
Σε μια εξέλιξη και για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ που εγείρει την πολιτική πτυχή του ζητήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε χθες τον γ.γ. του κόμματος σε συνάντηση μεθαύριο Παρασκευή για ενημέρωση, στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού και του αρχηγού Αστυνομίας.
Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται εν μέσω πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, που φέρουν τη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία εισήγαγε το κατασκοπευτικό βαν να το είχε πρωτοδιαφημίσει από τον περασμένο Φεβράρη στο ίδιο μάλιστα περιοδικό. Το θέμα τότε πέρασε χωρίς ν’ αντιδράσει κανένας, ενώ τώρα επιρρίπτονται ευθύνες από την αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.

Χθες, μέλη της ανακριτικής ομάδας μετέβησαν εκ νέου στα γραφεία της εταιρείας WiSpear και διενήργησαν εξετάσεις με σκοπό την παραλαβή τεκμηρίων που θα βοηθήσουν στην έρευνα. Η εταιρεία, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», επιμένει ότι κατείχε τον εξοπλισμό για σκοπούς επίδειξης σε υποψήφιους πελάτες στο εξωτερικό και όχι για εσωτερική χρήση στην Κύπρο. Ο διευθυντής της εταιρείας Τιλ Ντίλιαν που βρίσκεται στη Γαλλία, αναμένεται στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, οπόταν και θα ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα. Μέχρι τότε αναμένεται ότι οι ειδικοί επί δικανικών εξετάσεων θα έχουν εικόνα κατά πόσον υπήρξε παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων στην Κύπρο. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», το εγχείρημα αυτό είναι χρονοβόρο και πολύπλοκο, ωστόσο όταν «ανοιχθεί» το λογισμικό των σέρβερ θα φανεί αν τα μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν εδώ και για ποιο σκοπό.
Επίσης, γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο εξοπλισμός εισήχθη και τον κατείχαν νόμιμα, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της εταιρείας.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η εταιρεία προτίθεται μέσω των δικηγόρων της να εφεσιβάλει όλα τα δικαστικά εντάλματα που εκδόθηκαν από την Αστυνομία για την παραλαβή των τεκμηρίων, αφού θεωρεί ότι δεν προέβη σε καμιά παρανομία.


Θα τα πουν στο Προεδρικό
Οι σφοδρές αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και τα σοβαρά ερωτήματα που θέτει για το θέμα, προκάλεσαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κάλεσε για την ερχόμενη Παρασκευή σε συνάντηση τον γ.γ. του κόμματος Άντρο Κυπριανού για ενημέρωση, στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων όλων των πολιτών, όπως βεβαίως και για την προστασία της επικοινωνίας των πολιτικών προσώπων, παρακολουθεί στενά την πορεία των ερευνών σχετικά με καταγγελίες που έχουν προβληθεί δημόσια. Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούλησή του για να παταχθεί η οποιαδήποτε παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή και η εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών. Στην πρόσκληση απάντησε θετικά ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι παρά το γεγονός της δυσφορίας του θα πάει στη συνάντηση.
Χθες, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης υπεραμύνθηκε των ενεργειών του προκατόχου του Ιωνά Νικολάου, ο οποίος ενέκρινε την άδεια οπλοφορίας σε Ισραηλινό μέλος συνδεδεμένης εταιρείας με αυτήν στην οποία ανήκει το κατασκοπευτικό βαν. Όπως είπε, μιλώντας στο ΡΙΚ, η άδεια εκδόθηκε εντελώς νομότυπα, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί κατά πόσο παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. «Δεν είναι σωστό να τοποθετηθώ και να απαντήσω επί τούτου. Υπάρχουν νόμοι που ισχύουν και νομοσχέδια που εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί», είπε.
Επέλεξε επίσης να κρατήσει χαμηλούς τόνους ως προς την πορεία των εξετάσεων, τονίζοντας πως «οι έρευνες της Αστυνομίας διεξάγονται από έμπειρους αξιωματικούς και έχω εμπιστοσύνη ότι η έρευνα θα γίνει με τον σωστό τρόπο». Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση, ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι «καθηκόντως θα πρέπει να εμπλακεί ο Γενικός Εισαγγελέας στο τέλος της έρευνας. Οι έρευνες της Αστυνομίας ούτως ή άλλως σε αυτόν απευθύνονται και αυτός αποφασίζει αν υπάρχουν ή όχι ποινικά αδικήματα».


Καβγάς για το όπλο – Γιατί έδωσε άδεια ο Ιωνάς
Όσον αφορά στην άδεια κατοχής όπλου από Ισραηλινό άλλης εταιρείας που βρίσκεται στο ίδιο κτήριο με αυτό της WiSpear (δεν πρόκειται για τον Ντίλιαν όπως λανθασμένα γράφεται) που σύμφωνα με το ΑΚΕΛ δόθηκε από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου παρά την αντίθετη άποψη της ειδικής επιτροπής, όντως η αρχική άποψη της επιτροπής ασφάλειας ήταν αρνητική με το σκεπτικό ότι ο αιτητής δεν ήταν Κύπριος πολίτης.
Στη συνέχεια η τοπική αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας με έκθεσή της κατέγραφε ότι είχε πληροφορίες πως υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του συγκεκριμένου προσώπου, με αποτέλεσμα ο κ. Νικολάου να δώσει τη σχετική άδεια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έξι μήνες μετά που του παραχωρήθηκε άδεια, η Αστυνομία του παραχώρησε και φρουρά επειδή διαπιστώθηκε ότι όντως κινδύνευε άμεσα η ζωή του λόγω του ότι ήταν πρόεδρος της εβραϊκής συναγωγής.


ΑΚΕΛ: Να λογοδοτήσει η Κυβέρνηση
Να λογοδοτήσει η Κυβέρνηση και να απαντήσει με διαφάνεια από το 2011 και μετά, σε ό,τι έχει σχέση με το κατασκοπευτικό βαν που εντοπίστηκε στη Λάρνακα, την εταιρεία που το έχει και τις δραστηριότητές της, ζήτησε χθες σε διάσκεψη Τύπου ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για την ασφάλεια των πολιτών.
Ο Άντρος Κυπριανού παρατήρησε ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, κάνοντας λόγο για προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης να μετατοπίζει την ουσία των θεμάτων με την αναφορά ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κατασκοπευτικού οχήματος είχε εγγραφεί το 2011 και ότι ευθύνεται το ΑΚΕΛ γιατί δεν έχει, μέχρι στιγμής, προωθηθεί και ψηφιστεί κάποια νομοθεσία η οποία εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι απαιτούν πλήρη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της μέχρι το τέλος της Προεδρίας του Δημήτρη Χριστόφια και το αποτέλεσμα να δοθεί στη δημοσιότητα. «Κατά αναλογία βέβαια, και με απόλυτη διαφάνεια θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και όλα τα στοιχεία που αφορούν για τις μετέπειτα δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας, της μετεξέλιξής της κ.ο.κ.»
Ο ίδιος διερωτήθηκε πότε θα γίνουν συλλήψεις για την υπόθεση και υπέβαλε δύο ερωτήματα προς την Κυβέρνηση: Το πρώτο αφορά στο πώς ο Ισραηλινός που εμπλέκεται στην υπόθεση πήρε τελικά άδεια οπλοφορίας, επικαλούμενος δημοσιεύματα ότι η αρμόδια αστυνομική επιτροπή αρνήθηκε σε δύο περιπτώσεις, και κατ’ εξαίρεση ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να του δοθεί η άδεια. «Να μας πει λοιπόν ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, για ποιους λόγους ζήτησε ο κ. Ιωνάς Νικολάου να του παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεση άδεια οπλοφορίας του συγκεκριμένου». Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε, αφορά στο ποια είναι τα πολιτικά κόμματα που έχουν σχέση με τον Ισραηλινό και άλλα άτομα από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Εξάλλου, το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί να δοθούν πειστικές απαντήσεις αναφορικά με τα πολλά και σοβαρά ερωτήματα, που προκύπτουν από την αποκάλυψη της ύπαρξης και δράσης κατασκοπευτικού μηχανισμού εντός αυτοκινήτου βαν. Οι έρευνες της Αστυνομίας πρέπει να επισπευσθούν και τα πορίσματα πρέπει να δημοσιοποιηθούν με πάσα λεπτομέρεια, χωρίς να παραβιαστεί το απόρρητο προσωπικών δεδομένων ατόμων. Το ΔΗΚΟ με νέα ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι ούτε το κόμμα ούτε ο πρόεδρός του είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον διευθυντή της εταιρείας που διαθέτει το βαν.
Επίσης, η ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διερεύνηση για όλες τις λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας, εάν αυτή ήταν νόμιμη ή παράνομη και πού αποσκοπούσε. Την ίδια στιγμή, εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που θέλουν πολιτικό κόμμα να είχε εμπλοκή με την εν λόγω εταιρεία, θα πρέπει αυτό να κατονομαστεί και να δοθούν εξηγήσεις. Σημειώνει επίσης ότι το ΑΚΕΛ, με δεδομένο ότι η άδεια για την εν λόγω εταιρεία δόθηκε επί κυβέρνησης ΑΚΕΛ και προεδρίας Δ. Χριστόφια, θα πρέπει να μας εξηγηθεί ποια είναι αυτή η εταιρεία και για ποιους λόγους πήρε άδεια λειτουργίας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube