REAL TIME |

Weather Icon

Τουρκική άσκηση: Ανατολική Μεσόγειος 2019 – Στόχος η ενεργειακή κυριαρχία

Την υπογραφή του στην ανατ. Μεσόγειο επιχειρεί να βάλει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με την άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019», που ξεκίνησε σήμερα 9 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, για την άσκηση η Τουρκία κατεβάζει στη Μεσόγειο 32 πολεμικά πλοία, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις του στρατού ξηράς, της αεροπορίας, της στρατοχωροφυλακής και της ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση θα συμμετάσχουν 32 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα του λιμενικού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες αμφίβιων καταδρομών SAT και SAS, καθώς επίσης επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς και μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας. Στην άσκηση θα γίνουν ρίψεις με πραγματικά πυρά, καθώς επίσης και ασκήσεις διάσωσης από σεισμό ή άλλες ανθρωπιστικές καταστροφές.

Όπως επισημαίνει ο τουρκικός τύπος, μετά το «χτύπημα» που κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης στη βόρεια Συρία αποτρέποντας τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας, τώρα συνεχίζουν με  ασκήσεις για την προστασία των συμφερόντων τους στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έδωσαν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας με τις ασκήσεις Γαλάζια Πατρίδα και Θαλασσόλυκος, τώρα πραγματοποιούν άλλη μία άσκηση με το όνομα ‘Ανατολική Μεσόγειος 2019’», αναφέρεται.
Στόχος της άσκησης: Η ενεργειακή κυριαρχία
Μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ Τούρκοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για μία άσκηση με διαφορετική στόχευση αυτή τη φορά. «Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή η άσκηση θα επιτρέψει στην Τουρκία να καταδείξει τη δύναμη και τη στάση της έναντι των ανταγωνιστριών χωρών στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής. Η άσκηση θα αποκαλύψει ποιανού ο λόγος περνάει περισσότερο στην ανατ. Μεσόγειο», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ο απόστρατος αξιωματικός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Αλπ Κιρικανάτ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε προς τους Τούρκους δημοσιογράφους από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, στην άσκηση θα συμμετάσχουν και άλλες 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εφόσον υπάρχει συμμετοχή του ΝΑΤΟ, με συνολικά 47 πλοία και 4.700 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από όλες τις χώρες. Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης και υποβρύχια της Ιταλίας, καθώς και της Ιορδανίας, χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατ. Μεσογείου, μέλη του οποίου είναι επίσης η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη.
Η  «Ανατολική Μεσόγειος 2019» φοβίζει τους Έλληνες
Διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής στην ανατ. Μεσόγειο από την Τουρκία, η οποία μάλιστα «φόβισε τους Έλληνες», κατά την έκφραση μέρους του τουρκικού τύπου.
Η άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019» ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, και διεξάγεται μεταξύ Ρόδου (βάση Ακσάζ) και Κύπρου.
Πόλεμος drones στην ανατ. Μεσόγειο
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Χουριέτ» κάνει λόγο σήμερα για έναν «πόλεμο drones» πάνω από την ανατ. Μεσόγειο, αφού τόσο η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ όσο και η Άγκυρα παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων –της Τουρκίας κυρίως- στην περιοχή.
Η Τουρκία προστατεύει τα γεωτρύπανα και τα πολεμικά της πλοία από αέρος με μαχητικά F-16 και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη ΙΗΑ, ενώ αντίστοιχα η Κύπρος, που έχει από πίσω της το Ισραήλ, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», παρακολουθεί την κινητικότητα των τουρκικών πολεμικών πλοίων με drones Aerostar Tactical UAS, που της πούλησε το Τελ Αβίβ.
Παράλληλα, το Ισραήλ παρακολουθεί με τους δορυφόρους του Eros-B και Eros-C την κίνηση των τουρκικών πλοίων σε όλη την ανατ. Μεσόγειο και ενημερώνει συνεχώς με δορυφορικές φωτογραφίες τους Έλληνες και Ελληνοκύπριους, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Παράλληλα, με μη επανδρωμένα παρακολουθούν τους στόλους τους στην ανατ. Μεσόγειο και οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία.
Χ. Ακάρ: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα
«Παράλληλα με τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό και πέρα των συνόρων μας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με την ίδια επιμονή και την ίδια αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο, την Κύπρο και σε ολόκληρη τη Γαλάζια Πατρίδα μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στο μήνυμά του για την 81η επέτειο του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
«Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα δικαιώματά μας και των Κύπριων αδελφών μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ: sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube