REAL TIME |

Weather Icon

Bloomberg : Το λάθος της Γαλλίας στην περίπτωση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας


Του Leonid Bershidsky
Οι υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, κυρίως λόγω της ισχυρής αντίθεσης της Γαλλίας. Η Γαλλία κάνει λάθος. Η ΕΕ επωφελείται όταν παρουσιάζεται ανοικτή σε χώρες που προσβλέπουν σε αυτήν και ζημιώνεται σε επίπεδο soft power (ήπιας δύναμης) όταν εμφανίζεται αχάριστη και απρόθυμη να κρατήσει υποσχέσεις τις οποίες έχει δώσει.
Η δεδηλωμένη θέση της Γαλλίας είναι ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σήμερα είναι “μια ατελείωτη σαπουνόπερα”, σύμφωνα με τα λόγια της Γαλλίδας υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Amelie de Montchalin και ότι η διαδικασία πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική και διαφανής. Πρόκειται για άξιους προσοχής στόχους, ωστόσο δεν πρέπει να γίνονται όχημα για να κλείνουν συνολικά την πορεία προς την ένταξη στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Για τη τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube