Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Νοεμβρίου 2019

Ο “Δράκος” του Σι Τζινπίνγκ διεκδικεί πλανητικό ρόλο

Η άνοδος της Κίνας χωρίς αμφιβολία αποτελεί το γεγονός του 21ου αιώνα καθώς έχει συντελεστεί η μεγαλύτερη συμπίεση αναπτυξιακού χρόνου στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Αυτή η εξέλιξη είχε προβλεφθεί από αρκετούς διορατικούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.
Ο Έλληνας φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης, το 1998, στο εισαγωγικό κείμενο του έργου του “Θεωρία του πολέμου: Clausewitz, Marx, Engels, Lenin”, αναφερόμενος στην συμβολή των εθνικών απελευθερωτικών κινημάτων, έκανε την παρακάτω προφητική παρατήρηση:

 «Όποιος συγκρίνει τον παγκόσμιο χάρτη του 1914, ή ακόμα και του 1945, με το σημερινό θα κατανοήσει αμέσως ότι η μεταβολή του 1989 ίσως να μην ήταν η δραματικότερη αυτού του αιώνα. Προηγήθηκαν άλλες, πιθανότατα, θεμελιακότερες για τη διαμόρφωση της ενιαίας πλέον πλανητικής μας ιστορίας… Η Κίνα δεν θα ήταν ότι είναι σήμερα (αναφερόμενος στο 1998) και προπάντων ότι θα είναι τον 21ο αιώνα –χωρίς την κομμουνιστική επανάσταση– και μάλιστα όχι μόνο στις εγχώριες αλλά και στις παγκόσμιες διαστάσεις της. Όσοι τις κοσμογονικές αυτές ανατροπές τις μετρούν με έννοιες όπως “σοσιαλισμός” και “καπιταλισμός” στέκουν στην επιφάνεια των πραγμάτων. Η ιστορική ουσία δε βρίσκεται εδώ, αλλά στην ανάδυση νέων παγκόσμιων δυνάμεων, ικανών να εκτοπίσουν τις παλιές».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Slpress.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube