REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , Ελλάδα , Εξοπλισμοί 25 Νοεμβρίου 2019

Οι γαλλικές φρεγάτες, τα αμερικανικά Arleigh Burke και το μειούμενο προσωπικό στο Π.Ν.

Οι γαλλικές φρεγάτες, τα αμερικανικά Arleigh Burke και το μειούμενο προσωπικό στο Π.Ν.

Τα τελευταία χρόνια ομιλούμε συνεχώς για την ανάγκη απόκτησης νέων μονάδων επιφανείας, η οποία έχει κριθεί αναγκαία στο Πολεμικό Ναυτικό.

  • Τα πλοία γερνούν από τα έτη που τα βαραίνουν κι από τις ώρες χρήσης τους. Αποστολές κάθε είδους, κυρίως ταγμένα απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις.

Ο νέος χάρτης των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και η πλήρης αναγνώριση από κάθε σύμμαχο, έχει αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας.
Αυτό όμως μεταφράζεται και σε επιπλέον απαιτήσεις.
Δεν είναι κοινό μυστικό ότι το πολύ έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, σε επίπεδο κορυφής, αναμένονται ανακοινώσεις για την πρόσκτηση δυο μονάδων επιφανείας από την Γαλλία.
Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει «λευκός καπνός» χάνεται το τρένο και πρέπει να περιμένουμε το επόμενο.

  • Οι ψηφιακές φρεγάτες τύπου «[email protected]» θα προσδώσουν την απαραίτητη ισχύ που απαιτείται από την χώρα μας για την ανοιχτή θάλασσα της Αν. Μεσογείου, αλλά μετά το 2024. Κι αν τότε είναι καλύτερη η δημοσιονομική κατάσταση θα σκεφτούμε την παραγγελία άλλων δυο ή τεσσάρων φρεγατών. Θα είναι όμως;

Παράλληλα οι πληροφορίες για τα Αμερικανικής κατασκευής και «ανθρωποβόρα» αντιτορπιλικά Arleigh Burke δίνουν και παίρνουν καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να μπουν ξανά μετά από σχεδόν 40 χρόνια και στα εξοπλιστικά της Ελλάδας στην θάλασσα.
Όμως το γεγονός των 260 ατόμων προσωπικού για την επάνδρωση των αντιτορπιλικών αποτελεί ένα από τα αγκάθια. Υπάρχουν κι άλλα που προβληματίζουν το Πολεμικό Ναυτικό για να προχωρήσει τις συζητήσεις.

  • Ακόμη και να φύγουν από υπηρεσίες ξηράς πολλά στελέχη – ειδικά όσα είχαν εμπειρία αντιτορπιλικού στο παρελθόν- δεν αρκούν έλεγε ανώτερος Αξιωματικός που ρωτήθηκε και συγχρόνως αυτό το προσωπικό έγραψε πολλά και δύσκολα χρόνια στην θάλασσα.

Κι από την άλλη πλευρά τα Arleigh Burke, δεν παύει να είναι ένα «απωθημένο» στο Πολεμικό Ναυτικό για την ουσιώδη αύξηση της αποτροπής του Ελληνικού Στόλου σε Αιγαίο και Μεσόγειο.


Μια ακόμη δύσκολη εξίσωση για το Πολεμικό Ναυτικό
Μέχρι τότε όμως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, το Πολεμικό Ναυτικό με τον πενιχρό προϋπολογισμό, θα προσπαθεί να κρατηθεί σε θέση ν’ ανταπεξέρχεται στο διαρκές δόγμα της αποτροπής και της άμυνας στο Αιγαίο. Και μ’ ένα προσωπικό που μέρα με τη μέρα κι αυτό γερνά.
Όπως εξηγούν ανώτατα στελέχη, ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές τα τελευταία χρόνια έχει ιδιαίτερα αισθητή μείωση. Αυτό μελλοντικά θα επιφέρει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε κύριες μονάδες του Στόλου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube