Weather Icon

Γιαβούζ, Βαρώσια και Ν. Υόρκη στην ατζέντα του Εθνικού

Γιαβούζ, Βαρώσια και Ν. Υόρκη στην ατζέντα του Εθνικού

  Φρίξος Δαλίτης  
Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με την επάνοδο του γεωτρύπανου «Γιαβούζ», η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην Αμμόχωστο, καθώς επίσης και οι επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανηφορίσουν σήμερα στον λόφο του Προεδρικού προκειμένου να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, καθώς επίσης και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση σε σχέση με τα όσα λαμβάνουν χώρα από πλευράς Τουρκίας σε θάλασσα και ξηρά. Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι ορισμένη για τις 10:30 το πρωί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή και των αποφάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε μία λεπτομερή  ενημέρωση τόσο για τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την περασμένη Παρασκευή, καθώς επίσης και για τις υπόλοιπες επαφές και διαβουλεύσεις που είχε ο Πρόεδρος στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε αντιδιαστολή και με τα όσα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες.
Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και σε σχέση με την προσφυγή που έχει κατατεθεί από την περασμένη Τρίτη στον ΟΗΕ, με την οποία θα καταγγέλλονται οι τουρκικοί σχεδιασμοί καθώς επίσης και για την επιδίωξη της Λευκωσίας που είναι η επαναβεβαίωση των ισχυρών ψηφισμάτων για την κατεχόμενη πόλη, του 550 και του 789.
Ενημέρωση θα ζητηθεί και για τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο από χθες βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις τουρκικές προθέσεις για το πού και πώς θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ, στη συνάντηση της 27ης Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «ήταν σαφές ότι ο κ. Γκουτέρες μιλούσε για τριμερή» για να ακολουθήσει την περασμένη Δευτέρα η συνάντηση του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και οι δημόσιες αναφορές Ακιντζί για τριμερή ή πενταμερή εντός Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου.
Παράλληλα, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη επιστροφή της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, αν και δεν είχε συζητηθεί παρόμοιο θέμα κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες. «Το σημαντικό είναι τι θα αποφασίσει να κάνει ο κ. Γκουτέρες» ανέφερε η ίδια πηγή, λέγοντας καταληκτικά ότι η Λευκωσία αναμένει να πληροφορηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα.
Την Τετάρτη το βράδυ ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα απέφυγε να επιβεβαιώσει πληροφορίες περί σύγκλησης τριμερούς ή πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό. Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Στεφάν Ντουζαρίκ παρέπεμψε στη γραπτή του δήλωση. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τριμερή ή πενταμερή, ως την επόμενη κίνηση του Γενικού Γραμματέα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι αυτή τη στιγμή».
Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε για τελευταία φορά την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η προσπάθεια της κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, προτού αυτή καταλήξει στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη και την αναχώρηση της κ. Λουτ από την Κύπρο, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube