Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Νοεμβρίου 2019

Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα – Η Φινλανδία εγκατέλειψε το πείραμα του «δωρεάν γεύματος»

Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα – Η Φινλανδία εγκατέλειψε το πείραμα του «δωρεάν γεύματος»

στο φινλανδικό πείραμα, από τον ιανουάριο του 2017, ένα τυχαίο δείγμα 2.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 58 ετών έχει εισπράξει μηνιαίως € 560, χωρίς καμία απαίτηση να αναζητούν ή να αποδέχονται απασχόληση.

Το παγκόσμιο βασικό εισόδημα, δεν είναι η θεόσταλτη κοινωνική πολιτική που αρχικά φαίνεται να είναι. Δεν δημιουργεί κίνητρο για εργασία. Δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της ανεργίας και δεν θα μετριάσει τη φτώχεια. Το πείραμα Της Φινλανδίας δίνει κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνουν την θεωρία μας.


Το «παγκόσμιο βασικό εισόδημα» (UBI) αποτελεί σαφώς το νέο σοσιαλιστικό τρεντ παγκοσμίως. Η βασική του ιδέα, η οποία έχει υποστηρικτές όπως οι πολυεκατομμυριούχοι Elon Musk και Mark Zuckerberg, υποστηρίζει την «εξαιρετικά ανθρωπιστική» πρόταση της αρπαγής των εισοδημάτων όσων εργάζονται και παράγουν και της διανομής των σε όσους δεν εργάζονται και δεν παράγουν. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά με μια τόσο «φιλανθρωπική» πράξη;
Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την επιπόλαια αφέλεια που χαρακτηρίζει την θεωρία των υποστηρικτών του UBI. Το παγκόσμιο βασικό εισόδημα, δεν είναι η θεόσταλτη κοινωνική πολιτική που αρχικά φαίνεται να είναι. Δεν δημιουργεί κίνητρο για εργασία. Δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της ανεργίας και δεν θα μετριάσει τη φτώχεια. Η αλήθεια είναι ότι θα διογκώσει αυτά τα προβλήματα σε σύγκριση με αυτό που θα ίσχυε σε μια πιο ανόθευτη αγορά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι χειρότερη πολιτική μακροπρόθεσμα, από τα παραδοσιακά συστήματα κρατικής κοινωνικής πρόνοιας.

Για τη συνέχεια EleftheriAgora

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube