Weather Icon
Γενικά θέματα , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 17 Νοεμβρίου 2019

Επέτειος Πολυτεχνείου 2019: «Εάν οι ΗΠΑ δεν ήθελαν τη Χούντα, δε θα κρατούσε ούτε λεπτό»

© AFP 2019 /
Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται, φέτος, από την πτώση της επταετούς Χούντας των Συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το Sputnik συνομίλησε με τον Στάθη Παναγούλη, για τον ρόλο των ΗΠΑ στην εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας και για το μήνυμα της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου.
Συμπληρώνονται, σήμερα, 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, που προανήγγειλε την πτώση της Χούντας. Ως την αρχή του τέλους μνημονεύουμε την ώρα που το άρμα μάχης εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη. Ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973, το τανκ γκρέμισε αποφασισμένα την Πύλη, αλλά και το σκοτεινό καθεστώς.

«Το όραμα των αγωνιστών κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, ήταν μια Ελλάδα που θα βασιζόταν στις αρχές της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» λέει ο Στάθης Παναγούλης, εκ των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης.

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ένα και δυνατό. Η Ελλάδα είναι φτιαγμένη για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η εγκαθίδρυση της δικτατορίας, το 1967, έγινε με την ανοχή, τη στήριξη και την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπεύθυνοι δεν είναι μόνο ο Παπαδόπουλος, ο Παττακός και η παρέα του. Υπεύθυνος για το πραξικόπημα και την επτάχρονη τυραννία στη χώρα μας, είναι και ο αμερικανικός παράγοντας, ο οποίος ήταν καθοριστικός», δήλωσε ο Στάθης Παναγούλης, μιλώντας στο Sputnik.
Την περίοδο της δικτατορίας, ο Στάθης Παναγούλης φυλακίστηκε, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στα κρατητήρια του ΕΑΤ- ΕΣΑ, εξορίστηκε στη Γυάρο. Ο αδερφός του, Αλέξανδρος Παναγούλης, έγινε το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, επιχειρώντας επίθεση στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο άλλος αδερφός του, Γεώργιος Παναγούλης, τότε υπολοχαγός των ΛΟΚ, λιποτάκτησε, προκειμένου να μην υπηρετήσει τους συνταγματάρχες, παραμένει, μέχρι και σήμερα, αγνοούμενος.
«Καθοριστική ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ στην εγκαθίδρυση της Χούντας, την οποία στήριξαν και καθοδήγησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας. Εάν οι ΗΠΑ δεν την ήθελαν, η Χούντα δε θα κρατούσε ούτε λεπτό. Γι’ αυτό έχουμε πολλά στοιχεία. Μην ξεχνάμε ότι, λίγο μετά το πραξικόπημα του Απριλίου στην Ελλάδα, ξεκίνησε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, ο τρίτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, που διεξήχθη μεταξύ 5ης και 10ης Ιουνίου του 1967. Τα ελληνικά αεροδρόμια βρίσκονταν στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν πιστεύω ότι μια δημοκρατική κυβέρνηση θα έδειχνε αντίστοιχη ανοχή, με αυτή που έδειξε η Χούντα. Παραχώρησαν όλες τις βάσεις στη διάθεση των ΗΠΑ κι εναέριο χώρο για τη διέλευση πολεμικών αεροσκαφών», εξήγησε ο κύριος Παναγούλης.
Επιπλέον, τόνισε ότι, η Ελλάδα ουδέποτε, ευνοήθηκε οικονομικά από τις ΗΠΑ.
«Ουδέποτε, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Αντίθετα, τους παρέχουμε μέχρι σήμερα στρατιωτικές βάσεις για τις οποίες δεν πληρώνουν ούτε ενοίκιο».
Και συνέχισε: «Πρέπει, επιτέλους, να γραφτεί η πραγματική Ιστορία του τελευταίου αιώνα, να μάθουμε τι πραγματικά έχει συμβεί στον τόπο μας. Κι αυτή η επταετία, να διδάσκεται ενδελεχώς στα σχολεία. Να είναι απολύτως κατανοητός ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Αμερικανοί. Θα μπορούσε η χώρα μας να έχει κρατήσει διαφορετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, μάλλον, όμως, δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες. Ήταν έντονος ο πολιτικός φανατισμός ανάμεσα στα κόμματα, ήταν κι ότι δεν καταφέραμε να βάλουμε σωστές βάσεις, αμέσως μετά την πτώση της επτάχρονης δικτατορίας».
«Φτάσαμε, βέβαια, σήμερα να βλέπουμε τους Έλληνες υπουργούς να παρελαύνουν από την οικία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. Είναι ντροπή, να βλέπεις τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να σβήνει τούρτα γενεθλίων στο σπίτι του Τζέφρι Πάιατ», καταλήγει ο κύριος Παναγούλης.
Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube