Weather Icon
Ιράκ , Ισλάμ , Τρομοκρατία 9 Νοεμβρίου 2019

Παρατηρήσεις από τη Μάχη της Μοσούλης

Παρατηρήσεις από τη Μάχη της Μοσούλης

Η μάχη της Μοσούλης διήρκεσε περίπου εννιά μήνες, υπήρξε καταστροφικότατη και αποτέλεσε κρίσιμο σταθμό στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Ενάμιση μήνα μετά το πέρας της ο αμερικανικός στρατός (TRADOC) εξέδωσε μία μελέτη για τα διδάγματα της. Ο ταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Amos Fox προέρχεται από τα τεθωρακισμένα και έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη σύγχρονων μαχών σε κατοικημένους τόπους, όπως αυτές που διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία. Στη προκειμένη περίπτωση αφορμή για το άρθρο του είναι η διαφορά απόψεων που έχει με τη μελέτη της TRADOC (Διοίκηση Δόγματος & Εκπαίδευσης) για τη μάχη της Μοσούλης σε ό,τι αφορά τα βαθύτερα συμπεράσματα αυτής. Επειδή πιστεύω ότι τα συμπεράσματα από τη μάχη της Μοσούλης είναι σημαντικά, χωρίς να είναι απαραίτητο να υπεισέλθει κανείς στη λεπτομέρεια των διαφορών του Fox με τη μελέτη, παραθέτω το άρθρο του χωρίς τις παραγράφους εκείνες που αναφέρονται σε αυτές. –Του Amos CFox στο Modern War Institute


Σύντομη εξιστόρηση της μάχης
Η μάχη της Μοσούλης ήταν το κύριο γεγονός της εκστρατείας των συνδυασμένων ιρακινών, αμερικανικών και λοιπών συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το φθινόπωρο του 2016, μετά από μια αργόσυρτη, αλλά επιτυχή, εκστρατεία στην επαρχία Άνμπαρ, που περιλάμβανε και την καταστροφική μάχη στη Ραμάντι, η Συμμαχία έστρεψε την προσοχή της στο κάστρο του ΙΚ στο Ιράκ, στη Μοσούλη.
Για τη συνέχεια Con-Ops

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube