Weather Icon

Ρωσοτουρκικό μνημόνιο στα μέτρα του Ερντογάν για Συρία – Παιχνίδια Ρωσίας και ΗΠΑ στις πλάτες των Κούρδων (έγγραφο)

Ρωσοτουρκικό μνημόνιο στα μέτρα του Ερντογάν για Συρία – Παιχνίδια Ρωσίας και ΗΠΑ στις πλάτες των Κούρδων (έγγραφο)
Ολοκληρώθηκε μετά από έξι σχεδόν ώρες η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας, με κύριο ζήτημα το μέλλον της Συρίας, καθώς στις 10:00 έληξε η προσωρινή κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας την Πέμπτη. Χωρίς να γίνεται λόγος για το μέλλον της εκεχειρίας, Ερντογάν και Πούτιν υπέγραψαν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο επαναλαμβάνεται η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Τουρκίας, ενώ δίνεται νέα διορία 150 ωρών για να αποχωρήσουν από εκεί οι κουρδικές δυνάμεις. Περιμετρικά, από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου, συριακές και ρωσικές δυνάμεις θα επιβλέπουν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, του εξήγησε την τουρκική επιχείρηση στη Συρία. Τόνισε πως είναι σημαντικό οι τρομοκράτες να μην εκμεταλλευτούν την τουρκική εισβολή, εκφράζοντας τη θέση πως πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Κούρδων και κυβέρνησης Άσαντ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι όσα συμβαίνουν επί εδάφους δεν πρέπει να επηρεάζουν τις συζητήσεις για το μελλοντικό σύνταγμα της Συρίας, υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ελευθερωθεί από παράνομες ξένες παρουσίες. Όπως είπε, στη συνάντηση που προηγήθηκε, πάρθηκαν μνημειώδεις αποφάσεις για το μέλλον της Συρίας.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν στάθηκε και στις διμερείς σχέσεις λέγοντας πως συνεχίζονται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Στα της Συρίας, επανέλαβε τον ισχυρισμό για την ανάγκη εξάλειψης των «τρομοκρατών» του κουρδικού YPG, επισημαίνοντας ότι Τουρκία και Ρωσία θα εργαστούν για ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Επαναλαμβάνοντας τη θέση για δημιουργία ζώνης ασφαλείας 32 χιλιομέτρων, ο Ερντογάν δήλωσε πως ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός συριακού εδάφους για να απομακρυνθούν εντός 150 ωρών οι κουρδικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή.

Μνημόνιο στα μέτρα του Ερντογάν
Όπως καταγράφεται στο μνημόνιο που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία και το οποίο ανέγνωσαν Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, οι δύο χώρες δεσμεύονται για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την ασφάλεια της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως θα πολεμήσουν από κοινού όλα τα αποσχιστικά κινήματα.
Συμφωνήθηκε πως η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» θα παραμείνει 32 χιλιόμετρα εντός Συρίας από την Τελ Αμπιάντ μέχρι τη Ρας Αλ Άιν, ενώ από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου, κοινά περίπολα θα μετακινήσουν τις κουρδικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή εντός 150 ωρών. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι μαχητές θα αποσυρθούν ή θα εξαναγκαστούν να αποσυρθούν από τη Μαμπίτζ και το Ταλ Ριφάτ και θα αφοπλιστούν.
Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται για πολιτική λύση στο συριακό πρόβλημα, μέσω της συνταγματικής επιτροπής που θα συνεδριάσει στις 29 και 30 Οκτωβρίου στη Γενεύη.
Το «τετ α τετ» πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάπαυση του πυρός.
«Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη. Όλοι το βλέπουμε και όλοι το κατανοούμε» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την έναρξη των διμερών επαφών.
Στόχος της Μόσχας – όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ – είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Στις 22:01…
Ο τουρκικός στρατός εφαρμόζει την συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο αναφέρει ότι παρακολουθεί την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρακολουθούν στενά την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών του YPG/PKK και ότι έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής 136 οχήματα. Προστίθεται ότι «ενώ ο τουρκικός στρατός εφαρμόζει πλήρως την συμφωνία, το YPG/PKK μέχρι στιγμής έχει κάνει 42 παραβιάσεις».
Το τουρκικό ΥΠΑΜ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμη ότι κατά την επιχείρηση, όπως υποστηρίζει, «εξουδετερώθηκαν 775 τρομοκράτες, τέθηκαν υπό έλεγχο 2 χιλιάδες 200 τ.χλμ., 40 νάρκες και 222 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν».
Ωστόσο το τουρκικό ΥΠΑΜ προσθέτει ότι η διορία που έχει δοθεί για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών λήγει στις 22.00 το βράδυ και «στις 22.01 στην περίπτωση που βρεθεί τρομοκράτης θα εξουδετερωθεί».
Πηγή: Philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube