REAL TIME |

Weather Icon

Ε.Ε.: Τέρμα στο γκριζάρισμα της κυπριακής ΑΟΖ

  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες 
Παρελθόν αποτελεί η γκρίζα εικόνα που είχε επιβάλει για πολλούς μήνες η Βρετανία στην Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες λάμβαναν χώρα στην ανατολική Μεσόγειο και όχι στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 
Για πρώτη φορά χθες, η Σύνοδος Κορυφής, στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων που εξέδωσε, αναφέρει ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπογράφει επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο».
Η διαφοροποίηση στο κοινοτικό λεκτικό αφορά στην ουσία του ζητήματος, καθώς πλέον αναγνωρίζεται από την Ε.Ε. ομόφωνα, ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας έγιναν εντός θαλάσσιας περιοχής που εμπίπτει στην κυπριακή ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή που σηματοδότησε τη διαφοροποίηση της στάσης της Ε.Ε., σημειώθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος αφού ενημέρωσε τη Σύνοδο Κορυφής -στο προχθεσινό δείπνο των ηγετών- ζήτησε από τους ομολόγους του όπως διορθώσουν το λεκτικό περί «ανατολικής Μεσογείου», προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο, πού λαμβάνουν χώρα οι τουρκικές έκνομες δραστηριότητες. Το αίτημα Αναστασιάδη έγινε αποδεκτό. 
Πέραν τούτου, η Σύνοδος Κορυφής, «ενσωμάτωσε» τα Συμπεράσματα που εξασφάλισε η Λευκωσία την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλίδη, για «στοχευμένα μέτρα». 
Όπως δημοσιεύσαμε, την προσεχή βδομάδα αναμένεται να δρομολογηθεί η διαδικασία των νομικών πράξεων στη Relex, ενώ εν συνεχεία θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και μετά στο Συμβούλιο για πολιτική έγκριση. Αφού εγκριθούν οι νομικές πράξεις, θα δρομολογηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης της λευκής λίστας (empty annex) ούτως ώστε να τοποθετηθούν νομικά και φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και η διαδικασία αυτή απαιτεί επεξεργασία από Relex, Coreper και πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο.  
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω εκτενώς για τα όσα η Τουρκία πράττει ή δρα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στην ΑΟΖ της είτε διά των απειλών εποικισμού της Αμμοχώστου είτε των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για την ενσωμάτωση από τη Σύνοδο Κορυφής των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέροντας ότι «καταδικάζεται η συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το πιο σημαντικό, για πρώτη φορά λαμβάνονται πλέον συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα εναντίον προσώπων και εταιρειών».  
Σημειώνεται ότι το δείπνο των ηγετών σημαδεύτηκε από την πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με την προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε., με την Αλβανία και της Βόρειας Μακεδονία. Η Γαλλία συνέχισε να μπλοκάρει τη διαδικασία, με τη στήριξη και της Δανίας, ενώ σκληρότερη στάση προς την ίδια κατεύθυνση, τήρησε η Ολλανδία, κάτι που δεν επέτρεψε τη λήψη απόφασης.  
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube