Weather Icon

Τουρκικές προκλήσεις: Κορύφωση στο παρασκήνιο των επαφών και των διεργασιών αντίδρασης

Τουρκικές προκλήσεις: Κορύφωση στο παρασκήνιο των επαφών και των διεργασιών αντίδρασης
  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Τα μόνα μέτρα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στα χέρια της για να αντιμετωπίσει τη νέα τουρκική προκλητικότητα είναι διπλωματικά, πολιτικά και νομικά. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζητήσεως, γιατί ούτε πρόθεση υπάρχει αλλά κυρίως δεν υπάρχει δυνατότητα. Θα ακολουθήσει την ίδια συνταγή όπως και στις προηγούμενες κινήσεις των Τούρκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και θα αναμένει το αποτέλεσμα των διπλωματικών, πολιτικών και νομικών κινήσεων.  
Το πλαίσιο των κινήσεων κατέγραψε χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλώνοντας πως «με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες για αντιμετώπιση των ενεργειών της Τουρκίας. Κινούμαστε σε διπλωματικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε». Αυτό το πλαίσιο κινήσεων δεν απέχει πολύ και από το εύρος των δυνατοτήτων που έχει η ΚΔ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις στη θάλασσα. 
 
Η σημερινή τριμερής στο Κάιρο μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας προσφέρεται ώστε να σταλούν κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, στην ολότητά τους πολιτικά, ως προς τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας. Σημαντικό, από πολιτικής σκοπιάς, είναι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (17 και 18 Οκτωβρίου). 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Λευκωσία αναμένει αυτή τη φορά ότι οι εταίροι της δεν θα μείνουν μόνο στη στήριξη αλλά θα κάνουν το επόμενο βήμα.  
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαμήνυσε ότι «η ΕΕ στέκεται μαζί με την Κύπρο» και ότι είναι «σε διαρκή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Τόνισε ότι «οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υποσκάπτουν απλά τις σχέσεις καλής γειτονίας ΕΕ-Τουρκίας». 
Σημειώνεται ότι στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου ζητείτο από την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας.  
Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε χθες ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, το θέμα των τουρκικών ενεργειών θα βρίσκεται στην ατζέντα των εργασιών. 

Τριμερής στο Κάιρο 
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στη σημερινή 7η τριμερή συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας. Αναμένεται μια ισχυρή δήλωση στήριξης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι είναι και το πιο εύκολο κομμάτι των διπλωματικών ενεργειών της Λευκωσίας μιας και η Αίγυπτος δεν έχει πρόβλημα στο να τοποθετηθεί έντονα κατά της Τουρκίας. Το δύσκολο είναι να καταφέρει η Λευκωσία να πείσει χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να πάρουν θέση κατά των τουρκικών ενεργειών. 

 

Ενθαρρυντικά μηνύματα 
Η κυπριακή Κυβέρνηση κινείται σε διπλωματικό επίπεδο στοχεύοντας σε ισχυρά αποτρεπτικά μηνύματα προς την Άγκυρα. Πέραν από την Αθήνα (επικοινωνία με Μητσοτάκη και επίσκεψη Δένδια) και το Παρίσι (επικοινωνία με Μακρόν) θα γίνουν κινήσεις και προς τη Ρώμη και άλλες σημαντικές πρωτεύουσες. Επαφές θα γίνουν και με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κυρίως εντός του Τεμαχίου 7 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.  
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η κυπριακή Κυβέρνηση από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πέραν της καταδίκης αναφέρθηκε σε άσκηση επιρροής από τη χώρα του με διπλωματικό και πολιτικό τρόπο.
Από πλευράς Ισραήλ ο πρέσβης του, Σάμι Ρεβέλ, ανέφερε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις προθέσεις της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρήσεις στη νότια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Με ανάρτησή του στο Τουίτερ σημείωσε ακόμα πως «οι φίλοι πρέπει να παραμένουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο».
Δεν παραβλέπονται οι δυσκολίες
Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν παραβλέπει το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε και κινείται εκτός του διεθνούς πλαισίου. Κάτι που σημαίνει ότι όλο και λιγότερο θα επηρεάζεται διπλωματικά, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους από τις τουρκικές ενέργειες. 

 

Δεν καθορίστηκε ημερομηνία και τόπος  
Ο Μουσταφά Ακιντζί επιχείρησε να διαψεύσει ότι υπήρξαν επαφές από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο Παρίσι. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν έρθει σε επαφή με τις πλευρές για την αναμενόμενη τριμερή συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε είδηση του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων» και ερώτηση που υποβλήθηκε εκ μέρους του για τα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπου, το «προεδρικό» σε απάντηση αναφέρει ότι δεν έγινε καμιά αξιολόγηση όσον αφορά την ημερομηνία και το μέρος της συνάντησης από τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Στις 10 Οκτωβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα ενημερώσει τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα» για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση του κ. Ακιντζί με τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

 

Σήμερα το Σ.Α. ΟΗΕ για Αμμόχωστο  
Το θέμα της Αμμοχώστου θα απασχολήσει σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η συνεδρία θα είναι κλειστή και πραγματοποιείται μετά από αίτημα της Λευκωσίας.
Στόχος της κυπριακής Κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί δήλωση από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μέσα από τη δήλωση, ζητούμενο για την κυπριακή Κυβέρνηση, είναι η επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο ψηφίσματα τα οποία η Λευκωσία κρίνει ιδιαίτερα σημαντικά. 

 

Aποφάσισαν κοινές δράσεις Λευκωσία – Αθήνα 
Για «ταραξία περιχαρακωμένο στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην Τουρκία και στις προκλήσεις και παράνομες δραστηριότητές της σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τις δηλώσεις του μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο είχε το απόγευμα συνομιλίες στη Λευκωσία. 
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «η Κύπρος δεν είναι μόνη», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε πως «η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει τη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί».
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στις δηλώσεις του πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο, και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους. 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δύο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν και την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, αλλά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων που ακολούθησαν. Το πρώτο, σημείωσε, ήταν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και πώς μέσα από κοινές δράσεις σε πολιτικό, διπλωματικό, και νομικό επίπεδο αντιμετωπίζονται. 
 «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί κάποιες πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις των οποίων ήδη έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση», επεσήμανε. 
Είπε ακόμη πως είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις συζητήσεις του κ. Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών που βρισκόταν πρόσφατα στην Ελλάδα. 
Ανέφερε πως το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν πώς μέσα από την ξεκάθαρη πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών συντονίζονται οι προσπάθειες της Λευκωσίας και της Αθήνας, έτσι ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της. 
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως προχθές, στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει διεξοδικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος, όπως σημείωσε, «έστειλε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα» και  «συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ότι οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή». 
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως «αντίστοιχα τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις».
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube