REAL TIME |

Weather Icon

Κλιμακώνει τις προκλήσεις μέχρι την τριμερή που θα γίνει στο Βερολίνο η Άγκυρα

Κλιμακώνει τις προκλήσεις μέχρι την τριμερή που θα γίνει στο Βερολίνο η Άγκυρα
  Φρίξος Δαλίτης   
Προκαλεί σε στεριά και θάλασσα η Τουρκία, επιδιώκοντας να βάλει πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου. Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ κλιμακώνεται, ενώ την ίδια ώρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος προκαλεί με δηλώσεις του για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία επισημαίνουν ότι στο διάστημα μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κατάρρευση της νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, μεταφέροντας παράλληλα την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 
Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης στέλνοντας το γεωτρύπανο «Πορθητής» στ’ ανατολικά της Κύπρου, ενώ χθες έστειλε και το σεισμογραφικό «Orouc Reis» δυτικά. Παραμένουν στα νότια τόσο το γεωτρύπανο «Yavuz», όσο και το σεισμογραφικό «Barbaros».
Χθες, με νέα παράτυπη Navtex, η Άγκυρα δέσμευσε για παράνομη σεισμογραφική δραστηριότητα περιοχή που καλύπτει όλο το δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μέρος της νοητής ΑΟΖ της Ελλάδας. Με τη Navtex ανήγγειλε ουσιαστικά την κάθοδο στην περιοχή και του δεύτερου υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικού πλοίου –του «Oruc Reis», για σεισμογραφικά σε μια θαλάσσια έκταση περίπου 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ξεκινά βόρεια από τα τουρκικά παράλια και φτάνει νότια μέχρι και τα όρια των τεμαχίων 5 και 6. Ανατολικά η περιοχή ακολουθεί τα όρια των χωρικών υδάτων της Κύπρου από τον Ακάμα μέχρι και την Πάφο, ενώ ανατολικά φτάνει μέχρι και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο.

 

Η περιοχή που δεσμεύτηκε για σεισμογραφικά, έχει προφανώς ως πηγή τον πολιτικό χάρτη της στρατηγικής Ερντογάν για την κλιμάκωση των προκλήσεων, παρά τον γεωλογικό και γεωφυσικό χάρτη της περιοχής, που χρησιμοποιούν οι στεριές υδρογονανθράκων. 

 

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται εύκολα, αφού μέσα στην περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία για παράνομα σεισμογραφικά, έχει πραγματοποιήσει ήδη τρεις γεωτρήσεις με το γεωτρύπανο «Πορθητής». Στη διεθνή πρακτική, πρώτα γίνονται σεισμογραφικά και μετά γεωτρήσεις, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου ο Ερντογάν ακολουθεί αντίθετη διαδικασία.

 

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα ετοιμάζονται σήμερα για τα πανηγύρια ενόψει της 36ης επετείου από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο Μουσταφά Ακιντζί, στο διάγγελμά του, μιλά για δύο λαούς και επιμένει στην πρότασή του για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΥΠΡΟΥ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube