Weather Icon
Γενικά θέματα , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 5 Οκτωβρίου 2019

Πραγματικό θησαυρός γνώσης της ναυτικής μας ιστορίας

Πραγματικό θησαυρός γνώσης της ναυτικής μας ιστορίας
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 επισκέφθηκε την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου επίτιμο Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν ΠΝ και δύο μέλη: τον Αντιναύαρχο (Ο) ε.α Δημήτριο Μπαλόπουλο ΠΝ και τον πρώην Διευθυντή ΥΙΝ Αρχιπλοίαρχο ε.α. Λεωνίδα Τσιαντούλα ΠΝ, με σκοπό την δωρεά στην ΥΙΝ του πρωτότυπου χειρόγραφου αρχείου του αειμνήσου Υποπλοιάρχου (Μ) Αλέξανδρου Μιχόπουλου ΒΝ .

Ο Υποπλοίαρχος Μηχανικός Μιχόπουλος υπηρέτησε κατά τη διά ρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στο αντιτορπιλικό ΨΑΡΑ, στο θωρακισμένο καταδρομικό ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ και ως Αος Μηχανικός παραλαβής του νεότευκτου αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ. Το αρχείο περιλαμβάνει σημαντικές λεπτομέρειες από την κατάσταση στα πλοία και στα λιμάνια παραμονής τους, όπως τις βίωσε ο Υποπλοίαρχος Μιχόπουλος την περίοδο 1941 – 1944. Επίσης μέσα από τα χειρόγραφα κείμενα του, περιγράφονται αρκετά σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, όπως η πρώτη και η τρίτη επιδρομή στο στενό του Οτράντο (Νοέμβριος 1940 και Ιανουάριος 1941 αντίστοιχα), η διαφυγή από την καταρρέουσα Ελλάδα λόγω της γερμανικής εισβολής, του θωρακισμένου καταδρομικού ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ και ο πλους του προς την Αλεξάνδρεια τον Απρίλιο του 1941 κ.ά.

Πρόκειται για ένα πραγματικό θησαυρό γνώσης της ναυτικής μας ιστορίας, που θα δει το φως της δημοσιότητας μέσα από διαδικτυακή ανάρτηση των κειμένων στην ιστοσελίδα της ΥΙΝ, συγγραφή άρθρων και αφιερώσεων στο περιοδικό Ναυτική Επιθεώρηση,καθώς και διοργάνωση εκδηλώσεων ανοικτών προς το κοινό ,στο πλαίσιο ανάδειξης και αυτής της πτυχής της ιστορίας μας.
Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού ευχαριστεί θερμά το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας για τη δωρεά του σημαντικού αυτού ιστορικού αρχείου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube